Μείωση κατά 2,19% καταγράφηκε στα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών τον Ιανουάριο, όπως δείχνει το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.
Πιο συγκεκριμένα, η μέση τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβάνοντας ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόρους) ήταν 23,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στην Αθήνα (καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών). Έτσι, ήταν 0,53 λεπτά φθηνότερη από τον Δεκέμβριο του 2023, όταν είχε διαμορφωθεί στα 24,33 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Όπως έχει αναφέρει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, οι χρεώσεις του Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις επιδοτούμενες τιμές του αμέσως προηγούμενου μήνα, γεγονός το οποίο θα πρέπει κατ' αρχάς να αποδοθεί στη μείωση του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία με τη σειρά της προήλθε από τη μείωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικό ότι η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού έκλεισε τον Ιανουάριο στα 93,03 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, έναντι 102,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο.
Η πτωτική τάση συνδυάστηκε όμως και με την «πρεμιέρα» που έκαναν τον Ιανουάριο τα «έγχρωμα» τιμολόγια, στο πλαίσιο των οποίων όσοι πελάτες δεν επέλεξαν ενεργά σύμβαση, μετέπεσαν αυτόματα στο ειδικό (πράσινο) προϊόν του προμηθευτή τους. Όπως έχει επισημάνει το υπουργείο, το μοντέλο αυτό για τη μετάβαση στη «μετά τις επιδοτήσεις εποχή», της εγχώριας λιανικής ηλεκτρισμού, είχε ως συνέπεια να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.
Κι αυτό γιατί κατέστησαν «ορατές», και άμεσα συγκρίσιμες από τους καταναλωτές, οι χρεώσεις των εταιρειών σε ένα ομοιόμορφο τιμολόγιο, κοινό για όλες τις εταιρείες. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός στα πράσινα τιμολόγια έθεσε τον «πήχη» στις προσφορές των εταιρειών στα προϊόντα των άλλων «χρωμάτων», με συνέπεια για παράδειγμα να κυκλοφορήσουν στην πορεία σταθερά (μπλε) τιμολόγια με αρκετά συμφέρουσες για τον καταναλωτή τιμές.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Όπως φαίνεται από το δελτίο του HEPI, για έναν ακόμη μήνα, τον Ιανουάριο η εγχώρια λιανική παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος ήταν στα 25,02 λεπτά ανά KWh. Επίσης, η Αθήνα ήταν η 14η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το δελτίο, στο σύνολο των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών στο οποίο αναλύονται οι οικιακές τιμές ενέργειας, τον Ιανουάριο η μέση τελική τιμή ρεύματος παρέμεινε σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα του Δεκεμβρίου. Πάνω από το 1/3 των 33 πρωτευουσών παρουσίασαν αύξηση τιμών σε κάποιο βαθμό, με πιο σημαντική τη Βέρνη. Την ίδια στιγμή, μειώσεις πιο περιορισμένης κλίμακας παρατηρήθηκαν σε 10 πρωτεύουσες.
Σε αρκετές περιπτώσεις, το νέο έτος σηματοδότησε τη λήξη των μέτρων στήριξης που είχαν υιοθετήσει κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ωστόσο, στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, συνεχίστηκε η γενική τάση σταθεροποίησης των τιμών, με τη μέση τιμή λιανικής να είναι χαμηλότερη κατά 15% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο σχετικά ήπιος καιρός στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, η τα υψηλά αποθέματα στις αποθήκες φυσικού αερίου και η ενίσχυση της παραγωγής μονάδων ΑΠΕ, σε ολόκληρη τη «Γηραιά ήπειρο» έχουν συμβάλει στην αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός το οποίο οδήγησε στη σταθεροποίηση των λιανικών τιμών τους τελευταίους μήνες.
Οι τρεις ακριβότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον Δεκέμβριο ήταν το Δουβλίνο (42,84 λεπτά), το Λονδίνο (40,73 λεπτά) και η Πράγα (39,31 λεπτά ανά kWh).
Τα κυμαινόμενα τιμολόγια
Όσον αφορά την Αθήνα (Ελλάδα), αν ληφθούν πάντως υπόψη μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια, τότε προκύπτει ελαφρά αύξηση τον Ιανουάριο, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα. Σε αυτή την περίπτωση, η μέση τιμή για τα νοικοκυριά ήταν 23,53 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 22,94 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Δεκέμβριο του 2023.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονται τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης), το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο ήταν το 11ο φθηνότερο.
Από τις 15 πρωτεύουσες, οι τρεις ακριβότερες τον προηγούμενο μήνα ήταν το Δουβλίνο (43,11 λεπτά), το Λονδίνο (40,90 λεπτά ανά kWh) και το Βερολίνο (40,77 λεπτά).
«Βουτιά» στο αέριο
Στην περίπτωση του αέριου, στην Ελλάδα (Αθήνα) η μέση λιανική τιμή του καυσίμου για τα νοικοκυριά κινήθηκε έντονα πτωτικά, υποχωρώντας κατά -10% περίπου. Ως συνέπεια, η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στα 7,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 8,51 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον αμέσως προηγούμενο μήνα.