DBRS: Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
DBRS: Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας
Τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να «αναρριχηθεί στο τοίχο» των αξιολόγησεων, μετά το θετικό σερί που έχει καταγράψει με την επίτευξη του πρώτου και βασικού στόχου, της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, περιγράφει η DBRS.

Τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να «αναρριχηθεί στον τοίχο» των αξιολόγησεων, μετά το θετικό σερί που έχει καταγράψει με την επίτευξη του πρώτου και βασικού στόχου, της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, περιγράφει η DBRS.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, η αξιολόγηση «BBB (low)» με σταθερό trend της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και από την εφαρμογή μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει πρόοδο στην εκτέλεση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψής της (Ελλάδα 2.0), το οποίο βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τις επενδύσεις, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομοτίμων της στην Ευρωζώνη.

Στο επίκεντρο χρέος, NPLs, ανεργία

Η DBRS θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα συνεχίσουν να προσφέρουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με αναπτυξιακό προσανατολισμό, ενώ υποστηρίζει την ανάπτυξη των επενδύσεων με κεφάλαια που διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος. Οι αξιολογήσεις περιορίζονται από την άλλη, από ζητήματα του παρελθόντος που κληρονομήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση της Ελλάδας, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε μια πτωτική τάση. Τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια δεν εμπόδισαν να φτάσει το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2022, ενώ αναμένεται πλεόνασμα 1,1% το 2023 και 2,1% το 2024. Από το υψηλό του το 2020, ο δείκτης δημόσιου χρέους έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες εκ των οποίων οι 23 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, επωφελούμενοι από τη δημοσιονομική αποκατάσταση και την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και του χρέους ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός συνετού δημοσιονομικού σχεδίου.

Καθώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) συνεχίζει να εφαρμόζεται, οι επενδύσεις θα παραμείνουν μια σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και υπάρχουν εξωτερικοί καθοδικοί κίνδυνοι. Η βελτιωμένη πιστοληπτική ικανότητα αντικατοπτρίζει επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τους θεσμούς του ευρωπαϊκού συστήματος, που προέρχεται από παλαιότερες δημοσιονομικές προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από ισχυρά οφέλη υποστήριξης και χρηματοδότησης σε περιόδους κρίσεων, ιδίως με τα νέα εργαλεία και μέσα του ευρωπαϊκού συστήματος που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: «Ψαλίδα» 12 μονάδων χωρίζει τις προτάσεις εργοδοτών - εργαζομένων - Η πρόταση του ΣΕΒ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider