Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί στις αγορές μία αισιοδοξία ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει πρώτη σε μείωση των επιτοκίων έναντι της Fed, λαμβάνοντας υπόψη τις θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ωστόσο, ακόμη και εάν η ΕΚΤ κάνει κίνηση τον Ιούνιο, όπως εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί η Λαγκάρντ, το ερώτημα είναι σε πόσο βαθμό και πόσο γρήγορα θα μειώσει τα επιτόκια.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θέλησε να δώσει υποσχέσεις, ούτε και σαφή κατευθυντήρια γραμμή για την πορεία των επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Σαφώς είπε τα μισά, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι το σημείο καμπής για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα είναι ο Ιούνιος, «κατεβάζοντας» τις προσδοκίες για θετική έκπληξη τον Απρίλιο, αφού επανειλημμένως έχει αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για τον ρυθμό αύξησης των μισθών.
Με τη φράση της «θα γνωρίζουμε περισσότερα για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο», θέλει να βεβαιωθεί για το εάν ο ρυθμός αύξησης των μισθών θα μετριαστεί αρκετά ώστε να διαβεβαιώσει τους «σκληροπυρηνικούς» συναδέλφους της, τα λεγόμενα «γεράκια», ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να αναζωπυρωθεί.
Ο ρυθμός αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη μετριάστηκε στο 4,46% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 από το ρεκόρ του 4,69% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αν και αρκετά πιο πάνω από ένα επίπεδο που συνάδει με το στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου θα δημοσιοποιηθούν στις 23 Μαΐου, εγκαίρως, ούτως ώστε η ΕΚΤ να κάνει την κίνηση στη συνεδρίασή της στις 6 Ιουνίου.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με αναλυτές, είναι η συνεχώς επιβραδυνόμενη οικονομία της. Για φέτος αναμένει ανάπτυξη μόλις 0,6% από 0,8% που είχε προβλέψει το Δεκέμβριο, τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 2,5%, γεγονός που δικαιολογεί την άποψη ότι ο πρόεδρός της Fed Τζερόμ Πάουελ θα μπορούσε να περιμένει κι άλλο χρόνο προτού προχωρήσει σε μείωση.
Η προοπτική αυτή έχει κάνει πολλούς επενδυτές να πιστέψουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να ηγηθεί στην κούρσα της μείωσης των επιτοκίων έναντι της Φέντεραλ Ριζέρβ στις ΗΠΑ -παρότι δεν συνηθίζεται μία τέτοια κίνηση- και αυτή η αυξανόμενη αισιοδοξία αποτυπώθηκε και στην χθεσινή κίνηση των αγορών: η απόδοση του γερμανικού διετούς κρατικού ομολόγου, ενός τίτλου ιδιαίτερα «ευαίσθητου» στις αλλαγές των επιτοκίων, υποχώρησε 10 μονάδες βάσης, σε χαμηλό τριών εβδομάδων, ενώ ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκανε νέο ιστορικό υψηλό, μαζί με τους επιμέρους δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη. Οι traders δίδουν τώρα μία πιθανότητα 90% για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο έναντι 85% πριν από τη συνεδρίαση.
O κίνδυνος σε όλη αυτή την αισιοδοξία, φυσικά, είναι τι θα δείξουν τα μακροοικονομικά στοιχεία. Ενώ η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι μετριάζεται ο ρυθμός αύξησης των μισθών, η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί από αυξανόμενες πιέσεις από τους μισθούς, καθώς οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις, ειδικά στη Γερμανία με τα πανίσχυρα εργατικά συνδικάτα, προκειμένου να αντισταθμίσουν την χαμένη αγοραστική τους δύναμη από τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού. «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης αυτή τη στιγμή και ο,τιδήποτε πάει αντίθετα σε αυτόν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις αγορές», αναφέρει ο Gilles Moec, επικεφαλής οικονομολόγος της AXA Group, επικαλούμενος την αύξηση του πληθωρισμού στον κλάδο υπηρεσιών, έναν κλάδο που περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα, από εισιτήρια κινηματογράφου και καθαρισμό γραφείων έως δίδακτρα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ακόμη όμως και εάν υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, το ερώτημα που προκύπτει είναι σε πόσο βαθμό και πόσο γρήγορα θα το κάνει. Ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών στην Pictet Wealth Management, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση τον Ιούλιο μετά από μία μείωση των 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο για να κάνει δύο ακόμη έως τα τέλη του Δεκεμβρίου. Η ING θεωρεί ότι όσο γρήγορα και απότομα αύξησε τα επιτόκια η ΕΚΤ, τόσο συγκρατημένα και σταδιακά θα τα μειώνει.
Προς το παρόν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό για τις αγορές της Ευρωζώνης, οι πιθανές παρενέργειες από τη μεταβλητότητα που θα μπορούσε να προκληθεί στην αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων από μία αλλαγή των προσδοκιών για τις επιτοκιακές μειώσεις της Fed, καθότι, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, έχει το περιθώριο να καθυστερήσει για περισσότερο χρόνο την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της. Και γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο επηρεάζεται η αγορά κρατικών ομολόγων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού...
Φώτο: @accociatedpress