Τη θέση της μεταξύ των πέντε κορυφαίων παραγωγών ημιαγωγών στον κόσμο τα επόμενα πέντε χρόνια, επιδιώκει να διεκδικήσει η Ινδία. Η βιομηχανία τσιπ «είναι μια πολύ περίπλοκη αγορά και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού είναι εξαιρετικά περίπλοκες στο τρέχον πλαίσιο», δήλωσε υπουργός από το Νέο Δελχί. «Πιστεύουμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είμαστε μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών - ημιαγωγών στον κόσμο» πρόσθεσε.
Από τον Δεκέμβριο, η Ταϊβάν κατέχει περίπου το 46% του παγκόσμιου μεριδίου της αγοράς ημιαγωγών, ακολουθούμενη από την Κίνα (26%), τη Νότια Κορέα (12%), τις ΗΠΑ (6%) και την Ιαπωνία (2%). Η Ινδία σκοπεύει να επωφεληθεί από το νέο σκηνικό, καθώς περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα καθώς οι εντάσεις με τις ΗΠΑ δεν δείχνουν σημάδια να τελειώσουν σύντομα.
Η Ινδία βλέπει τον εαυτό της ως «έμπιστο συνεργάτη της διεθνούς αλυσίδας» για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών, βιομηχανικών και αμυντικών εξοπλισμών, ηλεκτρονικών ειδών. Την Πέμπτη, ο γίγαντας των τσιπ των ΗΠΑ Qualcomm άνοιξε ένα νέο κέντρο σχεδιασμού στο Chennai. Η εγκατάσταση θα επικεντρωθεί στον σχεδιασμό ασύρματης τεχνολογίας και θα δημιουργήσει 1.600 θέσεις εργασίας στην Ινδία.
«Ξεκινήσαμε να επενδύουμε στην Ινδία πριν γίνει δημοφιλής. Εδραιώνουμε την παρουσία μας στην Ινδία για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Qualcomm στο CNBC. «Πολλά από τα τσιπ μας έχουν σχεδιαστεί στην Ινδία και αυτή η παρουσία μας εδώ δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για ορισμένες ινδικές εταιρείες».
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εγκαινίασε τρεις μονάδες ημιαγωγών. Ένα από αυτά τα εργοστάσια είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Tata Electronics και της Taiwan's Powerchip Semiconductor Manufacturing. Ο πρόεδρος της PSMC Φράνγκ Χουάνγκ είπε στους Economic Times ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί το πρώτο τσιπ ημιαγωγών της Ινδίας έως το 2026.