Τυχερά Παίγνια: Αύξηση 71,72% στα έσοδα του δημοσίου και 3.570,72% στο πλεόνασμα της ΕΕΕΠ στην 10ετία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τυχερά Παίγνια: Αύξηση 71,72% στα έσοδα του δημοσίου και 3.570,72% στο πλεόνασμα της ΕΕΕΠ στην 10ετία
Με ιλιγγιώδη ταχύτητα κινήθηκε την δεκαετία 2014 – 2023 η αγορά παιγνίων αλλά και τα μεγέθη της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα κινήθηκε την δεκαετία 2014 – 2023 η αγορά παιγνίων αλλά και τα μεγέθη της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Η Ανεξάρτητη Αρχή κατέγραψε τα βασικά μεγέθη της δεκαετίας όπου τα έσοδα του δημοσίου αυξήθηκαν κατά 71,72% ενώ το πλεόνασμα της Επιτροπής αυξήθηκε κατά 3570,72%!!!

Σύμφωνα με της ΕΕΕΠ τα κρίσιμα μεγέθη και δείκτες για τη δεκαετή πορεία λειτουργίας της παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις αναδεικνύοντας μία αγορά η οποία έχει εκτοξευθεί ενώ όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Ντζανάτος το 2024 θα είναι μια χρονιά που θα καταγράψει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Ειδικότερα η Επιτροπή δίνει στην δημοσιότητα ένα πίνακα από τον οποίο προκύπτουν τα εξής:

  • Τα έσοδα της αγοράς τυχερών παιγνίων (GGR) βάση των στοιχείων της ΕΕΕΠ καταγράφονται στην δεκαετία 2013 – 2023 και από 1,670 δις. ευρώ διαμορφώθηκαν σε 2,592 δις. ευρώ αυξημένα κατά 55,09% λαμβάνοντας βέβαια υπόψη ότι το 2021 ήταν χρονιά πανδημίας με περιοριστικά μέτρα.
  • Τα άμεσα έσοδα δημοσίου από τυχερά παίγνια που εμπλέκεται η ΕΕΕΠ στην 10ετία παρουσίασαν αύξηση 71,72 και διαμορφώθηκαν σε 900 εκατ. από 524,1 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα της ΕΕΕΠ αυξήθηκαν 248% από 5,22 εκατ. ευρώ το 2014 σε 18,18 εκατ. ευρώ το 2023.
  • Το πλεόνασμα της ΕΕΕΠ από 377,48 χιλ. ευρώ έγινε 13,85 εκατ. ευρώ αύξηση 3570,72%!

Σύμφωνα με την Επιτροπή μεγάλη σημασία έχουν και οι δείκτες που έχουν υπολογιστεί και συγκεκριμένα:

  • Η εξέλιξη του μέσου εσόδου του δημόσιου προϋπολογισμού ανά εργαζόμενο στην ΕΕΕΠ, που εξαπλασιάστηκε.
  • Η εξέλιξη του μέσου εσόδου της ΕΕΕΠ ανά εργαζόμενο που δεκατετραπλασιάστηκε.
  • Η σταδιακή βελτίωση της μέσης επιβάρυνσης ανά εργαζόμενο, που υπερδιπλασιάστηκε στη δεκαετία.

«Η ΕΕΕΠ και οι εργαζόμενοι σε αυτήν είναι ιδιαιτέρως υπερήφανοι για αυτήν την πορεία, αν ληφθεί υπόψη πως πέρασε από μεγάλες δυσκολίες, κυρίως λόγω της σταθερής σημαντικής μείωσης του στελεχικού δυναμικού της (από 173 στο τέλος του 2014 σε 47 στο τέλος του 2023)» αναφέρεται χαρακτηριστικά από την διοίκηση της Επιτροπής στο Newsletter.

Μάλιστα συμπληρώνουν ότι «είναι οι μόνοι ελεγκτές που δεν λαμβάνουν κάποιας μορφής «ελεγκτικό επίδομα», παρότι είναι μερικές δεκάδες σε αριθμό, σε σχέση με άλλους ελεγκτικούς φορείς που απασχολούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες στελέχη. Οι αμοιβές των ελεγκτών της ΕΕΕΠ, με βάση μελέτη που εκπονήσαμε, αν εξαιρεθούν τυχόν προσωπικές διαφορές, που δεν συνδέονται με την ιεραρχία αλλά με είδος συμβάσεων, είναι της τάξης του 65% - 75% των αντίστοιχων αμοιβών των Ελεγκτών της ΑΑΔΕ ή της ΕΑΔ» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Για το λόγο αυτό η διοίκηση της ΕΕΕΠ θα απευθυνθεί στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας προκειμένου να προτείνει την υλοποίηση ρύθμισης για τη χορήγηση μίας μορφής ελεγκτικού επιδόματος που θα εξομάλυνε αυτές τις διαφορές, χωρίς να τις εξαλείφει. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα υπάρξει κατανόηση και αναγνώριση του έργου που προσφέρεται από την Αρχή» αναφέρει η ΕΕΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕΕΠ: Αναγκαιότητα η αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των καζίνο στη χώρα μας

ΕΕΕΠ: Αλλάζει την αγορά παιγνίων αναπτύσσοντας σύστημα διασφάλισης ποιότητας

ΕΕΕΠ: Συνεχίζει την εξωστρέφεια συμμετέχοντας στο ετήσιο συνέδριο του Gaming Regulators European Forum (GREF)

gazzetta
gazzetta reader insider insider