Μπόστιτς (Fed): Βλέπει μόνο μία μείωση των επιτοκίων και πολύ αργότερα μέσα στο 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπόστιτς (Fed): Βλέπει μόνο μία μείωση των επιτοκίων και πολύ αργότερα μέσα στο 2024
Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστιτς για τον ρυθμό του πληθωρισμού. 

Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστιτς για τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC, πιστεύει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να γίνουν πολύ αργότερα μέσα στο έτος, ενώ επισήμανε πως κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν κατάλληλο η Fed να προχωρήσει μόνο σε μία μείωση επιτοκίων τη φετινή χρονιά.

Ο Μπόστιτς τόνισε πως η ισχυρή παραγωγικότητα, η ανάκαμψη στην αλυσίδα εφοδιασμού και η ανθεκτική αγορά εργασίας δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει «πολύ πιο αργά από ό,τι περίμεναν πολλοί».

«Εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένω, και αυτό σημαίνει συνεχή ευρωστία στο ΑΕΠ, την ανεργία και μια αργή πτώση του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια του έτους, νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να αρχίσουμε να κινούμαστε προς τα κάτω στο τέλος του τρέχοντος έτους, το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε στο «Squawk Box». «Θα πρέπει απλώς να δούμε πού προέρχονται τα δεδομένα» πρόσθεσε.

«Ο δρόμος θα είναι ανώμαλος και νομίζω ότι αν κοιτάξετε τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός δεν έχει κινηθεί πολύ σε σχέση με το σημείο που βρισκόμασταν στα τέλη του 2023», επισήμανε. «Υπάρχουν κάποια δευτερεύοντα μέτρα στους αριθμούς του πληθωρισμού που με έχουν προβληματίσει λίγο ότι τα πράγματα μπορεί να κινηθούν ακόμη πιο αργά». Υπάρχουν ορισμένες συνιστώσες αγαθών στις μετρήσεις πληθωρισμού που χρησιμοποιεί η Fed και δείχνουν ότι ένα υψηλό ποσοστό κινείται πάνω από το 3% και μερικά ακόμη και πάνω από το 5%, τόνισε.

«Πρέπει να βεβαιωθώ ότι αυτά δεν κρύβουν κάποια επιπλέον ανοδική πίεση και πίεση τιμών πριν θελήσω να αλλάξω τα επιτόκια πολιτικής μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση του Μπόστιτς τον καθιστά ένα από τα πιο επιθετικά μέλη της Fed. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξουν τις τρεις περικοπές φέτος.

Σύμφωνα με τον δείκτη FedWatch του Ομίλου CME, η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, όπως εκτιμά η αγορά, μειώθηκε στο 54%, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Τι ωθεί το Brent προς τα 100 δολάρια – Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία

ΗΠΑ: 184.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Μάρτιο - Ξεπέρασαν τις προβλέψεις

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Η Κομισιόν θα εισηγηθεί να ξεκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider