Στα χαμηλότερα επίπεδα έχουν πέσει οι απορρίψεις των οφειλετών για ρυθμίσεις χρεών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, με τις βελτιώσεις στον μηχανισμό που ενσωματώθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τον Φεβρουάριο να αποδίδουν άμεσα και απτά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
Η Έκθεση Προόδου του εξωδικαστικού μηχανισμού για τον μήνα Μάρτιο που δημοσίευσε προχθές η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, δείχνει ότι τα ποσοστά απορρίψεων έχουν υποχωρήσει στο 29% των περιπτώσεων οφειλετών στις πολυμερείς οφειλές και στο 16% στις διμερείς. Το 18,02% των συνολικών οφειλών απορρίφθηκε από τους χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης) με αιτιολογία την ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης, 11,25% απορρίφθηκε γιατί κρίνεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής, ενώ ποσοστό 16,33% των απορρίψεων αφορά άλλους λόγους ή δεν φέρει αιτιολόγηση.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο αυξήθηκε συνακόλουθα σημαντικά η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, φτάνοντας σε ποσοστό 79% του πλήθους των ρυθμίσεων και 74% σε σύνολο οφειλών.
Οι ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν έχουν 17 χρόνια μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς. Ειδικότερα, στα στεγαστικά δάνεια η μέση διάρκεια ρυθμίσεων είναι τα 27 έτη, στα επιχειρηματικά τα 19 και στα καταναλωτικά τα 14.
Το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε σε 16,81% και προς χρηματοδοτικούς φορείς σε 27,75%, με το 45,19% των ρυθμίσεων από τους τελευταίους να λαμβάνει κούρεμα μεγαλύτερο του 30%. Ανά τύπο οφειλής, το μέσο «κούρεμα» στα στεγαστικά δάνεια ανήλθε σε 12%, στα επιχειρηματικά 30,45% και στα καταναλωτικά 34,10%. Ο συνολικό ποσό διαγραφής οφειλών ανήλθε σε 1,63 δισ. ευρώ.
Τον Μάρτιο υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού 6.525 νέες αιτήσεις, δηλαδή υπερδιπλάσιες από το μέσο όρο των αιτήσεων, που έγιναν ανά μήνα μέσα στο 2023 (μέσος όρος 3.400 αιτήσεις). Έτσι, το πρώτο τρίμηνο του 2024 υποβλήθηκαν 19.320 νέες αιτήσεις, έναντι περίπου 9.500 αιτήσεων που έγιναν το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσα στο Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 1.087 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 355 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, μέχρι σήμερα, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν πραγματοποιηθεί 15.408 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών που αντιστοιχούν σε 5,52 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των αιτήσεων βρίσκονται στο εύρος οφειλής 50 – 200 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ αθροίζουν σε 17,13 δισ. και αποτελούν το 57,8% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού.