Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη χωρίς να αναμένεται, ωστόσο, από τις αγορές μία κίνηση μείωσης των επιτοκίων, αλλά κάποιοι πρώτοι «χρησμοί» για το πότε θα πατηθεί το «κουμπί» και -κυρίως- τι θα ακολουθήσει. Αν δηλαδή θα γίνουν τρεις, τέσσερις (όπως έχει εκτιμήσει ο Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας) ή πέντε κινήσεις μέσα στο 2024 (δηλαδή αν θα γίνει από μία κίνηση σε όλες τις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν από τον Ιούνιο και έως το τέλος του έτους).
Η σημασία μίας πρώτης κίνησης την 6η Ιουνίου, αν το επιτρέψουν βεβαίως οι συνθήκες, δεν είναι μόνο καθαρά οικονομική/νομισματική, εξηγούν αρμόδιες ελληνικές πηγές. Την ίδια ημέρα ανοίγουν οι Ευρωκάλπες σε κάποια κράτη μέλη (με κορύφωση την 9η Ιουνίου) και η ψυχολογία είναι πολύ μεγάλο ζήτημα για μία Ευρώπη που δέχεται πιέσεις σε αναπτυξιακό, πιστωτικό και όχι μόνο επίπεδο. Βεβαίως, προσθέτουν πως ακόμη είναι νωρίς για να «ανοίξουν» τα χαρτιά και θα πρέπει να γίνει όλο το επόμενο διάστημα μία πολύ προσεκτική αξιολόγηση των «δεδομένων». Αλλά με προσήλωση στην σταθερότητα των τιμών, δηλαδή στο όριο του 2%.
Κάθε απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει γίνει ξεκάθαρο πως θα γίνεται με βάση τις τότε συνθήκες που θα επικρατούν, δηλαδή θα είναι «data-dependent». Και τούτο με κεντρικό γνώμονα την ανάγκη να διασφαλισθεί η νομισματική σταθερότητα, χωρίς όμως να συρρικνωθεί η ζήτηση στην οικονομία, πέραν του αναγκαίου για την επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών κατά 2% γιατί τούτο, εξηγούν πηγές της αγοράς, μπορεί να δημιουργήσει άλλους είδους ανάγκες παρέμβασης από την πλευρά της ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε ένα «κακό» σενάριο νέας έντασης των πληθωριστικών πιέσεων το επόμενο διάστημα (για παράδειγμα λόγω της πίεσης που υπάρχει στη διεθνή τιμή πετρελαίου) ή μιας ανισορροπίας ανάμεσα στις αποφάσεις της ΕΚΤ και της FED που θα επηρεάσει την ισορροπία μεταξύ ευρώ δολαρίου, αναλυτές αναφέρουν ότι, αν προκύψει, μπορεί να δούμε λιγότερες κινήσεις μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο, θυμίζουν και την αναφορά του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος στην Ναυτεμπορική πως «εξαρτόμαστε από τα στοιχεία και όχι από τη Fed» και «στόχος μας δεν είναι η συναλλαγματική ισοτιμία. Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τις εξελίξεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών όπως, μεταξύ άλλων, οι διαφορές όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, η εξέλιξη του πληθωρισμού και οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι νομισματικές αρχές» ανέφερε λέγοντας ‘ως «οι κεντρικές τράπεζες επικοινωνούν συχνά μεταξύ τους, αλλά όσον αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, είμαστε απολύτως ανεξάρτητοι».
Μετά τον Ιούνιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει προγραμματισμένες συνεδριάσεις στις 18 Ιουλίου, στις 12 Σεπτεμβρίου, στις 17 Οκτωβρίου και τις 12 Δεκεμβρίου.
Η πορεία των τιμών
Το ζητούμενο για την Ελλάδα ωστόσο, εξηγούν πηγές του οικονομικού επιτελείου, είναι πως θα προετοιμαστεί για το (δεδομένο) της μείωσης με γνώμονα τις πληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν να είναι ενεργές. Σε επίπεδο ΕΕ τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. Τον Μάρτιο στην Ευρώπη ο γενικός δείκτης αποκλιμακώθηκε στο 2,4% από το 2,6% τον Φεβρουάριο, με τον δομικό πληθωρισμό να βρίσκεται στο 2,9% από άνοδο 3,1% προηγουμένως. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφει άνοδο 3,4% τον Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο και ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 3,4% από 3% προηγουμένως. Δηλαδή, πως στο (κεντρικό) σενάριο των χαμηλότερων επιτοκίων από τον Ιούνιο και μετά η εγχώρια αγορά θα προλάβει να προσαρμοσθεί από άποψη ρυθμού ανόδου τιμών για να αντιμετωπίζει τις ίδιες συνθήκες πίεσης και σε όρους μισθολογικών αυξήσεων αλλά και αντγωνιστικής θέσης.
Φώτο: @associatedpress