Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 30ετές ομόλογο, στον απόηχο S&P και πλεονάσματος 1,9%

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 30ετές ομόλογο, στον απόηχο S&P και πλεονάσματος 1,9%
Mandate για έξοδο στις αγορές μέσω της έκδοσης 30ετούς ομολόγου έδωσε στις BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan και Τράπεζα Πειραιώς ο ΟΔΔΗΧ.

Mandate για έξοδο στις αγορές μέσω της έκδοσης 30ετούς ομολόγου έδωσε στις BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan και Τράπεζα Πειραιώς ο ΟΔΔΗΧ.

Το Ελληνικό Δημόσιο επέλεξε να δώσει μεγαλύτερη ρευστότητα και βάθος στο πιο μακρινό άκρο της καμπύλης ομολόγων, μέσω της έκδοσης 30ετούς ομολόγου, με λήξη στις 15 Ιουνίου του 2054.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη θετική αξιολόγηση της Standard & Poor's την Παρασκευή, αλλά και των καλών ειδήσεων στο δημοσιονομικό πεδίο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2023.

Η Standard & Poor's την Παρασκευή αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές, έχοντας δώσει ήδη την επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος αξιολόγησης κλείνει το μάτι σε αναβάθμιση και του αξιόχρεου τους επόμενους 12-24 μήνες, εάν ενταθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, τρέξουν, απορροφηθούν και διαχυθούν στην οικονομία οι πόροι του Τ.Α και το χρέος συνεχίσει την πτωτική του τροχιά.

Ακολουθεί στις 31 Μαΐου η αξιολόγηση της Fitch, όπου και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται αναβάθμιση του outlook σε θετικό, όπως έχει υποστηρίξει η Société Générale.

Ο οίκος εκτιμά πως τα ισχυρά θεμελιώδη της οικονομίας δικαιολογούν και με το παραπάνω τη διατήρηση της θετικής τροχιάς των αξιολογήσεων. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε οι δύο αμερικανικοί οίκοι έμμεσα θα πιέσουν και τη Moody's που ανέκαθεν λειτουργεί πιο ετεροχρονισμένα, ώστε να δώσει το IG.

Μια ακόμη είδηση προέκυψε επίσης από το μέτωπο της οικονομίας, καθώς με πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ έκλεισε δημοσιονομικά το 2023 για τη χώρα μας, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις για την προηγούμενη χρονιά από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Πρόκειται για απόδοση πολύ καλύτερη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024.

Επιπλέον, η Eurostat στις ανακοινώσεις της καταγράφει την Ελλάδα ως το κράτος που πέτυχε το 2023 τη δεύτερη καλύτερη μείωση χρέους στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ, κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022, παραμένοντας βεβαίως το κράτος με την υψηλότερη αναλογία χρέους/ΑΕΠ στην ΕΕ. Η Eurostat επικύρωσε επίσης τα ελληνικά στοιχεία, χωρίς αστερίσκους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιες χώρες χτυπάει «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό η Scope

Βέττας (ΙΟΒΕ): Ανάπτυξη 2,1% για την ελληνική οικονομία το 2024 – Θετική η τάση για την Ελλάδα, σημαντικές οι διεθνείς προκλήσεις

Χατζηδάκης: Στο μισό οι χρεώσεις για τα POS με νομοθετική ρύθμιση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider