Σε μικρή υποχώρηση των χρεώσεων των πράσινων τιμολογίων για τον Μάιο υπολογίζεται πως θα οδηγήσει η επίσης μικρή μείωση που καταγράφεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι έως και σήμερα Δευτέρα, 29 Απριλίου, η εγχώρια χονδρεμπορική «τρέχει» τον μήνα που διανύουμε με τιμή 11% χαμηλότερη σε σχέση με τον Μάρτιο, με συνέπεια να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μείωση των ειδικών προϊόντων τον επόμενο μήνα.
Όπως συμβαίνει κάθε μήνα, οι εταιρείες πρόκειται να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τις τελικές τιμές Μαΐου μέχρι την Τετάρτη, 1η του μήνα, στις 23:59. Παράλληλα, τις αμέσως προσεχείς ώρες οι χρεώσεις θα αναρτηθούν και στον Συγκριτικό Πίνακα Τιμών της ΡΑΑΕΥ. Επομένως, όλοι οι καταναλωτές που υπάγονται σε ειδικό τιμολόγιο θα γνωρίζουν πόσο θα χρεωθούν τον επόμενο μήνα για κάθε κιλοβατώρα που θα «κάψουν». Το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες κίτρινων τιμολογίων με προαναγγελία τιμής (ex-ante).
Έως και σήμερα Δευτέρα, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται για τον Απρίλιο στα 60,16 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, 11% χαμηλότερα από τον Μάρτιο (67,54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα). Από την επεξεργασία των παραμέτρων των πράσινων προϊόντων όλων των προμηθευτών για τον επόμενο μήνα, στην οποία προχώρησε το Insider.gr, προκύπτει ότι οι μικρότερες χρεώσεις τον επόμενο μήνα θα κινούνται στα επίπεδα των 9,5 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα και οι ακριβότερες το ανώτερο στα 10,6 λεπτά.
Μέση μείωση 6%
Μάλιστα, οι τιμές αυτές αφορούν προϊόντα προμηθευτών οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις. Επομένως, δεν υπάρχει δυνατότητα να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω, με αλλαγή των discount. Συγκριτικά, τον Απρίλιο υπήρξαν πράσινα τιμολόγια τα οποία κινήθηκαν πάνω από τα 10,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Πιο συγκεκριμένα, το ακριβότερο ειδικό τιμολόγιο διαμορφώθηκε στα 11,7 λεπτά ανά kWh.
Αν και η «περίμετρος» των μέγιστων και ελάχιστων χρεώσεων για τον Μάιο προκύπτει από τα προϊόντα των εταιρειών που δεν προσφέρουν εκπτώσεις, οι τιμές των υπόλοιπων πράσινων τιμολογίων (τα οποία συνοδεύονται από discount) θα εξαρτηθούν από την εκπτωτική πολιτική που θα επιλέξουν οι αντίστοιχοι πάροχοι. Όπως είναι γνωστό, οι εταιρείες μπορούν να αναπροσαρμόζουν σε μηνιαία βάση τα discount που παρέχουν (συνήθως με τη «φόρμουλα» των εκπτώσεων συνέπειας).
Στο σενάριο πάντως που όλες οι εταιρείες δεν αλλάξουν εμπορική στρατηγική τον Μάιο, προκύπτει ότι η μέση τιμή όλων των ειδικών προϊόντων θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα (για την ακρίβεια στα 10,1 λεπτά ανά kWh). Επομένως, θα καταγραφεί μείωση της τάξης του 6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν η μέση τιμή ήταν 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Βουτιά της αγοράς λόγω ΑΠΕ
Βασική αιτία για την περαιτέρω πτώση της χονδρεμπορικής αγοράς τον Απρίλιο είναι ο συνδυασμός της περιορισμένης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ (λόγω της ενίσχυσης της εγκατεστημένης ισχύος). Ο συνδυασμός αυτός έχει οδηγήσει σε σημαντική συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο μίγμα -η οποία π.χ. φτάνει σήμερα Δευτέρα στο 66,8% σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας- γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει το χονδρεμπορικό κόστος σε χαμηλότερα επίπεδα, έναντι του προηγούμενου μήνα.
Μάλιστα, η εικόνα που διαμορφωνόταν μέχρι περίπου τα μέσα Απριλίου ήταν ότι ο τρέχων μήνας θα «έκλεινε» σε ακόμη χαμηλότερες χονδρεμπορικές τιμές. Ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες που στο μεταξύ μεσολάβησαν στη βόρεια Ευρώπη είχαν ως συνέπεια να αυξηθούν οι τιμές στις τοπικές χονδρεμπορικές αγορές και, λόγω της σύζευξης των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών συστημάτων, να υπάρξουν ανατιμήσεις και στην ελληνική αγορά. Έτσι, για παράδειγμα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στη χώρα μας έφτασε να «φλερτάρει» ακόμη και με τριψήφια νούμερα μέσα στον Απρίλιο, αγγίζοντας τα 98,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στις 23 Απριλίου.
Το μοτίβο της υψηλής παραγωγής ΑΠΕ και της περιορισμένης ζήτησης (λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών), που παρατηρείται περίπου από τις αρχές του έτους, έχει ως συνέπεια το 2024 να έχει πάψει η ελληνική αγορά να συγκαταλέγεται στις ακριβότερες της Ε.Ε. Έτσι, έως και χθες (28 Απριλίου), η εγχώρια DAM ήταν η 8η ακριβότερη για φέτος, μετά την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ιρλανδία, την Εσθονία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.
Ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης
Η περιορισμένη κατανάλωση πάντως (η οποία έχει προκαλέσει μέχρι και αρνητικές ωριαίες τιμές στην εγχώρια αγορά) έχει και παράπλευρες αρνητικές επιπτώσεις. Μία από τις πιο σημαντικές είναι τα περιορισμένα έσοδα των μονάδων ΑΠΕ, γεγονός το οποίο όχι μόνο απειλεί τη βιωσιμότητα των έργων, αλλά και αυξάνει τις πιέσεις για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ με το οποίο επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές.
Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στο ρεύμα, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με την υφυπουργό, περίπου 400.000 καταναλωτές έχουν υποβάλει αίτηση, με την επιδότηση να κινείται από 45 έως 480 ευρώ.