Ορόσημο για την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού αποτέλεσε ο Απρίλιος, καθώς η υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την περιορισμένη ζήτηση προκάλεσε κατακόρυφη υποχώρηση των τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά καταγράφηκαν αρνητικές τιμές στην ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας, κάτι μάλιστα που συνέβη για 11 συνολικά ώρες.
Αρνητικές τιμές διαμορφώνονται όταν οι παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν στο ηλεκτρικό σύστημα (αντί να αποζημιωθούν) για να συνεχίσουν να εγχέουν ενέργεια από τις μονάδες τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν εξυπηρετείται μία διμερής σύμβαση και, κατά συνέπεια, ο στόχος είναι να μην διακοπεί η τροφοδοσία του καταναλωτή. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αρνητικές τιμές δεν κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τη μικρότερη να διαμορφώνεται στα -1,02 ευρώ ανά ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Η «βουτιά» της αγοράς αποτυπώνεται όμως και από την αυξημένη συχνότητα με την οποία καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα μηδενικές τιμές στην αγορά, το οποίο συνέβη για επίσης 11 ημέρες. Επίσης, άλλες 5 ημέρες του Απριλίου καταγράφηκαν επίπεδα χονδρεμπορικής πολύ κοντά στο μηδέν, με τις μικρότερες τιμές κάτω από τα 0,04 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Μείωση 11% της μηνιαίας τιμής
Οι παραπάνω επιδόσεις είχαν σαν αποτέλεσμα η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς να «κλείσει» τον Απρίλιο στα 60,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με μείωση -11% σε σχέση με τον Μάρτιο. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα, είχε διαμορφωθεί στα 67,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Η ελάττωση της Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς είχε ως συνέπεια να υπάρξει μείωση στα πράσινα τιμολόγια του Μαΐου. Όπως έγραψε το Insider.gr, η μέση χρέωση στα ειδικά προϊόντα διαμορφώθηκε στα 10,3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή «μεταφράζεται» σε υποχώρηση κατά -5% σε σχέση με τον Απρίλιο.
Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση των «χαμηλών πτήσεων» που σημειώνει η χονδρεμπορική συγκεκριμένες ώρες της ημέρας -και πιο συγκεκριμένα προς το μεσημέρι- θα μπορεί να γίνει όταν θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα των προμηθευτών να προσφέρουν δυναμικά (πορτοκαλί) τιμολόγια. Ο λόγος είναι πως στα πορτοκαλί προϊόντα, η χρέωση θα τροποποιείται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα του 24ωρου, ακολουθώντας την αυξομείωση των χονδρεμπορικών τιμών.
Έτσι, τις ώρες που οι χονδρεμπορικές τιμές σημειώνουν κατακόρυφη «βουτιά», θα οδηγούνται σε ανάλογη «βουτιά» και οι χρεώσεις των δυναμικών τιμολογίων. Κάτι που σημαίνει πως όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορούν να «μεταφέρουν» μέρος της κατανάλωσής τους αυτές τις ώρες, θα δουν σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς τους. Είναι ενδεικτικό ότι προμηθευτές ρεύματος στην Ευρώπη προσφέρουν έως και τρεις φορές φθηνότερες χρεώσεις, κατά τις ώρες της ημέρας που υπάρχει πλεόνασμα «πράσινης» παραγωγής.
Κάτω από 50% το μερίδιο της ΔΕΗ
Η προέλαση των ΑΠΕ τον Απρίλιο διαπιστώνεται από το γεγονός ότι η συμμετοχή τους έφτασει το 50%. Συγκριτικά, τον Απρίλιο το ποσοστό τους ήταν στο 40%, παρά το γεγονός ότι και τότε οι ανανεώσιμες πηγές είχαν την πρωτιά στο μίγμα. Δεύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής ήταν οι μονάδες φυσικού αερίου, το ποσοστό των οποίων ανήλθε στο 29%.
Ακολούθησαν οι εισαγωγές με 11%, μειωμένες σε μηνιαία βάση. Τον προηγούμενο μήνα ήταν στο 11%. Μικρή ήταν η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών, με 4%, και απειροελάχιστη ήταν η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων, με το ποσοστό τους να περιορίζεται στο 2% (από 4% τον Φεβρουάριο).
Στο «μέτωπο» των μεριδίων των προμηθευτών ρεύματος, ο Απρίλιος ήταν ορόσημο και για τη ΔΕΗ, η οποία για πρώτη φορά βρέθηκε κάτω από το 50% - και πιο συγκεκριμένα στο 48,64%. Ως συνέπεια, λαμβάνει «σάρκα και οστά» το σχέδιο της ΔΕΗ να μειώσει τη «θέση» της στην προμήθεια, με δεδομένο ότι αποτελεί μόνιμη ευρωπαϊκή επιταγή ο περιορισμός κάτω από το 50% του ποσοστού του δεσπόζοντος «παίκτη» στην ελληνική αγορά.
Από την άλλη πλευρά, το μερίδιο της Protergia αυξήθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στο 16,66%, από 15,56% τον Ιανουάριο. Αν προστεθεί το ποσοστό της Volterra (1,97%), που έχει εξαγοραστεί από τη Mytilineos, τότε το μερίδιο της εταιρείας διαμορφώνεται στο 18,57%.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους παρόχους, την τρίτη θέση κατέλαβε η ΗΡΩΝ με 12,8%. Ακολούθησαν η Elpedison με 6,59%, η NRG με 5,78%, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 3,49%, η ZeniΘ με 2,3%, η Volton με 1,18%, η Eunice με 0,2% και η ΕΛΙΝΟΙΛ με 0,19%.