Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει το κόστος δανεισμού τρεις φορές φέτος αντί για τέσσερις, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει το κόστος δανεισμού τρεις φορές φέτος αντί για τέσσερις όπως δήλωνε μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέτασε τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και «θεωρούμε πλέον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 ως το πιο πιθανό σενάριο», δήλωσε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Liberal, την οποία αναμεταδίδει το Bloomberg.

Οι αριθμοί για τον πληθωρισμό συνάδουν με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ, αλλά τα στοιχεία για την παραγωγή του πρώτου τριμήνου ήταν μια θετική έκπληξη, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας.

«Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, τότε η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι πιθανό να είναι οριακά υψηλότερη από την πρόβλεψή μας για τον Μάρτιο, χωρίς ωστόσο να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος του 2% στα μέσα του 2025», επισήμανε ο Στουρνάρας.

Στοιχεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα αποκάλυψαν ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ σταμάτησε στο 2,4% τον Απρίλιο, ακόμη και όταν τα κέρδη στις τιμές των υπηρεσιών υποχώρησαν. Παράλληλα, το ΑΕΠ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σημείωσε αύξηση 0,3% - η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί το τελευταίο ενάμιση έτος.

Η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεδριάσουν στις αρχές Ιουνίου, αλλά παραμένει ασαφές ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Μερικά «dovish» μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πιέζουν για back-to-back βήματα, ενώ τα πιο «γεράκια» αξιωματούχοι είναι πιο επιφυλακτικοί.

Ο Στουρνάρας ανησυχεί κυρίως από τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ.

Εάν διαταραχθεί η βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ, «τότε θα δούμε προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε όλο τον πλανήτη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Ναι μεν αλλά... για την πρόβλεψη των επιτοκίων

Στουρνάρας: Κοντά στο 2% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το πρωτογενές πλέονασμα του 2023 - Θετική έκπληξη

Fed: Οι χρησμοί Πάουελ για τα επιτόκια - Τι εμποδίζει προς το παρόν τη μείωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider