Στουρνάρας: Κοντά στο 2% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το πρωτογενές πλέονασμα του 2023 - Θετική έκπληξη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στουρνάρας: Κοντά στο 2% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το πρωτογενές πλέονασμα του 2023 - Θετική έκπληξη
Στο 1,7% του ΑΕΠ αναφέρουν πως κλείδωσε αρμόδιες πηγές, πολύ υψηλότερα από την επίσημη πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για 1,1% του ΑΕΠ. Μεγάλης σημασίας η διατήρηση πλεονασμάτων στο 2% φέτος και τα επόμενα χρόνια ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. Αν καταστούν εφικτά «δεν υπάρχει κάτι να φοβηθούμε, η Ελλάδα θα προχωρήσει».

Κοντά στο 2% του ΑΕΠ εκλεισε, τελικά, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, αποκάλυψε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας κατά την τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, κάνοντας λόγο για «θετική έκπληξη». Σημειώνεται πως ο κρατικός προϋπολογισμός βασίζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023.

Για τη θετική αυτή εξέλιξη είναι ήδη ενήμεροι οι θεσμοί της ΕΕ όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη. Αναφέρουν επίσης πως επιβεβαιώνει η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και ειδικά των δημοσιονομικών μεγεθών, σημαντικό στοιχείο ενόψει της διαπραγμάτευσης που θα γίνει το καλοκαίρι για τον νέο κανόνα δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 έκλεισε στο 1,7% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία θα επικυρωθούν από τη Eurostat στις 22 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι ο στόχος για το 2024 και το 2025 όπως θα αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί στο τέλος Απριλίου στις Βρυξέλλες θα είναι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ.

Στουρνάρας: η Ελλάδα θα προχωρήσει

«Είχαμε πολύ καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, μία θετική έκπληξη. Το πρωτογενές πλεόνασμα, αντί για 1% του ΑΕΠ το 2023, τελικά έκλεισε κοντά στο 2%», είπε ο διοικητής, προσθέτοντας ότι «εάν η κυβέρνηση καταφέρει να διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% τα επόμενα χρόνια και κάνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει κάτι να φοβηθούμε. Η Ελλάδα θα προχωρήσει».

Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται μεσοπρόθεσμα ταχύτερα από την Ευρωζώνη, με ρυθμό περίπου 2,5% έναντι 1,5%. Να σημειωθεί πως η εν λόγω πρόβλεψη του Διοικητή είναι ανάλογη με αυτή του οικονομικού επιτελείου που αναπροσαρμόζει τον στόχο του μα βάση τις χαμηλότερες πτήσεις στην ΕΕ αλλά και την επίδοση του 2023.

Τα επόμενα βήματα

Η θετική αυτή έκπληξη για το δημοσιονομικό «κλείσιμο» του 2023 πλέον θα αντιμετωπισθεί με βάση το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που αναμένεται να επικυρωθεί μέσα στον μήνα από το Ευρωκοινοβούλιο και βασίζεται σε 4ετή σχεδιασμό. Με επόμενο βήμα τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,1% του ΑΕΠ, έναν στόχο που επισημαίνουν ελληνικές πλευρές πως φέτος είναι απαιτητικός, παρά την καλύτερη επίδοση του 2023.

Η Ελλάδα ολοκληρώνει την άλλη εβδομάδα τη διαβούλευση με τους θεσμούς για την 6μηνιαία αξιολόγηση και περιμένει στις 21 Ιουνίου τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και ακολούθως, πιθανόν μέσα στον Ιούλιο την πρόταση της Επιτροπής για το ύψος δαπανών που θα πρέπει να διατηρεί ώστε να αρχίσει η διαβούλευση για το πρώτο 4ετές Δημοσιονομικό – Διαρθωτικό Πρόγραμμα που θα καταθέσει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στις Βρυξέλλες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκθεση Κομισιόν: Λύθηκε το «αγκάθι» του 2032 στο ελληνικό χρέος - «Ρύθμιση» 1% του ΑΕΠ ετησίως για τους αναβαλλόμενους τόκους

Έρχεται η μεταπρογραμματική εποπτεία - Εξ αποστάσεως 8-15 Απριλίου με επίκεντρο τα «φέσια» των νοσοκομείων, τράπεζες και μεταρρυθμίσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider