«Μακάβριες» επενδυτικές ευκαιρίες από τη γήρανση του πληθυσμού

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Μακάβριες» επενδυτικές ευκαιρίες από τη γήρανση του πληθυσμού
Ο διαρκώς συρρικνούμενος πληθυσμός της Ευρώπης έχει εγείρει έντονες ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της Γηραιάς Ηπείρου, με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να κρούουν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό, ενώ μέχρι και ο Έλον Μασκ τοποθετήθηκε για το μείζον ζήτημα, με ειδική μνεία στην Ελλάδα. Ωστόσο, για κάποιους επενδυτές, η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού μετατρέπεται σε μεγάλη... μπίζνα.

Ο διαρκώς γηράσκων πληθυσμός της Ευρώπης έχει εγείρει έντονες ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της Γηραιάς Ηπείρου, με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να κρούουν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό, ενώ μέχρι και ο Έλον Μασκ τοποθετήθηκε για το μείζον ζήτημα, με ειδική μνεία στην Ελλάδα. Ωστόσο, για κάποιους επενδυτές, η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού μετατρέπεται σε μεγάλη... μπίζνα.

Το γαλλικό fund Funecap Idf, που χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια έχει ξοδέψει περίπου 1 δισ. ευρώ για να αγοράσει περισσότερα από 300 νεκροταφεία και χώρους κηδειών κυρίως στην Ευρώπη, η οποία μάλιστα διαθέτει 17 από τις 20 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Η επιχείρηση που υποστηρίζεται από την βρετανική χρηματοοικονομική επενδυτική εταιρία Charterhouse Capital Partners και τη γαλλική Latour Capital, επωφελείται από το υψηλό κόστος των νεκροταφείων, τις ανάγκες μετακίνησης των θανόντων και την αυξανόμενη τάση που καταγράφεται κοινωνικά για αποτεφρώσεις και εναλλακτικές λύσεις ταφής σε σχέση με τις παραδοσιακές εκκλησιαστικές υπηρεσίες.

Όπως είναι γνωστό, 1 στους 5 Ευρωπαίους είναι σήμερα 65 ετών και άνω. Μέχρι το 2050, το ποσοστό αυτό θα φλερτάρει με το 30%. Και σε αντίθεση με τη Βόρεια Αμερική, η οποία αντιμετωπίζει παρόμοια απειλή πληθυσμιακής συρρίκνωσης, η Ευρώπη έχει περιορισμένο χώρο για να θάψει τους νεκρούς της όταν τελικά αφήσουν την τελευταία τους πνοή.

«Η βιομηχανία κηδειών είναι κάτι πολύ περισσότερο από το σκάψιμο τάφων», δήλωσε ο Τιερί Γκισερό, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Funecap. «Είναι ένα ολόκληρο σύστημα υποδομής» πρόσθεσε. Η ευρωπαϊκή αγορά καύσης και αποτέφρωσης, βιώνει υψηλή οργανική ανάπτυξη 5% και 7% ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον Γάλλο CEO. Οι αποτεφρώσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα σε χώρες με καθολικές ρίζες.

Η Funecap εξαγόρασε την Netherlands's Facultatieve Technologies, τον παγκόσμιο ηγέτη στον εξοπλισμό αποτέφρωσης νεκρών, το 2022 και πρόσφατα έγινε συνεργάτης της Rhein-Taunus-Krematorium, τη μεγαλύτερη «ανταγωνίστριά» της στη Γερμανία. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του RTK, Τζούντιθ Κόνσγκεν, εκτιμά πως όλοι και περισσότεροι επενδυτές στρέφουν τα κεφάλαιά τους προς τον εν λόγω κλάδο.

Η αγορά για κηδείες και νεκροταφεία είναι πιο κατακερματισμένη στην Ευρώπη από ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, κατά τον Μπγιορν Γολφ, ιδρυτή της Mymoria. Η εταιρεία του, η οποία παρέχει υπηρεσίες κηδειών, αναπτύσσεται και θέλει να συνεχίσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της τα επόμενα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι ταμειακές ροές στον τομέα είναι σχετικά προβλέψιμες, καθώς αναπόφευκτα όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή οδηγούνται στην τελευταία τους κατοικία. Παράλληλα, οι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν ταχύτερα τα επόμενα χρόνια καθώς η γενιά των baby boomers γερνάει, γεγονός που θα αυξήσει τα έσοδα για εταιρείες όπως η Funecap και η Mymoria.

Μια άλλη πηγή αμφιλεγόμενη πηγή τζίρου για τις εν λόγω επιχειρήσεις είναι η πώληση υπολειμμάτων μετάλλων που έχουν διατηρηθεί μετά την αποτέφρωση ανθρώπινων σωμάτων. Πολλοί άνθρωποι έχουν χρυσά δόντια, τεχνητά ισχία ή αρθρώσεις γονάτων, που περιέχουν τιτάνιο, κοβάλτιο ή χρώμιο. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τα μέταλλα αφαιρούνται από τις στάχτες και πωλούνται σε εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων. Αυτό δεν είναι παράνομο εφόσον ενημερώνονται οι συγγενείς.

Επίσης, πολλές επιχειρήσεις δωρίζουν το σύνολο ή μέρος των εσόδων. Σύμφωνα με τον Ζαν Γουίλεμ Γκάμπριελς, επικεφαλής της εταιρείας ανακύκλωσης μετάλλων OrthoMetals, η διαδικασία δωρεάς ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών: η Γερμανία δεν έχει εθνικούς κανονισμούς για το θέμα, ενώ η Σουηδία απαιτεί από τα νεκροταφεία να στέλνουν τα έσοδα στο κρατικό ταμείο κληρονομιάς. «Μερικές φορές δίδεται το 100%, άλλες το 50%. Δεδομένου ότι μια εταιρεία δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση, πρέπει να χρησιμοποιούμε τα έσοδα προς το συμφέρον της εταιρείας» επεσήμανε ο Γκάμπριελς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολοταχώς για ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων το 2024 - Γιατί σπάνε τα κοντέρ οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ

Συντάξεις: Μικρότερα ποσά και αργότερα θα λαμβάνουν οι Έλληνες - Στοίχημα η ενίσχυση γεννήσεων και εισοδημάτων

Δημογραφικό: Μειώνεται στα 7,7 εκατ. ο πληθυσμός στην Ελλάδα - Εργασία και μετά τη σύνταξη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider