Ρεύμα: Σε αρνητικό έδαφος η ζήτηση και τον Απρίλιο – Πρωτεία των ΑΠΕ στην παραγωγή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Σε αρνητικό έδαφος η ζήτηση και τον Απρίλιο – Πρωτεία των ΑΠΕ στην παραγωγή
Μειωμένη κατά 3,08% η κατανάλωση σε ετήσια βάση, συνεχίζοντας το καθοδικό σερί που έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο. Στο 57,2% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο συνολικό μίγμα της παραγωγής, με το δεύτερο φυσικό αέριο να κινείται πολύ χαμηλότερα (30,5%).

Συνεχίστηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα να διατηρείται περιορισμένη η συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στο ελληνικό σύστημα, παρουσιάζοντας αρνητικό πρόσημο σε ετήσια βάση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον προηγούμενο μήνα, η ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 3,08% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023.

Πρόκειται για μία τάση που έχει ξεκινήσει να παρουσιάζεται από τον Φεβρουάριο, με τη μεταβολή της ζήτησης να διαμορφώνεται σε -μικρά μεν- ωστόσο αρνητικά πρόσημο σε ετήσια βάση. Έτσι, μετά την αύξηση του πρώτου μήνα του έτους -κατά 4,53% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023- όλοι οι υπόλοιποι μήνες κινήθηκαν καθοδικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πελάτες υψηλής τάσης (βιομηχανίες) η κατανάλωση διατηρείται σε αυξητική τάση καθ΄ όλο το 2024. Ως συνέπεια, τα αρνητικά πρόσημα προκύπτουν από ζήτηση στο δίκτυο (χαμηλή και μέση τάση), δηλαδή από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές έχουν «κληρονομήσει» μία κουλτούρα εξοικονόμησης από την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, την οποία δεν έχουν εγκαταλείψει παρά την αποκλιμάκωση των τιμών.

Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει το ότι διαρκώς αυξάνονται οι κατοικίες και επιχειρήσεις που προχωρούν σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Κάτι που, όπως είναι φυσικό, επιφέρει μείωση της ζήτησης.

Το μίγμα παραγωγής

Η ζήτηση διαμορφώθηκε στις 3.465 Γιγαβατώρες (GWh) και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από εγχώρια παραγωγή. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα παρέμεινε για έναν ακόμη μήνα καθαρά εξαγωγική, λαμβάνοντας υπόψη το ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας που εισήλθε και εξήλθε εκτός συνόρων.

Το μίγμα παραγωγής, από την πλευρά του, κυριαρχήθηκε για έναν ακόμη μήνα από τις καθαρές πηγές ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο των ΑΠΕ άγγιξε το 57,2%, με το 25,6% να προέρχεται από τις μικρές «πράσινες» μονάδες στο δίκτυο διανομής και το 31,6% από το σύστημα μεταφοράς.

Στη δεύτερη θέση, αλλά σε αρκετή απόσταση, βρέθηκε το φυσικό αέριο με μερίδιο 30,5%. Ακολούθησαν τα υδροηλεκτρικά με 6,7% - κάτι που σημαίνει πως συνολική ανήλθε στο 63,9% το μερίδιο της παραγωγής από πηγές οι οποίες έχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Χαμηλότερη βρέθηκε η λιγνιτική παραγωγή, με 5,5%.

Τα μερίδια των εταιρειών

Όσον αφορά τα ποσοστά των προμηθευτών, το δελτίο του ΑΔΜΗΕ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την ανάλυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, «τοποθετώντας» κι αυτό τη ΔΕΗ κάτω από το 50%, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το μερίδιο της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 49,09%, από 50,51%.

Όσον αφορά τους ιδιώτες παρόχους, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Protergia (Mytilineos) με 16,54%. Αν προστεθεί το μερίδιο της Volterra (1,93%), που έχει εξαγοραστεί από τη Mytilineos, το ποσοστό της διαμορφώνεται στο 18,47%. Ακολούθησαν η ΗΡΩΝ με 12,46% και η Elpedison με 6,17%.

Τις υπόλοιπες θέσεις κατέλαβαν οι NRG (5,39%), Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (3,35%), ΖeniΘ (2,37%) και Volton (1,18%), Οι υπόλοιποι προμηθευτές κατέλαβαν συνολικά ποσοστό 1,52%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες «θυσίες» είναι πρόθυμοι να κάνουν οι υποψήφιοι προκειμένου να διοριστούν στο Δημόσιο

Απόβλητα: Αλλάζει το τοπίο με «φόντο» συμβάσεις δισεκατομμυρίων – Στην ΤΕΡΝΑ «κλείδωσε» mega μονάδα στη Θεσσαλονίκη, αλλαγές στη ΣΔΙΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider