Το φθινόπωρο τοποθετούν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ την «ενεργοποίηση» των δυναμικών (πορτοκαλί) τιμολογίων, στα οποία θα μπορούν να συμβληθούν καταναλωτές με «έξυπνο» μετρητή ρεύματος. Αμέσως μετά, όπως συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη, θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο, οι οποίες όπως αποκάλυψε πρώτο το Insider.gr αφορούν τη μεταφορά της ζώνης μειωμένων χρεώσεων στις μεσημεριανές ώρες.
Οι δύο παραπάνω παρεμβάσεις εντάσσονται στα μέτρα που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ -και τα οποία πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα- για την προσαρμογή της ζήτησης ρεύματος στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο μίγμα. Δεδομένα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ώρες (κυρίως μεσημβρινές) όπου η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ξεπερνά την κατανάλωση. Κατά συνέπεια, εκείνες τις ώρες περικόπτεται σημαντικό μέρος της «πράσινης» παραγωγής, ενώ οι χονδρεμπορικές τιμές κυριολεκτικά καταρρέουν – φτάνοντας ακόμη και σε αρνητικές τιμές.
Σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου, ενδεικτικό παράδειγμα των νέων δεδομένων είναι ο Απρίλιος, όπου το μερίδιο των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τα υδροηλεκτρικά ξεπέρασε το 60%. «Πρόκειται για μία καινούρια πραγματικότητα, για την προσαρμογή στην οποία θα πρέπει η νέα προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας να αντιστοιχηθεί με τη ζήτηση. Διαφορετικά θα έχεις περικοπές ή αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Προτεραιότητα στα πορτοκαλί προϊόντα
Στα μέτρα του υπουργείου προηγείται η προετοιμασία για την κυκλοφορία των δυναμικών τιμολογίων, τα οποία αφορούν καταναλωτές με «έξυπνο» μετρητή. Στα δυναμικά τιμολόγια, η χρέωση μπορεί να τροποποιείται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα του 24ωρου -αλλάζοντας τιμή δύο ή και περισσότερες φορές μέσα στην ίδια ημέρα- ακολουθώντας την αυξομείωση του χονδρεμπορικού κόστους.
Επομένως, θα προσφέρουν οικονομικό κίνητρο στους καταναλωτές να «μεταφέρουν» μέρος της ζήτησής τους στις ώρες που η χονδρεμπορική αγορά κινείται χαμηλά – ώστε να περιοριστεί το πλεόνασμα παραγωγής ΑΠΕ.
Όπως σημειώνουν οι πηγές του υπουργείου, σημαντικός λόγος που δίνεται προτεραιότητα στα δυναμικά τιμολόγια είναι γιατί οι καταναλωτές που διαθέτουν ήδη «έξυπνους» μετρητές αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της συνολικής ζήτησης – περίπου το 40-45%. Πρόκειται για επιχειρήσεις στη μέση τάση, καθώς και για εταιρείες με μεγάλη κατανάλωση στη χαμηλή τάση.
Τεχνική προετοιμασία
Εκτός από το μερίδιο της κατανάλωσης το οποίο αντιπροσωπεύουν, σημαντικό είναι επίσης ότι καθώς πρόκειται για επαγγελματικούς καταναλωτές, που είναι πιο ευέλικτοι στην προσαρμογή της ζήτησής τους, ενώ επίσης έχουν τη δυνατότητα αλλαγής των συστημάτων τους. Επίσης, θα έχουν σημαντικότερο κίνητρο να αλλάξουν ενεργειακό προφίλ, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά – δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Όπως είναι φυσικό, δυναμικό τιμολόγιο θα μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε άλλος καταναλωτής αποκτά στην πορεία «έξυπνο» μετρητή. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται προ των πυλών η ανακήρυξη αναδόχου στον σχετικό διαγωνισμό που έχει προκηρύξει ο ΔΕΔΔΗΕ, για την αντικατάσταση όλων των «ρολογιών» στη χαμηλή τάση, ενώ εντός του 2024 θα «τρέξει» η εγκατάσταση μίας πρώτης παρτίδας από 360.000 «έξυπνους» μετρητές.
Η προσαρμογή της ζήτησης θα γίνει ξανά αναγκαία το φθινόπωρο, καθώς το καλοκαίρι η αυξομείωση των χονδρεμπορικών τιμών ομαλοποιείται. Επίσης, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν τα πρώτα πορτοκαλί τιμολόγια, κυρίως για την τεχνική προετοιμασία των προμηθευτών. Παράλληλα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, θα πρέπει να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα θεσπίζει το Πλαίσιο Εφαρμογής των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης.
1,4 εκατ. μετρητές συμβατοί με νυχτερινό
Οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με το υπουργείο, καθώς οι πελάτες με συμβατό αναλογική μετρητή (νοικοκυριά) αντιπροσωπεύουν αισθητά μικρότερο μέρος της κατανάλωσης – γύρω στο 10%. Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΥΠΕΝ, συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής) έχουν περίπου 1,4 εκατ. καταναλωτές, ενώ υπάρχουν ακόμη 300.000 μη ενεργές παροχές.
Με τους αναλογικούς μετρητές διπλής εγγραφής μπορούν να υπάρξουν μόνο δύο διαφορετικές χρεώσεις ανά 24ωρο. Επίσης, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, τα νοικοκυριά έχουν πολύ μικρότερη δυνατότητα προσαρμογής της ζήτησής τους. Πάντως, η αλλαγή στο νυχτερινό τιμολόγιο θα είναι σημαντική, ώστε οι καταναλωτές να εξοικειωθούν στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ – με συνέπεια η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να κινείται πλέον σε χαμηλά επίπεδα το μεσημέρι, και όχι από το απόγευμα όπως συνέβαινε παλιά.
Αν και ακόμη δεν έχουν «κλειδώσει» οι σχετικές αλλαγές, η γενική κατεύθυνση είναι οι χαμηλές χρεώσεις να «καλύψουν» τις μεσημβρινές ώρες, όταν οι τιμές στην αγορά κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τι ισχύει τώρα
Αυτή τη στιγμή, οι ζώνες των μειωμένων χρεώσεων στο νυχτερινό τιμολόγιο διαφοροποιούνται κατά το θερινό και το χειμερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου.
Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων νησιών, την εν λόγω περίοδο οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.
Το θερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δυναμικό τιμολόγιο διαθέτουν ήδη οι βιομηχανίες στην υψηλή τάση, που αντιπροσωπεύουν το 10% του συνολικού φορτίου. Επομένως, με τα μέτρα του ΥΠΕΝ θα είναι πλέον ευέλικτο το 65% της συνολικής ζήτησης.