ΗΠΑ: Επί τα χείρω αναθεώρηση της ανόδου του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο - Στο 1,3% η ανάπτυξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Επί τα χείρω αναθεώρηση της ανόδου του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο - Στο 1,3% η ανάπτυξη
Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό 1,3% τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό 1,3% τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, κυρίως λόγω των χαμηλότερων καταναλωτικών δαπανών. Η συγκεκριμένη αύξηση του ΑΕΠ, ήταν η μικρότερη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ο μεγαλύτερος «αιμοδότης» στην «χλιαρή» αμερικανική ανάπτυξη ήταν το εμπορικό έλλειμμα ενώ αντιθέτως οι καταναλωτικές δαπάνες, ο κύριος μοχλός της οικονομίας, αυξήθηκαν με ρυθμό 2% αντί για 2,5% όπως αναμενόταν προηγουμένως. Οι δαπάνες των νοικοκυριών είχαν αυξηθεί κατά 3% τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Ωστόσο, το ΑΕΠ θα μπορούσε να ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο. Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να έχει αναπτυχθεί 3% ή και περισσότερο, παρόμοια με τις δύο τελευταίες τριμηνιαίες επιδόσεις του 2023. Ακόμη και αν το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου ενισχυθεί, η οικονομία είναι απίθανο να παρουσιάσει εξαιρετικά μεγέθη κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, έπρεπε να προστρέξουν στις αποταμιεύσεις τους για να διατηρήσουν τις δαπάνες στα σημερινά επίπεδα. Ο επίμονος πληθωρισμός και οι βραδύτερες αυξήσεις στους μισθούς έχουν επίσης περιορίσει σημαντικά την αγοραστική τους δύναμη, όπως επισημαίνει με δημοσίευμά του το MarketWatch.

Από την πλευρά της, η Fed αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της κοντά σε υψηλό 23 ετών έως ότου ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί περαιτέρω. Το υψηλό κόστος δανεισμού έχει αποθαρρύνει την ανάπτυξη, ενώ και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές ώθησαν ορισμένες επιχειρήσεις να υιοθετήσουν μια στάση αναμονής για νέες δαπάνες και επενδύσεις.

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις 219.000

Ταυτόχρονα, ελαφρώς αυξητική τάση παρουσίασε ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, με την αγορά εργασίας να επιβεβαιώνει εκ νέου ότι παραμένει αρκετά περιορισμένη παρά τα σταθερά υψηλά επιτόκια της Fed.΄Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα υποβλήθηκαν 219.000 νέα αιτήματα για λήψη επιδόματος, αριθμός ελαφρώς αυξημένος από τα 216.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί και ουσιαστικά όπως περίμενε η αγορά, με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών στα 218.000 αιτήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε στα 222.500 αιτήματα λήψης επιδόματος ανεργίας, από τα 220.000 της περασμένης μέτρησης. Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις παράτασης υφιστάμενων επιδομάτων αυξήθηκαν επίσης κατά 4.000 στα 1,791 εκατ. από τα 1,787 εκατ. αλλά ελαφρώς χαμηλότερα από τα 1,8 εκατ. που περίμεναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύμβαση 717 ΕΡΓΟΣΕ: Μήνυση για κατάχρηση εξουσίας κατά της Ευρωπαίας ανακρίτριας και εισαγγελέως από κατηγορούμενη

Microsoft Envision Greece: 3 στους 4 εργαζόμενους χρησιμοποιούν πλέον AI στην εργασία τους

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Εγκαινίασε τη νέα σύγχρονη μονάδα έτοιμου σκυροδέματος στο Ηράκλειο

gazzetta
gazzetta reader insider insider