Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού έχουν αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και ασθενειών στη Βραζιλία η οποία είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.
Πολλές εταιρείες πειραματίζονται για το αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μανταρίνια για την παρασκευή χυμού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χυμού πορτοκαλιού - τα οποία επιτρέπουν στους παίκτες της βιομηχανίας να αντισταθμίσουν τις διακυμάνσεις των τιμών - έχουν εκτοξευθεί από τα τέλη του 2022 όταν ένας τυφώνας και μετά μια παγωνιά κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα πορτοκαλιών στη Φλόριντα, την κύρια περιοχή καλλιέργειας στις ΗΠΑ και τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο.
Οι καταστροφικές ελλείψεις έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για αύξηση των τιμών που θα πλήξει τους καταναλωτές και θα αναδιαμορφώσει θεμελιωδώς την παγκόσμια βιομηχανία χυμού πορτοκαλιού, σύμφωνα με την IFU.
Οι εταιρείες παραγωγής χυμών μπορούν να καλύψουν κενά παραγωγής από τη μία σεζόν στην άλλη, αναμειγνύοντας αποθέματα κατεψυγμένου χυμού πορτοκαλιού, ο οποίος έχει διάρκεια ζωής δύο ετών, ωστόσο τρία συνεχόμενα χρόνια μειωμένης προσφοράς έχουν εξαντλήσει αυτά τα αποθέματα.
Η μακροπρόθεσμη λύση σε μια έλλειψη πορτοκαλιών, σύμφωνα με τον Cools, μπορεί να είναι η παρασκευή χυμού πορτοκαλιού από μανταρίνια, των οποίων τα δέντρα είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή στις περιοχές καλλιέργειας. Η βιομηχανία ήδη πειραματίζεται. Στην Ιαπωνία, η οποία συνήθως εισάγει το 90% του χυμού πορτοκαλιού της, κυρίως από φρούτα που καλλιεργούνται στη Βραζιλία, η έλλειψη προσφοράς έχει επιδεινωθεί και από το αδύναμο γεν, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος εισαγωγής.
Η σημερινή έλλειψη προσφοράς χρονολογείται πριν από 20 χρόνια, όταν η ασθένεια citrus greening, μια ανίατη ασθένεια που εξαπλώνεται από έντομα που απομυζούν τους χυμούς των φυτών και κάνουν τους καρπούς πικρούς πριν τους σκοτώσει τελείως, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. Μέχρι το 2008, είχε εξαπλωθεί σε όλη τη Φλόριντα, η οποία ιστορικά αντιπροσώπευε περισσότερο από το 80% της προσφοράς των ΗΠΑ. Πριν από δύο δεκαετίες, η Φλόριντα παρήγαγε περίπου 240 εκατομμύρια κιβώτια χυμού πορτοκαλιού το χρόνο, σύμφωνα με τον Cools.
Σήμερα η παραγωγή αυτή έχει μειωθεί στα 17 εκατομμύρια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Η Βραζιλία ανέλαβε να καλύψει το κενό, αλλά τώρα, και αυτή, αρχίζει επίσης να αγωνίζεται. Η παραγωγή φέτος έχει μειωθεί κατά ένα τέταρτο στα 232 εκατομμύρια κιβώτια πορτοκαλιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Fundecitrus, της οργάνωσης καλλιεργητών εσπεριδοειδών. Οι πορτοκαλεώνες της Βραζιλίας έχουν και αυτοί πληγεί από την κλιματική αλλαγή (υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες και κάτω από τις μέσες βροχοπτώσεις).
Η Rabobank εκτιμά ότι σχεδόν το 40% των πορτοκαλεώνων στην κύρια περιοχή καλλιέργειας της Βραζιλίας, στα νοτιοανατολικά της χώρας, είναι μολυσμένα με την ασθένεια citrus greening. Ο μόνος τρόπος να θεραπευθεί η ασθένεια ήταν να ξεριζωθεί το δέντρο κάτι που είναι πάντα μια δύσκολη απόφαση για τους παραγωγούς, σε όλες τις μόνιμες καλλιέργειες.
Η ζήτηση στο χυμό πορτοκαλιού κορυφώθηκε την εποχή του Covid και αυτή παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και στην μετά-covid εποχή. Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως οι χρονιές που έρχονται θα είναι δύσκολες και για τα εσπεριδοειδή ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πως θα δούμε αυξήσεις τιμών καταναλωτή σε χυμούς που προέρχονται από τέτοια φρούτα.
Το άρθρο γράφτηκε με στοιχεία από τους Financial Times.