Χατζηδάκης: Στην καταστροφολογία της Αντιπολίτευσης για την οικονομία, απαντάμε με στοιχεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Στην καταστροφολογία της Αντιπολίτευσης για την οικονομία, απαντάμε με στοιχεία
Μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο παραθέτει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο παραθέτει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε απάντηση της «καταστροφολογίας της Αντιπολίτευσης».

Αναλυτικά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«5 ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές, η καταστροφολογία της Αντιπολίτευσης και για την οικονομία συνεχίζεται.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει γίνει Ελβετία. Προτιμά, όμως, κανείς την ανεργία στο 17,5% που ήταν το 2019 αντί στο 10,4% που είναι σήμερα; Είναι άραγε καλύτερος ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ που τον παραλάβαμε από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα; Αντίστοιχα, είναι καλύτερος ο μέσος μισθός στα 1.046 ευρώ αντί για τα 1.258 ευρώ; Και τελικά, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ήταν καλύτερη η απόκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που είχαμε επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουμε σύγκλιση;

Παραθέτουμε μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο. Οι Έλληνες γνωρίζουν την πραγματικότητα. Και είμαι βέβαιος ότι θα στηρίξουν την προσπάθειά μας!».

Ειδικότερα τα 12 μεγέθη που σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποδεικνύουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 5 χρόνια είναι τα εξής:

1. Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

«Επί Νέας Δηµοκρατίας, η Ελλάδα επιτυγχάνει πολλαπλάσιους ρυθµούς ανάπτυξης σε σχέση µε την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 2023 πέτυχε ρυθµούς πενταπλάσιο ρυθµό ανάπτυξης σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό µ.ο. Αντίθετα επί ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα ξαναµπήκε σε ύφεση και είχε τον χαµηλότερο µέσο ρυθµό ανάπτυξης στην ΕΕ των 27 (0,5%)».

2. Αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε µονάδες αγοραστικής δύναµης σε σχέση µε ΕΕ

«O ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναµης (στο τέλος του 2014) στο 72 % της ΕΕ, το έβαλε σε καθοδική τροχιά και το παρέδωσε το 2019 χαµηλότερο, στο 66%. Απόκλιση από τον µέσο όρο της ΕΕ. Από το τέλος του 2020 έως το 2023, το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναµης αυξήθηκε στο 67%, παρότι µεσολάβησαν η πανδηµία –µε πολύ µεγάλη επίπτωση στις µεσογειακές χώρες- και ο πόλεµος στην Ουκρανία. Πλέον βρισκόµαστε σε τροχιά σύγκλισης».

3. 40% παραπάνω η πραγµατική επενδυτική δαπάνη σε σχέση µε το 2019 (Ευρωπαϊκός Μ.Ο. 1%)

«Επί ΣΥΡΙΖΑ, µεταξύ 2015-2018, ήταν η τελευταία χώρα στην αύξηση των επενδύσεων στην ΕΕ (σωρευτικά +4%). Επί ΝΔ η Ελλάδα είναι πρώτη σε αύξηση επενδύσεων. Ως αποτέλεσµα έχει αρχίσει να µειώνει το επενδυτικό κενό σε σχέση µε την ΕΕ. Σε όρους ΑΕΠ, οι επενδύσεις ανέβηκαν στο 13,9% το 2023, έναντι 10,7% το 2019».

4. Μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα

«H ανεργία έχει µειωθεί από το 17,9% το 2019 σε 11,1% στα τέλη του 2023. Δηµιουργήθηκαν 367.000 νέες θέσεις εργασίας. H ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία (10,2% τον Μάρτιο)».

5. Σταδιακή αποκλιµάκωση του πληθωρισµού

Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαΐου, «η Ελλάδα έχει μικρότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ καταγράφεται υποχώρηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021».

6. Αύξηση µέσου µισθού κατά 20,2% µεταξύ 2019-2023 (µόλις 5% επί ΣΥΡΙΖΑ)

«Επί ΝΔ ο µέσος µισθός αυξήθηκε κατά 20,2%, παραπάνω δηλαδή από τον πληθωρισµό (13,5%, 2019-2023). Επί ΣΥΡΙΖΑ (µεταξύ 2015-2018), η αύξηση ήταν µόνο 5%, ενώ υπήρξε και χρονιά µείωσης».

7. Αύξηση του κατώτατου µισθού από 650€ σε 830 € (12 µονάδες πάνω από τον πληθωρισµό)

8. Αύξηση καταθέσεων κατά 50 δισ. ευρώ από το 2019 µέχρι σήµερα

«Οι καταθέσεις τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρώ από το 2019 µέχρι σήµερα (από 143 δισ. ευρώ σε 194 δισ. ευρώ). Είναι χαρακτηριστικό πως το 70% της αύξησης προέρχεται από καταθέσεις νοικοκυριών. Αντίθετα, επί ΣΥΡΙΖΑ, οι καταθέσεις κατέρρευσαν το 2015 και ποτέ δεν επανήλθαν στο επίπεδο του 2014».

9. Ταχεία αποκλιµάκωση του δηµοσίου χρέους

«Κανείς δεν αρνείται ότι το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πολύ υψηλό. Ωστόσο µε την κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας, µειώνεται σταθερά και ειδικά το 2023 η Ελλάδα ήταν η χώρα µε τη µεγαλύτερη µείωση δηµοσίου χρέους στην ΕΕ».

10. Σηµαντική µείωση µη εξυπηρετούµενου ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Επί ΣΥΡΙΖΑ, τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια σε τράπεζες και servicers ήταν σταθερά γύρω στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων. Στα τέλη 2023 το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 32% και όλα δείχνουν πως η πτωτική του πορεία θα συνεχιστεί, χάρη στις σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

11. Αύξηση των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων

«Δεν πανηγυρίζουµε για την αύξηση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων – καθώς έχουν και πτυχές, όπως αρνητική επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών- το παραθέτουµε όµως για όσους προσπαθούν να κάνουν τη µέρα νύχτα».

12. Πάνω από 60% νέες οικοδοµικές άδειες το 2023 σε σχέση µε το 2019

«Η οικοδοµική δραστηριότητα επί ΣΥΡΙΖΑ παρέµενε στάσιµη. Με την κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας, η οικοδοµή πήρε ξανά µπρος! Και επιπλέον, οι νέες άδειες αφορούν µεσοσταθµικά τα διπλάσια τ.µ. σε σχέση µε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκέρτσος: Η αντιπολίτευση κάνει τοξικό τον πολιτικό διάλογο με fake news

Μητσοτάκης: Σούπερ μάρκετ και ενοίκιο τα δύο βασικά προβλήματα της ακρίβειας - Οι πολυεθνικές τιμωρούν τις μικρές αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider