«Φέσια» νοσοκομείων: Μικρή αποκλιμάκωση τον Απρίλιο μετά το ρεκόρ του Μαρτίου

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φέσια» νοσοκομείων: Μικρή αποκλιμάκωση τον Απρίλιο μετά το ρεκόρ του Μαρτίου
Παρά τη μικρή υποχώρηση, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά και κατά το τρέχον έτος-Τι αλλάζει στην ΕΚΑΠΥ

Μειωμένα κατά 135 εκατ. ευρώ ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων κατά το μήνα Απρίλιο, μετά το νέο ρεκόρ δεκαετίας που καταγράφηκε τον Μάρτιο, καταρρίπτοντας αυτό του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης, τον Απρίλιο, διαμορφώθηκαν στα 1.317 εκατ. ευρώ, έναντι των 1.452 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο (-9%) και 1.363 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο (-3%).

Παρά τη μικρή υποχώρηση, τα «φέσια» των νοσοκομείων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά και κατά το τρέχον έτος, προκαλώντας ανησυχία, με δεδομένες και τις δεσμεύσεις προς τους θεσμούς στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας αλλά και τις παραπομπές της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο για τις καθυστερήσεις στην τακτοποίηση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε μηνιαία βάση στα 1.233 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο, ποσό που ανήλθε σε 1.391 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024 (+13%). Και όλα αυτά ενώ το 2023 τα ληξιπρόθεσμα κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Στην πιο πρόσφατη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας του περασμένου Δεκεμβρίου οι Θεσμοί εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς το απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό και -όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά- «υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι ενέργειες που αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας για την εκκαθάρισή τους βραχυπρόθεσμα να μην είναι επαρκείς». Ωστόσο, σημείωναν ότι οι Αρχές έχουν δεσμευτεί για δράσεις που αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση της συσσώρευσης νέων οφειλών το 2024.Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και του κεντρικού ψηφιακού της συστήματος για τον υπολογισμό και την έκδοση του νοσοκομειακού clawback.

Τον Ιούλιο στην ΕΚΑΠΥ όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα

Πηγές από την ΕΚΑΠΥ αναφέρουν ότι οι χρόνοι εξόφλησης έχουν βελτιωθεί σημαντικά και αυτή τη στιγμή έχουν εξοφληθεί τα τιμολόγια για φάρμακα που υποβλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Επί του παρόντος, η ΕΚΑΠΥ διαχειρίζεται μόνο το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, εντούτοις, με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, περνάει στα «χέρια» της το σύνολο των νοσοκομειακών φαρμάκων αλλά και η έκδοση των rebate και clawback. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η εφαρμοστική απόφαση και από την 1η Ιουλίου να αναλάβει τις παραγγελίες κεντρικά για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται στα νοσοκομεία.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι οι εξοφλήσεις να γίνονται εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής του τιμολογίου, χρονικό όριο που παρακολουθείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται τροποποιήσεις στη διαδικασία των υποβολών, τόσο από την πλευρά των νοσοκομείων όσο και από την πλευρά των εταιρειών, ούτως ώστε να αποφεύγονται πιθανά λάθη και άλλα προσκόμματα που κωλύουν τη διαδικασία της εξόφλησης. Ένα άλλο «σενάριο« που έχει τεθεί προς συζήτηση είναι η προώθηση των κεντρικών τιμολογίων που παρουσιάζουν «κολλήματα», με την εξόφληση των τμημάτων αυτών που δεν εμφανίζουν τέτοιου είδους ζητήματα, αντί να αναμένεται η διευθέτησή τους προκειμένου να εξοφληθεί το συνολικό ποσό του τιμολογίου.

Η κεντρικοποίηση των προμηθειών όλων των νοσοκομειακών φαρμάκων από την ΕΚΑΠΥ εκτιμάται ότι θα βελτιώσει τις «επιδόσεις» στην τακτοποίηση των υποχρεώσεων των νοσοκομείων, ωστόσο αυτό είναι κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη και αφού πρώτα έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των νέων καθηκόντων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην τελική ευθεία οι δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο παχέος εντέρου: Οι δικαιούχοι και η διαδικασία βήμα-βήμα

Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα: 240 κρούσματα το 2023, κατέληξαν δύο βρέφη

«Restart» στην αξιολόγηση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων – Τι αλλάζει

gazzetta
gazzetta reader insider insider