Καύσιμα: Συνεχίζεται η πτώση των τιμών στην ελληνική αγορά – Πιέσεις στο πετρέλαιο από τις προοπτικές της ζήτησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Συνεχίζεται η πτώση των τιμών στην ελληνική αγορά – Πιέσεις στο πετρέλαιο από τις προοπτικές της ζήτησης
Οι προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης και η αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς τους προσεχείς μήνες ασκούν πιέσεις στην διεθνή τιμή του πετρελαίου. Οι τιμές κινούνται πτωτικά στην ελληνική αγορά.

Οι προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης και η αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς τους προσεχείς μήνες ασκούν πιέσεις στην διεθνή τιμή του πετρελαίου, μια τάση που αντικατοπτρίζεται και στις τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι τιμές κινούνται πτωτικά στην ελληνική αγορά με την τιμή της απλής αμόλυβδης να έχει πέσει κάτω από τα 1,9 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,892 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,621 ευρώ το λίτρο από 1,907 και 1,630 αντίστοιχα που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι η ΠΟΠΕΚ αναμένει μικρή αύξηση στις τιμές χονδρικής το Σαββατοκύριακο, η γενικότερη τάση δείχνει συγκράτηση των τιμών. Την Παρασκευή το Brent έπεσε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι , μια μείωση αρκετά αισθητή σε σχέση με την διεθνή τιμή τον Απρίλιο η οποία είχε προσεγγίσει τα 92 δολάρια το βαρέλι.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την διεθνή τιμή του πετρελαίου

Οι φόβοι για μείωση της ζήτησης, η οποία θα είναι δυσανάλογη με την αύξηση της παραγωγής συγκρατούν και την διεθνή τιμή του Brent ενώ ανάλογη επίδραση έχουν και τα ασθενή στοιχεία για την μεταποίηση στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού την Παρασκευή σημείωσαν τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλεια λόγω ανησυχιών ότι η ζήτηση μπορεί να κινηθεί πτωτικά ακόμη και όταν ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή. Όπως είναι γνωστό, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να καταργούν σταδιακά τις περικοπές παραγωγής εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου έχουν περιγράψει ευρέως το sell-off αυτής της εβδομάδας ως υπερβολική αντίδραση, σημειώνοντας ότι η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ δεν ξεκινά πριν από τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, τα ισοζύγια πετρελαίου θα πρέπει να σφίξουν καθώς οι περικοπές παραμένουν σε ισχύ κατά τη θερινή περίοδο οδήγησης, όταν η ζήτηση συνήθως αυξάνεται, σύμφωνα με την JPMorgan.

Πιο μετριοπαθείς οι διεθνείς οίκοι – Αισιοδοξία για την πορεία της ζήτησης

Η JPMorgan και η Barclays δήλωσαν ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παραμένει σχετικά υγιής. Αναλυτές της JPMorgan, της Deutsche Bank και της RBC Capital Markets επεσήμαναν επίσης ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να σταματήσει οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής εάν το κλίμα στην αγορά επιδεινωθεί σημαντικά και δεν μπορεί να απορροφήσει επιπλέον βαρέλια.Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι η σταθερότητα των τιμών εξακολουθεί να είναι ο στόχος της πετρελαϊκής συμμαχίας και άφησε να εννοηθεί ότι η σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών περικοπών αργότερα φέτος θα μπορούσε να αλλάξει.

Η πρόσφατη υποχώρηση του πετρελαίου είναι πιθανότατα προσωρινή, καθώς η άνοδος της ζήτησης τους επόμενους μήνες θα οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα, λένε οι αναλυτές της JPMorgan.

Το Brent θα μπορούσε να επανέλθει στο εύρος των 80-90 δολαρίων έως τον Σεπτέμβριο», έγραψε σε σημείωμα η Natasha Kaneva, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της JPMorgan.

Ενώ η προσθήκη βαρελιών στην αγορά θα ασκούσε πιέσεις στις τιμές, οι αναλυτές της JPMorgan επεσήμαναν ότι ορισμένοι βασικοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ ήδη αντλούν πολύ πάνω από τις καθορισμένες ποσοστώσεις και η αύξηση της ζήτησης παραμένει υγιής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές – Τονωτική ένεση από ΟΠΕΚ αναμένει η παγκόσμια αγορά

Αδύναμη ζήτηση βενζίνης και PCE «κοκκίνισαν» το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider