Bloomberg για Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία: Από οικονομίες σε κρίση, πλέον υπεραποδίδουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg για Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία: Από οικονομίες σε κρίση, πλέον υπεραποδίδουν
Στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία ανήκουν στις χώρες που αναπτύσσονται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης καταλήγει το Bloomberg, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά με δημοσίευμά του πως ενώ κάποτε οι οικονομίες τους είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με κρίσης, πλέον, μάλιστα υπεραποδίδουν.

Στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία ανήκουν στις χώρες που αναπτύσσονται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης καταλήγει το Bloomberg, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά με δημοσίευμά του πως ενώ κάποτε οι οικονομίες τους είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με κρίση, πλέον, μάλιστα υπεραποδίδουν.

Μάλιστα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται τον κ. Γιάννη Μόσχο, που έζησε και θυμάται τις δύσκολες ημέρες για την ελληνική οικονομία. Το 2012 μαζί με τον αδερφό του, ίδρυσαν την οικογενειακή τους επιχείρηση που ασχολείται με ελιές και ήλπιζαν να είναι μέρος του μέλλοντος της Ευρώπης. «Να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και να το κάνουμε με καθαρή ενέργεια, εξοικονομώντας χρήματα και βοηθώντας ταυτόχρονα τις υψηλές κλιματικές φιλοδοξίες της ηπείρου» αναφέρει ο ίδιος.

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που κάποτε θεωρούνταν... «χαμένες υποθέσεις» μετά από σκληρά χρόνια με βάναυση κρίση και βαθιά ύφεση, πλέον διαθέτουν τις καλύτερες επιδόσεις στην ζώνη του ευρώ, με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο και πολύ περισσότερο από πολλούς από τους γείτονές τους. «Η ανάπτυξη στην Ισπανία και την Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει στο 2% φέτος, σε σύγκριση με μόλις 0,8% για την Ευρωζώνη» τονίζει το Bloomberg.

Ταυτόχρονα, οι 3 εν λόγω οικονομίες που ξαναχτίζουν το όνομά τους στις διεθνείς αγορές, αγωνίζονται να αποκαταστήσουν τη φήμη τους, καθώς η περίοδος της κρίσης εμφάνιζε τη Νότια Ευρώπη ως «ανεύθυνη», «τεμπέλα», «αντιπαραγωγική» και προσκολλημένη στο ευρώ, εκμεταλλευόμενη τις πλουσιότερες χώρες της ευρωπαϊκού Βορρά, συνεχίζει το άρθρο.

«Αυτή η άποψη μετέτρεψε ένα γεωγραφικό χάσμα σε βαθύ σχίσμα αμφιβολίας, καχυποψίας και ανταγωνισμού. Από την Αθήνα στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα, η σκληρή δουλειά συνεχίζεται για να αλλάξει αυτό» υπογραμμίζει τo Bloomberg, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μόσχο «η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης της Ελλάδας από άλλες αγορές. Έπρεπε να κάνουμε μικρά βήματα. Πουλήσαμε, κερδίσαμε και επενδύσαμε ξανά για αρκετά χρόνια».

Τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον, τόσο για τις κυβερνήσεις, όσο και για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς η ελπίδα ότι ο νέος δυναμισμός δεν θα αποδειχθεί «πυροτέχνημα», παραμένει ισχυρή. Καθοριστικός παράγοντας είναι ο τουρισμός και η ραγδαία αύξηση των επισκεπτών μετά την πανδημία, αλλά όχι μόνο.

«Η αβεβαιότητα για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου είναι πλέον παρελθόν» διαμηνύει ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Η απουσία αβεβαιότητας, ωστόσο, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας καθώς στο παρελθόν έδιωχνε τα κεφάλαια και την εργασία» πρόσθεσε. Η Ελλάδα έχασε το 1/4 της παραγωγής της κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης και το χρέος της αυξήθηκε στα ύψη. Ωστόσο, πέρυσι ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ έπεσε σε χαμηλό 10 ετών, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ένα δυνατό 2024 ποντάρουν τα Attica Stores - Η επόμενη μέρα

Μασκ: Η Tesla δεν θα λανσάρει φέτος ανανεωμένο Model Y

Intrakat: Συνεχίζονται οι εργασίες στον Ισθμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider