Σε ένα δυνατό 2024 ποντάρουν τα Attica Stores - Η επόμενη μέρα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ένα δυνατό 2024 ποντάρουν τα Attica Stores - Η επόμενη μέρα
Τι έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2023 και ποιοι οι στόχοι του 2024.

Σε ένα δυνατό 2024 προσβλέπουν τα Αττικά Πολυκαταστήματα, με τη διοίκηση να εκφράζει «προσδοκίες για μια καλύτερη χρονιά», λόγω της σταδιακής μείωσης του πληθωρισμού, της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας και των προβλέψεων για αύξηση των τουριστικών ροών.

Όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2023 που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικά 24ωρα «η ανοδική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, η συνεχής αύξηση των τουριστικών ροών σε συνδυασμό με την ένταξη νέων τ.μ. πώλησης στο City Link, την έναρξη λειτουργίας της Boutique Hugo Boss στο Golden Hall και την ωρίμανση προηγούμενων επενδύσεων έδωσαν μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις και συνέβαλαν στην εξαιρετική κερδοφορία του 2023».

Ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις

Ειδικότερα, το 2023 η εταιρεία σημείωσε πωλήσεις ύψους 213,09 εκατ. ευρώ έναντι 190,62 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,79% περίπου.

Τα μικτά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 18,5% λόγω της σημαντικής αύξησης του κύκλου εργασιών και της βελτίωσης του περιθωρίου μικτού κέρδους. Για τους 12 μήνες που έληξαν στις 31/12/2023 η εταιρεία αναγνώρισε 10,54 εκατ. ευρώ αποσβέσεις και 7,43 εκατ. ευρώ χρηματοοικονομικά έξοδα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) κατά 15,27 εκατ. ευρώ και να μειωθούν τα προ φόρων αποτελέσματα κατά 2,69 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με την οικονομική έκθεση της Αττικά Πολυκαταστήματα, το 2023 τα αποθέματα διαμορφώθηκαν από 57,79 εκατ. ευρώ σε 67,81 εκατ. ευρώ και πλέον αποτελούν το 13,88% του ενεργητικού της εταιρείας έναντι 12,51% την προηγούμενη χρονιά. Οι εμπορικές απαιτήσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 21,65 εκατ. ευρώ έναντι 18,99 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, ενώ οι εμπορικές υποχρεώσεις διαμορφώνονται σε 107,39 εκατ. ευρώ από τα οποία 95,35 εκατ. ευρώ αφορούν σε ανοικτά υπόλοιπα σε προμηθευτές εμπορευμάτων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν έχει καταστεί την 31/12/2023 δεδουλευμένο και καταβλητέο. Δεδουλευμένο και πληρωτέο θα καταστεί μόνον αφού πωληθούν τα εν λόγω εμπορεύματα σε τελικούς καταναλωτές.

Όπως επίσης αναφέρει η διοίκηση, η εταιρεία αποπλήρωσε τραπεζικά δάνεια 17,80 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας την 31/12/2023 τραπεζικά δάνεια 32,48 εκατ. ευρώ και 251,59 εκ. ευρώ αναγνώριση χρηματοοικονομικής υποχρέωσης για τα μισθωμένα στοιχεία ενεργητικού. Στα τέλη του 2023, το προσωπικό της Αττικά Πολυκαταστήματα ανερχόταν σε 1.075 εργαζόμενους, από 957 στα τέλη του 2022. Συνολικά στα καταστήματα απασχολούνται επιπλέον 1.043 περίπου εργαζόμενοι που μισθοδοτούνται από τους προμηθευτές που έχουν υπογράψει σύμβαση «shops in a shop».

Η αρχή και το νέο «κεφάλαιο»

Η εταιρεία συστάθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2004 από μία ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών από τον χώρο της ένδυσης και των πολυκαταστημάτων μόδας, με σκοπό να αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του μεγαλύτερου ελληνικού πολυκαταστήματος. Ωστόσο, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 η Αττικά Πολυκαταστήματα ανήκει στην Ideal Holdings.

Τα πολυκαταστήματα της εταιρείας έχουν το όνομα «Attica, the department store» και είναι τα μεγαλύτερα εμπορικά πολυκαταστήματα της ελληνικής αγοράς. Η εταιρεία προμηθεύεται εμπορεύματα από 1.000 περίπου brands της Ελλάδας και του εξωτερικού και τα διαθέτει λιανικώς μέσα από το attica, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου λειτουργεί με συμφωνίες τύπου «shops in a shop». Συνολικά λειτουργούν καταστήματα και αποθήκες περίπου 69.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οι κύριες εγκαταστάσεις είναι το πολυκατάστημα που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 9 στην Πλατεία Συντάγματος καθώς και τα πολυκαταστήματα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στο εμπορικό κέντρο The Mall, το πολυκατάστημα επί της οδού Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς και αποθηκευτικούς χώρους στην Παιανία.

Η εταιρεία επίσης λειτουργεί logistic center στην Παιανία για τις ανάγκες λειτουργίας του ηλεκτρονικού της καταστήματος και διάφορα monobrand καταστήματα εντός του εμπορικού κέντρου Golden Hall. Τα προϊόντα που διατίθενται από τα πολυκαταστήματα καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα των αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή: γυναικεία, ανδρικά και παιδικά ενδύματα και υποδήματα, αθλητικά είδη, αξεσουάρ, καλλυντικά, δερμάτινα είδη, είδη σπιτιού και πολλά άλλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΒΟΛ: Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας – Τα νέα προϊόντα και η στήριξη των αγροτών

Παντελιάδης: Σε πέντε χρόνια θα έχουμε μικρότερο αριθμό σούπερ μάρκετ στη χώρα

METRO: Πού επενδύει 280 εκατ. ευρώ ως το 2026 – Τα νέα καταστήματα και τα επόμενα βήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider