METRO: Πού επενδύει 280 εκατ. ευρώ ως το 2026 – Τα νέα καταστήματα και τα επόμενα βήματα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
METRO: Πού επενδύει 280 εκατ. ευρώ ως το 2026 – Τα νέα καταστήματα και τα επόμενα βήματα
Στα 60 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις του ομίλου μόνο το 2024. Αιχμή του δόρατος η δημιουργία νέων καταστημάτων και οι ανακαινίσεις των υφιστάμενων

Επενδύσεις συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ στην τετραετία 2023-2026 προβλέπει το φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης που δρομολογεί ο όμιλος METRO ΑΕΒΕ, χαράσσοντας με σταθερά βήματα τη στρατηγική της επόμενης ημέρας.

Στον πυρήνα αυτού του πλάνου βρίσκεται η δημιουργία 100-120 νέων καταστημάτων ως το 2026, η ανέγερση νέας αποθήκης στον Ασπρόπυργο, καθώς και η ανάπτυξη 16 οικοπέδων και ακινήτων που είναι ήδη συμφωνημένα και υπό ανέγερση.

Βάζει πλώρη για τζίρο 1,650 δισ. ευρώ το 2024

Μόνο για το 2024 οι επενδύσεις του ομίλου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω αυτών η METRO ΑΕΒΕ στοχεύει σε κύκλο εργασιών ύψους 1,650 δισ. ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς, καθώς και σε περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας της. Παρά μάλιστα τις απαιτητικές συνθήκες της αγοράς, ο όμιλος κατόρθωσε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία και το 2023, γεγονός που απορρέει από τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις επενδυτικές της κινήσεις στην ανάπτυξη του δικτύου, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Ειδικότερα, οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις ανήλθαν στα 1,590 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6% έναντι πωλήσεων 1,501 δισ. ευρώ το 2022. Τα κέρδη προ φόρων αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) ανήλθαν σε 77,5 εκατ. ευρώ έναντι 61,3 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 26,5%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 31,0 εκατ. ευρώ έναντι 28,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αυξημένα κατά 9,6%. Τα κέρδη προ φόρων αντιστοιχούν στο 1,95% των καθαρών πωλήσεων.

Στα My market οι πωλήσεις αυξήθηκαν, επηρεασμένες από τις πληθωριστικές πιέσεις με μικρή μείωση πωλήσεων σε όγκο, ακολουθώντας την εικόνα του κλάδου των σούπερ μάρκετ, ενώ στον τομέα της χονδρικής, τα METRO Cash & Carry παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεων λόγω της ανόδου του τουρισμού, της αυξημένης διείσδυσης της αλυσίδας στον κλάδο της Ho.Re.Ca και του πληθωρισμού.

Η εφοδιαστική αλυσίδα ενισχύθηκε σημαντικά με την ανακαίνιση και επέκταση του Κέντρου Διανομής Βόρειας Ελλάδας και η εταιρεία εστιάζει πλέον την προσοχή της στο νέο Κέντρο Διανομής που πρόκειται να δημιουργήσει στον Ασπρόπυργο. Παράλληλα, ένα fulfilment center 10.500 τ.μ. θα υποστηρίξει τις υπηρεσίες διανομής των METRO Cash & Carry, εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη εξυπηρέτηση προς τους επαγγελματίες πελάτες της αλυσίδας.

Δυναμική ανάπτυξη για τα My market και τα My market Local

Η αλυσίδα επενδύει στην οργανική της ανάπτυξη και για το 2024 έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα δυναμικό πλάνο ανακαινίσεων σε εννέα καταστήματα της Αττικής και της περιφέρειας, ενώ παράλληλα έχει συνάψει συμφωνίες και έχει αποκτήσει έναν μεγάλο αριθμό οικοπέδων και ακινήτων στα οποία θα δημιουργηθούν νέα καταστήματα.

Στο πρόγραμμα των ανακαινίσεων που δρομολογείται, περιλαμβάνονται τα καταστήματα στην Κρεμαστή της Ρόδου, της Αγίας Παρασκευής, της Λούτσας και των Τρικάλων – τα οποία ανακαινίστηκαν εντός του πρώτου τετραμήνου του 2024, ενώ ακολουθούν στο δεύτερο τετράμηνο ένα κατάστημα στη Ριζούπολη και δύο στην Πάτρα, καθώς και στο τρίτο τετράμηνο του έτους τα καταστήματα σε Μαρούσι και Νέα Μάκρη.

Το δίκτυο των My market αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια κυρίως μέσω της ανάπτυξης των My market Local, τα οποία κερδίζουν σταθερά το ενδιαφέρον νέων επενδυτών και παρουσιάζουν ικανοποιητική ανάπτυξη. Πρόσφατα άνοιξαν νέα My market Local στη Θεσσαλονίκη και συνολικά το 2024 εκτιμάται ότι θα ανοίξουν 25 νέα καταστήματα. Η αλυσίδα σήμερα αριθμεί 249 καταστήματα, εκ των οποίων τα 22 είναι My market Local. Παράλληλα, αύξηση 62% στις επισκέψεις χρηστών καταγράφει και το eshop.mymarket.gr.

Σε αναπτυξιακή τροχιά τα METRO Cash & Carry

Το 2023 αποδείχθηκε μια ακόμη καλή χρονιά για τα METRO Cash & Carry, που αποτελούν διαχρονικά την ηγέτιδα αλυσίδα στο οργανωμένο χονδρεμπόριο, με μερίδιο που πλησιάζει το 50%. Η αλυσίδα μεγιστοποίησε τη διείσδυσή της στις επιχειρήσεις Ho.Re.Ca και διατήρησε την καλή της πορεία στον κλάδο της μεταπώλησης.

Στον σχεδιασμό ανάπτυξης των METRO Cash & Carry έχει προβλεφθεί φέτος ένα νέο κατάστημα στη Δράμα συνολικής έκτασης 1.200 τμ και ένα dark store στην Πάτρα, ενώ η επένδυση της αλυσίδας στις επιχειρήσεις Ho.Re.Ca, εκτιμάται να έχει περαιτέρω θετική επίδραση στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, το ηλεκτρονικό κατάστημα eshop.metrocashandcarry.gr εδραιώνεται και κερδίζει διαρκώς την αποδοχή του κοινού, καθώς έχει φτάσει ήδη τους 200.000 χρήστες.

Στα σκαριά το δεύτερο κατάστημα στην Κύπρο

Τον Ιανουάριο του 2020, ο όμιλος METRO άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Κύπρο, το Best Value για επιχειρηματίες.

Όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ομίλου, Αριστοτέλης Παντελιάδης, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας, η επένδυση της METRO στην Κύπρο έχει ωριμάσει και αποδίδει θετικά αποτελέσματα. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με το 2022 καθώς όλο και περισσότεροι επαγγελματίες μαθαίνουν και αξιοποιούν το μοντέλο των Cash and Carry που η METRO παρουσίασε στη χώρα.

Ακολουθώντας δε τον αρχικό σχεδιασμό, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή του δεύτερου καταστήματος της Best Value για επιχειρηματίες στην πόλη της Λευκωσίας. Το κατάστημα βρίσκεται τώρα στα τελικά στάδια της αδειοδότησης, θα έχει έκταση 3.000 τμ, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσει το 2025.

Τα αυτόματα ταμεία και τα ηλεκτρονικά ταμπελάκια

Προτεραιότητα για τον όμιλο αποτελεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς οι επενδύσεις σε ψηφιακά εργαλεία με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, σταδιακά αποδίδουν, ενώ η χρήση της τεχνολογίας και του AI αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτικά ο κ. Παντελιάδης ανέφερε τα νέα συστήματα τεχνολογίας που εφαρμόζει η αλυσίδα και τα οποία μειώνουν τις συνολικές ελλείψεις έως και 4,21%, αλλά και επιτυγχάνουν αποτελεσματικότερη και στοχευμένη τροφοδοσία των ραφιών μέσα στα καταστήματα. Ταυτόχρονα, έκανε ειδική μνεία και στα αυτόματα ταμεία (self check out), καθώς 28 έχουν τοποθετηθεί ήδη σε έξι καταστήματα, ενώ έως το τέλος του έτους σχεδιάζεται να τοποθετηθούν ακόμη 12 σε επιπλέον τέσσερα καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά ταμπελάκια, μέχρι και σήμερα έχουν τοποθετηθεί στο τμήμα μαναβικής σε 50 καταστήματα, ενώ ως το τέλος του έτους θα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα τμήματα σε τρία καταστήματα στη Ζάκυνθο. Πρόκειται για ένα μέτρο που μπορεί να εξοικονομήσει έως και 1.400 εργατοώρες ανά έτος και ανά κατάστημα.

Ενεργειακή ουδετερότητα

Στοχεύοντας στην ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο στον κλάδο, πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών. Οι επενδύσεις της εταιρείας στην αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και είναι ήδη υπό κατασκευή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Σπαθόλακα Αχαΐας, ισχύος 5,2MW. Παράλληλα, έχει συναφθεί συμβόλαιο προμήθειας ενέργειας (PPA) με ένα αιολικό πάρκο στο Δίστομο Βοιωτίας, ισχύος 13,2MW. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα αντίστοιχα συμβόλαια στην Ελλάδα και είναι δεκαετούς διάρκειας.

Ταυτόχρονα, η METRO, με 14 πρατήρια καυσίμων, καθίσταται το μεγαλύτερο ανεξάρτητο δίκτυο στην Ελλάδα που δεν είναι ιδιολειτουργούμενα από οποιαδήποτε πετρελαϊκή εταιρεία. Η ποιότητα των καυσίμων εξασφαλίζεται από τις μακροχρόνιες συνεργασίες με την AVIN oil και την ΕΛΙΝΟΙΛ.

Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 11.000 εργαζόμενους, γεγονός που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες πανελλαδικά. Το ύψος των αμοιβών και παροχών για το 2023 ξεπέρασε τα 208 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 17 εκατ. ευρώ. Πέρυσι ο όμιλος προχώρησε σε 2.295 προσλήψεις, χωρίς ωστόσο να καλυφθούν όλα τα κενά στα καταστήματα, δεδομένου ότι συνεχίζεται το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο λιανεμπόριο.

Η METRO σήμερα απαριθμεί 227 καταστήματα My Market, 22 My Market local, 49 METRO Cash & Carry και ένα Dark Store, 14 πρατήρια και ένα κατάστημα στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider