Λαγκάρντ για επιτόκια: Μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις για τη δεύτερη μείωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ για επιτόκια: Μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις για τη δεύτερη μείωση
Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Την πεποίθηση ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν έχουν πάρει ακόμα γραμμική καθοδική πορεία

Την πεποίθηση ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν έχουν πάρει ακόμα γραμμική καθοδική πορεία και έτσι οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής θα μπορούσαν να περιμένουν ίσως και περισσότερες από μία συνεδριάσεις προτού προβούν σε μία νέα μείωση, εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της. Με βάση τα νέα δεδομένα των δυσμενέστερων εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, απομακρύνεται όπως έγραφε το insider, η προοπτική νέας μείωσης 0,25 μονάδων τον Ιούλιο αλλά και μπορεί να οδηγηθεί η ΕΚΤ σε μόνο 2 (αντί για 3) κινήσεις μείωσης συνολικά μέσα στο 2024

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια μετά από 5 χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, έπειτα από διαδοχικές αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Απέφυγε όμως, να δεσμευτεί για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της υψηλής αύξησης των μισθών αλλά και της αναθεώρησης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

«Πήραμε την σωστή απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε γραμμική πτωτική πορεία», δήλωσε η Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Μπορεί να υπάρξουν περίοδοι κατά τις οποίες θα κρατήσουμε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια», μετέδωσαν οι εφημερίδες Expansión, Handelsblatt, Il Sole 24 Ore και Les Échos.

Όπως μεταδίδει το Reuters, όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για περισσότερο από μία συνεδρίαση, είπε ότι «είναι μια πιθανότητα».

Στις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν για το 2024, οι αγορές περιμένουν περισσότερο από μία περικοπή και προσβλέπουν σε 3 - 4 μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025, δηλαδή στις επόμενες 12 συνεδριάσεις πολιτικής.

Παρ' όλο που η Λαγκάρντ δεν εξέφρασε ρητά ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά τον Ιούλιο, υποστήριξε ότι οι περαιτέρω μειώσεις εξαρτώνται από μια σειρά από ενδείξεις από τους μισθούς και τα εταιρικά κέρδη, οι οποίες θα γίνουν ξεκάθαρες μέχρι τον Σεπτέμβρη.

«Θα χρειαστούμε περισσότερα στοιχεία, μεταξύ άλλων για τους μισθούς, για το πώς αυξάνονται τα μοναδιαία κέρδη και για το πώς απορροφούν μέρος του κόστους εργασίας, όπως και για την παραγωγικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ και ο Σλοβάκος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής Πίτερ Κάζιμιρ δήλωσαν αμφότεροι ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, βρίσκοντας σύμφωνους και πολλούς ακόμη αξιωματούχους.

Παρόλα αυτά, η Λαγκάρντ τάχθηκε κατά του ρητού σχολιασμού, δεδομένης της αβεβαιότητας για την πορεία του πληθωρισμού.
«Οι μελλοντικές προβλέψεις δεν έχουν αποβεί χρήσιμες», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νάγκελ: Η ΕΚΤ ενδέχεται να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια για αρκετό καιρό

Κάζακς: Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ εξαρτώνται από τον πληθωρισμό

Γιατί η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider