Νάγκελ: Η ΕΚΤ ενδέχεται να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια για αρκετό καιρό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νάγκελ: Η ΕΚΤ ενδέχεται να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια για αρκετό καιρό
Joachim Nagel
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια για αρκετό καιρό, καθώς παρακολουθεί πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια για αρκετό καιρό, καθώς παρακολουθεί πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιοακίμ Νάγκελ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί σχετικά με τα επιτόκια εν μέσω της ακόμη υψηλής αβεβαιότητας γύρω από την οικονομία και την εξέλιξη των πιέσεων στις τιμές, δήλωσε ο Νάγκελ, επικεφαλής της Bundesbank της Γερμανίας σε ομιλία του τη Δευτέρα στη Λειψία, όπως αναφέρει το Bloomberg. Επανέλαβε το «μάντρα» της ΕΚΤ, ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα δεδομένα και σε επίπεδο συνεδριάσεων.

«Μιλώντας μεταφορικά: δεν μας βλέπω σε μια κορυφή βουνού από την οποία αναπόφευκτα θα κατέβουμε», τόνισε ο Nagel. «Περισσότερο μας βλέπω σε μια κορυφογραμμή όπου πρέπει ακόμα να βρούμε το σωστό σημείο για μία περαιτέρω κατάβαση».

Τα σχόλια αυτά προστίθενται σε μια σειρά σχολίων που προειδοποιούν εναντίον οποιουδήποτε γρήγορου follow up στη μείωση του κόστου δανεισμού που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο Ιρλανδός συνάδελφος του Νάγκελ, Γκάμπριελ Μακλούφ, έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να μην συνεχίσει καθόλου την πολιτική περαιτέρω χαλάρωσης. Από την πλευρά του ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς ανέφερε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα επανέλθει.

Ο Νάγκελ πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί σταδιακά προς τον στόχο της ΕΚΤ και θα φθάσει το 2% μέχρι το τέλος του 2025 – αν και αυτό είναι αργότερα από ότι θεωρούνταν προηγουμένως.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιαπωνία: Συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο 

Bloomberg για Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία: Από οικονομίες σε κρίση, πλέον υπεραποδίδουν

Πληθωρισμός Μαΐου: Βραδύτερη άνοδος κατά 2,4% - Νέες ανατιμήσεις 56,8% στο ελαιόλαδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider