Βιλερουά: Χωρίς βιασύνη αλλά ούτε αναβλητικότητα οι επόμενες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιλερουά: Χωρίς βιασύνη αλλά ούτε αναβλητικότητα οι επόμενες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει ούτε να βιαστεί ούτε να κωλυσιεργήσει με τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει ούτε να βιαστεί ούτε να κωλυσιεργήσει με τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων μετά από τον «αποφασιστικό προσανατολισμό» της περασμένης εβδομάδας να ξεκινήσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτικής της, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Με την αβεβαιότητα να κρέμεται πάνω από τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ μετά την ευρέως αναμενόμενη μείωση του κόστους δανεισμού την περασμένη εβδομάδα, ο τόνος του Γάλλου τραπεζίτη της ΕΚΤ, διέφερε ελάχιστα από την πλειοψηφία των συναδέλφων του που έκτοτε ζητούν προσοχή πριν προχωρήσουν ξανά.

«Σε ό,τι αφορά τις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων μας, ζητώ μια "ρεαλιστική σταδιακή προσέγγιση", τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα, χωρίς βιασύνη ή αναβλητικότητα», δήλωσε ο Βιλερουά σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ του Παρισιού την Τρίτη.

Η απόφαση της ΕΚΤ για τη μείωση του κόστους δανεισμού, «ταλαιπωρήθηκε» τόσο με τις υψηλότερες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό όσο και την ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών. Η πρόεδρος ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε την απόφαση των αξιωματούχων δικαιολογημένη, αλλά πρόσθεσε ότι η απόφαση δεν σημαίνει πως τα επιτόκια βρίσκονται τώρα σε γραμμική πτωτική πορεία.

Όπως επισήμανε ο Βιλερουά, σε μελλοντικές συνεδριάσεις, η ΕΚΤ θα επιδιώξει να εξετάσει την αστάθεια στις μετρήσεις του πληθωρισμού, την οποία απέδωσε εν μέρει στην επίδραση της σύγκρισης με τις τιμές της ενέργειας πριν από ένα χρόνο. «Αυτός ο “θόρυβος” δεν θα έχει πολύ νόημα», είπε. Ως εκ τούτου, εξακολουθούμε να είμαστε πιο προσανατολισμένοι στις προοπτικές και θα εξετάσουμε προσεκτικά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό».

Μιλώντας αργότερα μέσα στην ημέρα σε συνέδριο της αυστριακής κεντρικής τράπεζας μαζί με το «γεράκι» συνάδελφό του Robert Holzmann, ο Βιλερουά τόνισε ότι «η επίτευξη του πρωταρχικού μας στόχου του πληθωρισμού 2% με μια ήπια παρά σκληρή προσγείωση, θα ήταν πολύ καλύτερη για την οικονομία, για την Ευρώπη μας. των πολιτών, του εισοδήματός τους και των θέσεων εργασίας τους και για την υγιή άσκηση δημοσιονομικών πολιτικών».

Στο Παρίσι, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να ανησυχεί υπερβολικά για τις δευτερογενείς επιπτώσεις από την απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve. Εκτιμά ότι η επίδραση στον πληθωρισμό από ένα δυνητικά ισχυρότερο δολάριο θα ήταν μικρή. «Η ισοσκελισμένη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ δεν πρέπει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αυτή της ευρωζώνης», επισήμανε.

Ο Βιλερουά ανέφερε ότι οι επιλογές της ΕΚΤ και της Fed μπορεί να διαφέρουν επειδή το θεωρητικό επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου που θα φέρει πιο γρήγορα τη σταθερότητα των τιμών είναι περίπου μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο στις ΗΠΑ από ό,τι στην ευρωζώνη, όπου εκτιμάται μεταξύ 2% και 2,5%.

Και με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ πλέον στο 3,75%, «έχουμε σημαντικά περιθώρια να μειώσουμε τα επιτόκιά μας χωρίς να βγούμε από την περιοχή της περιοριστικής πολιτικής» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Credit negative για την Moody's οι πρόωρες εκλογές

Σε υψηλό 7 μηνών τα γαλλικά ομόλογα καθώς οι πρόωρες εκλογές ανησυχούν τις αγορές

Βρετανία: Σε υψηλό 2,5 ετών η ανεργία

gazzetta
gazzetta reader insider insider