ΗΠΑ: Μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Μάιο - Στο 3,3%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Μάιο - Στο 3,3%
Το κόστος των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητο τον Μάιο, για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, υποδεικνύοντας ότι η έξαρση του πληθωρισμού που έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Το κόστος των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητο τον Μάιο στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, υποδεικνύοντας ότι η έξαρση του πληθωρισμού έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή (PCE) παρέμεινε αμετάβλητος έναντι ανόδου 0,3% που είχε σημειώσει τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 3,3% σε ετήσια βάση, από 3,4% τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών στην βενζίνη, όπως μεταδίδει το Marketwatch.

Ο δομικός δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,2%. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων επτά μηνών.

Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 3,4% από 3,6% και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 2021, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στο 3,5%

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βούτηξε 11 μονάδες βάσης στο 4,29%.

Παρ' όλα αυτά, η πιο ήπια έκθεση για τον πληθωρισμό δεν αναμένεται να αλλάξει την απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποίηση από την ΙΕΑ: Ως το 2030 η παραγωγή πετρελαίου θα έχει ξεπεράσει τη ζήτηση

Πεκίνο σε ΕΕ: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών

Η Ισπανία θα επιδιώξει παράταση στον μειωμένο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider