Η αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, αναμένεται να υπερβεί τη ζήτηση μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ωθώντας τα αποθέματα σε πρωτοφανή επίπεδα και ανατρέποντας ενδεχομένως τον τρόπο που ο OPEC+ διαχειρίζεται την αγορά, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Fatih Birol, υπό αυτό το πρίσμα, προειδοποίησε τους μεγαλύτερους πετρελαϊκούς ομίλους να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές με τις εξελίξεις.
Στην τελευταία του μεσοπρόθεσμη έκθεση για την πορεία της αγοράς, ο Οργανισμός ανέφερε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να κορυφωθεί κοντά στα 106 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2030, ελαφρώς υψηλότερα από τα 102 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ΙΕΑ, η παραγωγή πετρελαίου θα εκτοξευθεί μέχρι και 114 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2030 - μία εντυπωσιακή ποσότητα που θα υπερβαίνει τη ζήτηση κατά 8 εκατ. βαρέλια.
Ως αποτέλεσμα, θα δημιουργηθεί ένας άνευ προηγουμένου όγκος αποθεμάτων, που όμοιός του δε θα έχει ξαναπαρατηρηθεί εκτός από το 2020, στο αποκορύφωμα της πανδημίας.
Ο οργανισμός τονίζει ότι αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να έχει «σημαντικές συνέπειες» στην αγορά πετρελαίου, μεταξύ άλλων στην αμερικανική σχιστολιθική βιομηχανία και στην οικονομία των παραγωγών χωρών που εντάσσονται στον OPEC.
Λόγω της ισχυρής δυναμικής που αναπτύσσεται γύρω από τις «πράσινες» τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, τα κράτη προσπαθούν σταδιακά να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία αποτελούν και την κυρίαρχη αιτία της κλιματικής κρίσης.
Τα ορυκτά καύσιμα κατέχουν για δεκαετίες μερίδιο 80% στον παγκόσμιο ενεργειακό ανεφοδιασμό, αν και κατά τον ΙΕΑ, αυτό πιθανά θα ελαττωθεί στο 73% έως το 2030.