Κάζακς (ΕΚΤ): Βήμα - βήμα οι μειώσεις στα επιτόκια λόγω ανησυχίας για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάζακς (ΕΚΤ): Βήμα - βήμα οι μειώσεις στα επιτόκια λόγω ανησυχίας για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Υπέρ της άποψης πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει μόνο σταδιακά το κόστος δανεισμού για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση του πληθωρισμού επισήμανε ο Μάρτινς Κάζακς, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Υπέρ της άποψης πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει μόνο σταδιακά το κόστος δανεισμού για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση του πληθωρισμού επισήμανε ο Μάρτινς Κάζακς, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Πιο αναλυτικά, ο Λετονός τραπεζίτης που αποτελεί μέλος του δσ της ΕΚΤ, καλωσόρισε την πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2019 που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τονίζοντας πως πρόκειται για «καλά νέα», καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης δεν χρειάζεται πλέον τόσο σφιχτή νομισματική πολιτική, ωστόσο προειδοποίησε πως «οι αξιωματούχοι πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή στις επόμενες μειώσεις», βάζοντας φρένο στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για επιπλέον περικοπές εντός του 2024.

«Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του πληθωρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κάζακς, συμπληρώνοντας πως «ο πληθωρισμός μπορεί μερικές φορές να επανέλθει». «Πρέπει να είστε πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλό επίπεδο για να προχωρήσουμε σε νέες μειώσεις», τόνισε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Λετονίας, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Κάζακς ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που πρέπει ώστε να είμαστε σίγουροι πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει κοντά στον στόχο του 2%», τονίζοντας ωστόσο πως «οι προβλέψεις δείχνουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2025 θα είμαστε εκεί». «Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, οπότε αυτή τη στιγμή λειτουργούμε βήμα-βήμα με βάση τα καλά νέα που υπάρχουν», κατέληξε ο Λετονός τραπεζίτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά: Χωρίς βιασύνη αλλά ούτε αναβλητικότητα οι επόμενες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Νάγκελ: Η ΕΚΤ ενδέχεται να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια για αρκετό καιρό

Γιατί η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider