Αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed: Νέα «παύση» - «Σήμα» για μία μείωση εντός του 2024

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed: Νέα «παύση» - «Σήμα» για μία μείωση εντός του 2024
Αμετάβλητα στο 5,25% με 5,50% και σε υψηλό 23 ετών τα επιτόκια των ΗΠΑ. Οι προβλέψεις της Fed για πληθωρισμό - Το «χρονοδιάγραμμα» για μειώσεις έως το 2025.

Αμετάβλητα - για 7η διαδοχική φορά και όπως ήταν ευρέως προεξοφλημένο- διατήρησε η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) τα βασικά της επιτόκια στο εύρος 5,25% - 5,50%, που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 23 χρόνων και έδωσε σήμα ότι αναμένεται μόνο μία μείωση κατά 0,25% πριν από το τέλος του έτους, δύο λιγότερες δηλαδή από όσες προβλέπονταν τον Μάρτιο.

Οι νέες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη διήμερη συνεδρίαση της FOMC αυτή την εβδομάδα έδειξαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2%, με αποτέλεσμα να επιτρέπει μόνο ένα περιορισμένο επίπεδο «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής εντός του 2024.

«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τον περασμένο χρόνο, αλλά παραμένει ενισχυμένος», επισημαίνεται στη δήλωση μετά την διήμερη συνεδρίαση, ενώ η μόνη ουσιαστική αλλαγή στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται στο εξής σημείο: «Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε μέτρια περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο της FOMC για τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%». Ουσιαστικά, η διαφορά έγκειται στην διατύπωση πως προηγουμένως υπήρχε «έλλειψη περαιτέρω προόδου» στο μέτωπο των πιέσεων των τιμών.

Παράλληλα, αναμένεται μια πιο επιθετική πορεία περικοπής του κόστους δανεισμού το 2025, με 4 «ψαλιδίσματα» συνολικά ύψους 1 μονάδας βάσης, από 3 που προβλέπονταν νωρίτερα και το επιτόκιο θα έχει μειωθεί στο 4,1%. Επίσης, αναβάθμισε την εκτίμηση για το «ουδέτερο» επιτόκιο στο 2,8% από 2,6% προηγουμένως, το οποίο καταδεικνύει ότι οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η οικονομία χρειάζεται πιο περιοριστική νομισματική πολιτική για να κερδηθεί η μάχη κατά του πληθωρισμού. κόμη, αναθεωρήθηκαν ανοδικά οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το 2024 στο 2,6% και στο 2,8% για τον «πυρήνα».

Οι νέες προβλέψεις δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2024, παρά το αδύναμο πρώτο τρίμηνο, και το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει στο τρέχον επίπεδο του 4% μέχρι το τέλος του έτους. «Οι πρόσφατοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παραμένει ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας έχει διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

Η επιλογή της Fed διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική σε αποκλίνουσα πορεία από τις άλλες βασικές κεντρικές τράπεζες, όπως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία προχώρησε στην πρώτη μείωση επιτοκίων ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια, αλλά και τις Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, της Σουηδίας και της Ελβετίας, οφείλεται στο γεγονός ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει επίμονα υψηλό πληθωρισμό και μια εύρωστη αγορά εργασίας.

Πλέον οικονομικοί αναλυτές, εκτιμούν ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα ξεκινήσει πριν από τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων τόσο του δεκαετούς όσο και του διετούς, ενώ το δολάριο των ΗΠΑ καθίσταται ακόμη πιο ελκυστικό εις βάρος άλλων νομισμάτων για τους traders.

Πάντως, σήμερα κυκλοφόρησαν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, τα οποία παρουσίασαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αφού σε ετήσια βάση τον Μάιο, αφού σημείωσε άνοδο 3,3%, ενώ τον Απρίλιο, πάλι από έτος σε έτος είχε αυξηθεί κατά 3,4%. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023 (11 αυξήσεις συνολικά αρχής γενομένης από Μάρτιο του 2022).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Παλαμήδης (PAL): Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο έχει σχεδόν σβήσει – Είμαστε όλοι καλά

Adnoc: Πήρε το «πράσινο φως» για μεγάλο project lng

Alpha Bank: Οι λόγοι που η Βρετανία οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider