Πάουελ: Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά αλλά δεν έχουμε ακόμη σιγουριά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά αλλά δεν έχουμε ακόμη σιγουριά
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό φέτος δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη στην Federal Reserve τη σιγουριά ότι πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο του 2%, δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό φέτος δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη στην Federal Reserve τη σιγουριά ότι πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο του 2%, δήλωσε ο Πρόεδρος της νομισματικής αρχής, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

H Fed διατήρησε τα επιτόκια για 7η διαδοχική φορά στο εύρος του 5,25%-5,50% και έστειλε σήμα ότι αναμένεται μόνο μία μείωση κατά 0,25% πριν από το τέλος του έτους, δύο λιγότερες δηλαδή από όσες προβλέπονταν τον Μάρτιο.

«Θα χρειαστεί να δούμε περισσότερα θετικά στοιχεία για να ενισχύσουμε την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%,» είπε ο Πάουελ.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά του, αλλά παραμένει πολύ υψηλός, είπε ο Πάουελ.

«Η οικονομία μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο... η αγορά εργασίας έχει ισορροπήσει καλύτερα με τη συνεχιζόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας και το χαμηλό ποσοστό ανεργίας», είπε. «Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από το 7% στο 2,7%, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Έχουμε ισχυρή δέσμευση να τον επαναφέρουμε στον στόχο του 2% για τη στήριξη μιας ισχυρής οικονομίας που θα μας ωφελεί όλους».

Στη δήλωση της Fed, οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί «μέτρια» περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά την επαναφορά των τιμών στο 2%. Σε προηγούμενη ανακοίνωση, η Fed είχε πει ότι παρατηρεί «έλλειψη» προόδου στο πρόσφατο διάστημα.

Τι είπε για αύξηση των επιτοκίων

Κανένα μέλος της επιτροπής χάραξης πολιτικής δεν έχει την αύξηση των επιτοκίων στο βασικό του σενάριο, διευκρίνισε ο Πάουελ

«Θεωρούμε ότι η πολιτική είναι περιοριστική. και πιστεύουμε εντέλει ότι εάν απλά διατηρείς την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο, θα καταλήξεις να δεις πραγματική εξασθένιση της οικονομίας», είπε. «Συνεπώς, η σκέψη που είχαμε πάντα είναι ότι, από τη στιγμή που αυξήσαμε τα επιτόκια τόσο πολύ, πάντα θα αναφερόμαστε σε μειώσεις σε κάποιο σημείο». Όπως είπε, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα μιας αύξησης, αλλά κανείς δεν την έχει στο βασικό του σενάριο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider