Σε υψηλό 7 ετών το spread των γαλλικών ομολόγων με τα γερμανικά δια χειρός Λεπέν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 7 ετών το spread των γαλλικών ομολόγων με τα γερμανικά δια χειρός Λεπέν
Oι τιμές των γαλλικών ομολόγων υποχωρούν, οδηγώντας τις αποδόσεις των «ασφαλέστερων» γερμανικών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, εν μέσω ανησυχιών ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Ράλι της Μαρίν Λεπέν θα εφαρμόσει χαλαρότερες δημοσιονομικές πολιτικές εάν κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.

Oι τιμές των γαλλικών ομολόγων υποχωρούν, οδηγώντας τις αποδόσεις των «ασφαλέστερων» γερμανικών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, (σσ: από το 2017) εν μέσω ανησυχιών ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Ράλι της Μαρίν Λεπέν θα εφαρμόσει χαλαρότερες δημοσιονομικές πολιτικές εάν κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.

Τo spread μεταξύ των αποδόσεων στα γαλλικά και τα γερμανικά ομόλογα διευρύνθηκε στις 69 μονάδες βάσης την Πέμπτη, στη μεγαλύτερη «ψαλίδα» από το 2017. Μάλιστα, το χάσμα αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης συνολικά την τρέχουσα εβδομάδα, στο μεγαλύτερο άλμα που έχει καταγραφεί από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2011.

Υπενθυμίζεται πως χτες, η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου 10 μονάδες βάσης στο 3,338%, προτού «μαζέψει» ελαφρώς στο 3,25%. Τη Δευτέρα είχε ενισχυθεί 12 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια 11 μηνών, καθώς ο φόβος και η αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα έρχονται να προστεθούν στην ήδη ευάλωτη κατάσταση των δημοσιονομικών της Γαλλίας. Το spread έναντι των γερμανικών ξέφυγε έως τις 68 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Οκτώβριο.

Το μέγεθος των κινήσεων είναι ασυνήθιστο για τα γαλλικά ομόλογα, από τα πιο ρευστοποιήσιμα στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους και παραδοσιακά θεωρούνται το δεύτερο πιο ασφαλές ενεργητικό της περιοχής μετά τα γερμανικά. Η αστάθεια δείχνει αλλαγή της αντίληψης κινδύνου για τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale Άνταμ Κουρπιέλ στο Bloomberg.

Οι νέες εκλογές είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου σε περιόδους αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, δήλωσε ο Κασπάρ Χένς, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management. Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που θεωρείται το πιο ριψοκίνδυνο στην περιοχή, παρέμεινε πάνω από το 4%, με το spread έναντι του γερμανικού να διευρύνεται στις 145 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών μηνών. Στην ελληνική 10ετία εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από το 3,8% με το spread στις 114 μονάδες βάσης.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκλόνισε τους επενδυτές την Κυριακή προκηρύσσοντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Λεπέν - η οποία στο παρελθόν είχε υποστηρίξει πολιτικές όπως η μείωση των φόρων επί των πωλήσεων και η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης - έχει σημαντικό προβάδισμα στον πρώτο γύρο της 30ης Ιουνίου.

«Μια νίκη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανησυχίες την αγορά σχετικά με τη δημοσιονομική απειθαρχία και την επερχόμενη -σχεδόν αναπόφευκτη- αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Κρις Άτφιλντ, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της HSBC Holdings για την Ευρώπη.

Η S&P Global Ratings τον περασμένο μήνα υποβάθμισε το πιστωτικό σκορ της Γαλλίας, λέγοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έως το 2027. Η Moody's ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν τους κινδύνους στα σχέδια κάλυψης των «τρυπών» στον προϋπολογισμό.

Οι γαλλικές μετοχές χτυπήθηκαν επίσης, με τον δείκτη CAC 40 να διολισθαίνει κατά 2%, βαδίζοντας ολοταχώς προς τη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Οι τράπεζες της Γαλλίας βίωσαν ακόμη ισχυρές απώλειες με τη Societe Generale να κατρακυλά κατά 12% και την BNP Paribas να επιδίδεται σε sell off 10% την εβδομάδα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε ότι η χώρα θα βυθιστεί σε μια κρίση χρέους παρόμοια με εκείνη που πυροδότησε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από δύο χρόνια η Λιζ Τρας, εάν η Le Pen κερδίσει και θέσει σε ισχύ το οικονομικό της πρόγραμμα. «Μια κρίση χρέους είναι πιθανή στη Γαλλία, ένα σενάριο Λιζ Τρας είναι πολύ υπαρκτό» εκτίμησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's – Πρώτη ελληνική τράπεζα με αξιολόγηση υψηλότερη του Ελληνικού Δημοσίου

Χ. Καρώνης (Viva): Το δικαστήριο μάς δικαίωσε - Χαιρετίζει την απόφαση η JP Morgan

Έρχεται το Mental Health app του Yπουργείου Υγείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider