Λαγκάρντ: Ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα έχει αναταράξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα έχει αναταράξεις
Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Στο σωστό δρόμο για να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο 2% είναι πεπεισμένη ότι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που η πρόοδος τους επόμενους μήνες θα έχει αναταράξεις, σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο σωστό δρόμο για να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο 2% είναι πεπεισμένη ότι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που η πρόοδος τους επόμενους μήνες θα έχει αναταράξεις, σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και αναφέρει το Bloomberg.

Αυτή η αισιοδοξία επέτρεψε στους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που συμβαίνει στη γενέτειρά της Γαλλία, όπου οι μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας,

«Έχουμε όντως πολλές προκλήσεις, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι τώρα οδεύουμε προς μια αποπληθωριστική πορεία που θα έχει τους μικρούς «λόξυγκες» εδώ κι εκεί — αυτό που λέμε ανωμαλίες στο δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ την Παρασκευή. «Αλλά είναι σίγουρα σε πτωτική πορεία» τόνισε.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% το τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους, με τη Λαγκάρντ να επισημαίνει ότι «εκτός εάν έχουμε ένα μεγάλο σοκ ή εάν δεν έχουμε καθοδικούς κινδύνους που υλοποιούνται τους επόμενους μήνες, αυτή είναι η κατεύθυνση του ταξιδιού».

Μιλώντας νωρίτερα την Παρασκευή στην εκδήλωση στο Ντουμπρόβνικ, ο Πορτογάλος Mario Centeno -συνήθως μια από τις πιο «dovish» φωνές του ΔΣ της ΕΚΤ- ζήτησε σύνεση στην περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού. Ο Σλοβένος ομόλογός του, Bostjan Vasle, είπε ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό που αυξήθηκαν.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση που θα ευνοεί τη χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική, η Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν ήθελε να σχολιάσει τις εγχώριες πολιτικές καταστάσεις.

«Θα πω απλώς ότι είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εκπληρώσει την εντολή της και να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και να επιστρέψει στον στόχο ότι αυτό θα κάνουμε», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο φως» από Κομισιόν στο 4ο αίτημα πληρωμής 2,3 δισ. ευρώ δανείων για Ταμείο Ανάκαμψης

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αμετάβλητα επιτόκια - Στο τραπέζι η μείωση των αγορών κρατικών ομολόγων

ΗΠΑ: Απρόσμενη πτώση 0,4% στις τιμές εισαγωγών τον Μάιο – Η πρώτη από τον Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider