Η Μαλαισία ηγέτης στα κέντρα δεδομένων της Νοτιοανατολικής Ασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μαλαισία ηγέτης στα κέντρα δεδομένων της Νοτιοανατολικής Ασίας
Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει προσελκύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Nvidia και η Microsoft. 

Σε «μηχανή παραγωγής» κέντρων δεδομένων στη Νοτιοανατολική Ασία αναδεικνύεται η Μαλαισία, καθώς ολοένα και αυξάνεται η ζήτηση για cloud και τεχνητή νοημοσύνη. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει προσελκύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Nvidia και η Microsoft.

Πολλές από τις επενδύσεις έχουν γίνει στην πόλη Τζοχόρ Μπάχρου που βρίσκεται στα σύνορα με τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τον James Murphy, διευθύνοντα σύμβουλο στην εταιρεία πληροφοριών DC Byte.

«Φαίνεται ότι μέσα σε μερικά χρόνια, μόνο η πόλη αυτή θα ξεπεράσει τη Σιγκαπούρη και θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά στη Νοτιοανατολική Ασία από μια μηδενική βάση ουσιαστικά μόλις πριν από δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση της DC Byte για το 2024, η Τζοχόρ Μπάχρου ανακηρύχθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στη Νοτιοανατολική Ασία. Διαθέτει 1,6 γιγαβάτ της συνολικής παροχής κέντρων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων έργων υπό κατασκευή. Η χωρητικότητα του κέντρου δεδομένων μετριέται συνήθως από την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.

Μετατοπίζεται η ζήτηση

Η συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων κέντρων δεδομένων κατευθύνεται παραδοσιακά στις αγορές της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης, καθώς και στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, η παγκόσμια πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υιοθέτηση του cloud παγκοσμίως, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για παρόχους σε αναδυόμενες αγορές όπως η Μαλαισία και η Ινδία, σύμφωνα με έκθεση της EdgeConneX.

«Η αυξημένη ζήτηση για βίντεο, αποθήκευση δεδομένων και οτιδήποτε γίνεται μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου, ουσιαστικά σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη για κέντρα δεδομένων», τόνισε ο Murphy.

Επιπλέον, η αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί επίσης εξειδικευμένα κέντρα δεδομένων που θα στεγάζουν την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Τα κέντρα δεδομένων AI απαιτούν πολύ χώρο, ενέργεια και νερό για ψύξη. Ως εκ τούτου, οι αναδυόμενες αγορές όπως η Μαλαισία - όπου η ενέργεια και η γη είναι φθηνή - παρέχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, όπου τέτοιοι πόροι είναι περιορισμένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider