Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας με Γερμανία: Το βαυαρικό κάλεσμα για τις 3 Ιουλίου σε τηλεδιάσκεψη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας με Γερμανία: Το βαυαρικό κάλεσμα για τις 3 Ιουλίου σε τηλεδιάσκεψη
Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν τα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών, οι Διαχειριστές Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), Αυστρίας και Γερμανίας (TenneT), με αντικείμενο την λεπτομερή ανάλυση του Green Aegean Interconnector από την ελληνική πλευρά. Όπως αναφέρει η πρόσκληση του Βερολίνου, οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι χρήζει περαιτέρω εξέτασης η προοπτική μίας «ηλεκτρικής λεωφόρου πράσινης ενέργειας» που θα διασυνδέει τις δύο χώρες.

Το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας (Green Aegean Interconnector) θα τεθεί επί τάπητος σε τηλεδιάσκεψη που θα διεξαχθεί στις 3 Ιουλίου και στην οποία θα συμμετάσχουν τα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών, ο ΑΔΜΗΕ και οι Διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς Αυστρίας και Γερμανίας (TenneT).

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης είναι η διεξοδική ανάλυση του πρότζεκτ από την ελληνική πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων & Κλιματικής Αλλαγής, κάτι το οποίο αναμφισβήτητα αποτελεί ένα ισχυρό θετικό «σήμα» από την κυβέρνηση της χώρας, για την προοπτική υλοποίησης του έργου.

Το Green Aegean Interconnector (GAI) είχε βρεθεί στο επίκεντρο και των επαφών που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα οι επιτελείς του γερμανικού υπουργείου με εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας, κατά τον 6ο γύρο συνομιλιών στο πλαίσιο του Ελληνο-Γερμανικού Σχεδίου Δράσης. Σημαντική είναι η ερμηνεία της έκβασης των συνομιλιών του Μαΐου από το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων & Κλιματικής Αλλαγής, όπως αυτή αποτυπώνεται στην πρόσκληση.

Κι αυτό γιατί αναφέρεται πως οι δύο χώρες αναγνώρισαν πως χρήζει περαιτέρω εξέτασης το Green Aegean Interconnector, ώστε να δημιουργηθεί μία «ηλεκτρική λεωφόρος πράσινης ενέργειας» που θα διασυνδέει τον ευρωπαϊκό Νότο και Βορρά, μέσω της Αδριατικής.

Προϋπολογισμός 8,1 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει εντάξει το Great Sea Interconnector στο Προκαταρκτικό Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 8,1 δισ. ευρώ, ενώ ο προβλεπόμενος χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του τοποθετείται στα τέλη του 2035.

Το καλώδιο θα ξεκινά από την Ήπειρο και θα διασχίζει υποθαλάσσια την Αδριατική, ώστε να προσαιγιαλωθεί στα παράλια της Σλοβενίας. Από εκεί θα ξεκινά το χερσαίο τελικό τμήμα του, το οποίο θα διατρέχει την Αυστρία, για να καταλήξει στη Νότια Γερμανία. Η αρχική δυναμικότητα του έργου θα είναι 3.000 MW.

Όπως έχει επισημάνει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί «κλειδί» στο να μπορέσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο η χώρα μας το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της. Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε εξαγωγέα «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η εγχώρια ζήτηση δεν αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα κόμβος «πράσινης» ενέργειας

Σε αυτό το πλαίσιο, το Green Aegean Interconnector πρόκειται να αποτελέσει έναν άμεσο ενεργειακό «διάδρομο» προς την κεντρική Ευρώπη, και τα εκεί κέντρα κατανάλωσης τα οποία έχουν άμεση ανάγκη για «πράσινες» κιλοβατώρες.

Την ίδια στιγμή, έργα όπως το «Green Aegean» είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της «Γηραιάς Ηπείρου», καθώς η ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα δεν αρκεί, είναι ζητούμενο να παράγεται με αποδοτικό τρόπο «πράσινη» ενέργεια στο νότο της Ευρώπης και να μεταφέρεται προς τον Βορρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες, που θα αξιοποιούν το εξαιρετικά πλούσιο δυναμικό τους, θα παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε η χώρα μας να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας. Παράλληλα, η εισαγωγή άφθονης ενέργειας από ΑΠΕ στη χώρα μας, μέσω έργων όπως η διασύνδεση Αίγυπτος – Ελλάδα (GREGY) προορίζει να χρίσει την Ελλάδα και διαμετακομιστικό κόμβο «πράσινης» ενέργειας, που θα οδεύει στην «καρδιά» της Ευρώπης αφού παραχθεί στη νότια Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider