Εμπορικός πόλεμος ΕΕ - Κίνας: Ρελάνς Πεκίνου με στόχο τις εισαγωγές χοιρινού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπορικός πόλεμος ΕΕ - Κίνας: Ρελάνς Πεκίνου με στόχο τις εισαγωγές χοιρινού
Τα νέα μέτωπα ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Πεκίνο μετά την κινεζική έρευνα αντιντάμπινγκ για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές χοιρινού. Το μεγαλύτερο πλήγμα σε Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία. Οι επόμενοι στόχοι του εμπορικού πολέμου.

Νέο κεφάλαιο ανοίγει στο σινοευρωπαϊκό εμπορικό πόλεμο με απρόβλεπτες διαστάσεις που θα μπορούσε να πλήξει τον πρωτογενή τομέα της Ευρώπης, σε μία περίοδο έντονων διαμαρτυριών από πλευράς Ευρωπαίων αγροτών. Αυτό σημαίνει ότι τείνουν να ανοίξουν περισσότερα μέτωπα απ' αυτά που μπορεί να διαχειριστεί αυτή τη στιγμή η ΕΕ.

Πέντε ημέρες μετά την κίνησή της, υπό την πίεση των ΗΠΑ, να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται στην Ευρώπη, το Πεκίνο έσπευσε να ανταπαντήσει, ανοίγοντας έρευνα αντιντάμπινγκ για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές χοιρινού και υποπροϊόντων του. Η Κίνα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις τιμές του χοιρινού, γεγονός που γίνεται ακόμη πιο σημαντικό καθότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει σημαντικό βάρος στο δείκτη τιμών καταναλωτή. Επομένως, το ζητούμενο είναι να αποφευχθεί η όποια διαταραχή στις εισαγωγές της.

Σημειώνεται ότι η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο στον κόσμο καταναλωτή λευκού κρέατος και εξακολουθεί να διατηρεί στρατηγικά αποθέματα σε κατεψυγμένο χοιρινό σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις.

Ωστόσο, η κινεζική αγορά υπόκειται σε διάφορους κύκλους ανάπτυξης και επιβράδυνσης, που έχουν γίνει ακόμη πιο έντονοι τα τελευταία χρόνια μετά το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Αφού η ασθένεια εξαφάνισε περίπου το ήμισυ των χοίρων στην Κίνα το 2019, οι αγρότες επέστρεψαν δυναμικά στην αγορά και το συνεπακόλουθο πλεόνασμα που δημιουργήθηκε έχει τώρα μειώσει τις τιμές χονδρικής κατά 50% από τα υψηλά του 2020, με βάση στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Γεωργίας.

Το εμπόριο από Ισπανία, Ολλανδία, Δανία και Γαλλία εκπροσώπησε περίπου το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών χοιρινού αξίας 6 δισ. δολαρίων της Κίνας το 2023. Από πλευράς όγκου ωστόσο, το ποσό αυτό εκπροσώπησε μία πολύ μικρή αναλογία στο σύνολο των 58 εκατ. τόνων που έφθασε η κινεζική παραγωγή. Τα αγροτικά προϊόντα είναι ένας τομέας στον οποίο παραδοσιακά η ΕΕ έχει πλεόνασμα με την Κίνα, με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων να ξεπερνούν πέρυσι τα 14,6 δισ. δολάρια. Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την ιδιαιτερότητα και τον Απρίλιο έστειλαν τον Επίτροπο για την Αγροτική Παραγωγή στο Πεκίνο για να ζητήσει από τους Κινέζους αξιωματούχους να εξαιρέσουν το συγκεκριμένο κλάδο από οιεσδήποτε εμπορικές διαφορές, όπως ανέφεραν οι Financial Times.

Mε αυτή την κίνηση έβαλαν απλώς τους Ευρωπαίους αγρότες στο στόχαστρο του Πεκίνου, όταν, σύμφωνα με τη Global Times, οι κινεζικές εταιρείες ζήτησαν να ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές χοιρινού από την ΕΕ. Η έρευνα θα καλύψει τις εισαγωγές κατά το 2023, όταν η ΕΕ εξήγαγε χοιρινό κρέας αξίας σχεδόν 3 δισ. ευρώ στην Κίνα και θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2025, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Το υπουργείο ξεκίνησε την έρευνα ως απάντηση σε καταγγελία της κρατικά ελεγχόμενης Κινεζικής Κτηνοτροφικής Ένωσης, γνωστοποιώντας ότι θα καλύπτει προϊόντα από τη σφαγή και την επεξεργασία του φρέσκου και κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος έως νωπά, κρύα και κατεψυγμένα βρώσιμα παραπροϊόντα χοίρων, χοιρινό λίπος, έντερα κλπ.

Κατεβάζουν τους τόνους Μαδρίτη και Παρίσι

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο επισκέφθηκε την Ισπανία, τον κορυφαίο προμηθευτή χοιρινού της Κίνας, ζητώντας να οπισθοχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγός χοιρινού και η χώρα, μετά τη Γαλλία, που υποστήριξε πιο σθεναρά την έρευνα της Κομισιόν για αύξηση των δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τώρα, ισπανικές, αλλά και δανικές ενώσεις στην αγορά χοιρινού ασκούν παρασκηνιακές πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί λύση προτού τεθεί σε ισχύ η επιβολή δασμών σε κινεζικά αυτοκίνητα τον επόμενο μήνα.

«Όπως δεν μπορεί να υπάρξει εμπορικός πόλεμος, δεν μπορεί να υπάρξει και κούρσα κρατικών επιδοτήσεων», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου Κάρλος Κουέρπο κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Santander. «Εργαζόμαστε ήδη μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βρούμε λύσεις που θα ανοίξουν δρόμο προς τα εμπρός χωρίς να βλάψουν τον τομέα», υπογράμμισε. Η ένωση εξαγωγών χοιρινού κρέατος της Ισπανίας Interporc, η οποία αντιπροσώπευσε περισσότερο από το 40% των εξαγωγών χοιρινού κρέατος της ΕΕ στην Κίνα πέρυσι, έδειξε ότι επιθυμεί συμβιβαστική λύση.

Στη Γαλλία, ενώ η κινεζική έρευνα στις εξαγωγές γαλλικού μπράντι εισέρχεται στον πέμπτο μήνα της, υπήρξαν τελευταίως θετικά μηνύματα για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, με το Πεκίνο να διευρύνει το Μάιο τη γκάμα των γαλλικών προϊόντων χοίρου που θα μπορούσαν να αποσταλούν και να διευκολύνει και τις εισαγωγές πουλερικών. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία που εξετάζουμε ποιες ερωτήσεις θα τεθούν και πώς θα πρέπει να απαντήσουμε», δήλωσε στο Politico η Αν Ρίτσαρντ, διευθύντρια της ένωσης εξαγωγών χοιρινού κρέατος της Γαλλίας Inaporc. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 18% των γαλλικών εσόδων από τις εξαγωγές χοιρινού με τους Γάλλους κτηνοτρόφους να παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί κανείς το φθηνότερο βραζιλιάνικο και αμερικανικό κρέας και για αυτό ενδεχομένως συστήνουν στο Πεκίνο ότι θα πρέπει να στοχεύει τους Αμερικανούς.

Έρχονται και άλλοι δασμοί

Το εύρος της απάντησης του Πεκίνου στην Ευρώπη ήταν σχεδόν τέλειο, όπως αναφέρουν αναλυτές, χτυπώντας τις τρεις χώρες της ΕΕ που ήταν οι πιο σκληρές απέναντι στην Κίνα - Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία. Η τελευταία έχει περιορίσει τις εξαγωγές στην Κίνα των άκρως στρατηγικών εργαλείων κατασκευής τσιπ. «Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς χοιρινού κρέατος στην Κίνα έχουν όλοι τις δικές τους αμαρτίες στα μάτια του Πεκίνου», ανέφερε επίσης στο Politico ο Τζέικομπ Γκάντερ, αναλυτής του Mercator Institute for China Studies. Το ουδέτερο Βέλγιο και η Αυστρία μπορεί να υποφέρουν λίγο, αλλά οι όγκοι τους είναι σχετικά χαμηλοί, ενώ η Γερμανία δεν βλάπτεται δεδομένου ότι οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος έχουν ήδη παγώσει από τοπικά κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Η μόνη εξαίρεση είναι ο γίγαντας του χοιρινού κρέατος, η Δανία.

Το σίγουρο είναι ότι έρχονται και άλλοι δασμοί: η Global Times ανακοίνωσε στις αρχές του μηνός ότι κινεζικές εταιρείες έχουν ζητήσει και τη διεξαγωγή έρευνας σε εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα από την ΕΕ, ενώ το κρασί υποδεικνύεται ως ο επόμενος στόχος. Τη στιγμή που οι κτηνοτροφικές μονάδες της Ευρώπης δεν έχουν την ίδια ευελιξία με αυτή που έχουν οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων ώστε να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες αγορές. Αυτό μέχρι στιγμής είναι και το πάνω χέρι του Πεκίνου στην εμπορική διαμάχη με την ΕΕ.

Εκπρόσωπος της Copa-Cogeca, του μεγαλύτερου λόμπι αγροτών της Ευρώπης, δηλώνει ότι όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι αποδεκτό από τους Ευρωπαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και διαμήνυσε στην Κομισιόν ότι ο συγκεκριμένος τομέας δεν είναι εκείνος που θα πληρώσει το λογαριασμό για διαφορές που αφορούν άλλους τομείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπλίνκεν: «Πρέπει να σταματήσει» η στήριξη της Κίνας στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Η Nvidia έγινε η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο - Στην 2η θέση η Microsoft

ΕΕ: Οι Βρυξέλλες δεν ανησυχούν για την έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ από την Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider