Σε ιστορικό υψηλό τα φέσια των νοσοκομείων – Νέο «καμπανάκι» από την Κομισιόν

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ιστορικό υψηλό τα φέσια των νοσοκομείων – Νέο «καμπανάκι» από την Κομισιόν
Το 55% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προέρχεται από τα νοσοκομεία, τα «φέσια» των οποίων έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι σήμερα, επισημαίνει η ΕΕ στην ειδική έκθεση για τη μεταπρογραμματική εποπτεία η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου με βασική αιτία τις οφειλές των νοσοκομείων στου προμηθευτές τους που χτύπησαν ιστορικό ρεκόρ, διαπιστώνει για άλλη μια φορά η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης από τα 541 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2023 αυξήθηκε στα 880 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024. «Η αύξηση αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλών των νοσοκομείων», σημειώνεται χαρακτηριστικά με την επισήμανση πως η απόσταση από τον στόχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει τεθεί στην εποχή των μνημονίων έχει φτάσει τα 750 εκατ. ευρώ.

Πάνω από τις μισές ληξιπρόθεσμες οφειλές (55%) προέρχονται από τα νοσοκομεία. Όπως διαπιστώνει για μια ακόμη φορά η Κομισιόν, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων αυξάνονται σταθερά φτάνοντας τα 480 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024, στο υψηλότερο επίπεδο τους μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετρά τις καθαρές οφειλές, δηλαδή δεν υπολογίζει τις επιστροφές και οφειλές που έχουν «παγώσει» για διάφορους λόγους (ενστάσεις, δικαστικές εμπλοκές κλπ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης στα τέλη Φεβρουαρίου, οι συνολικές οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί 90 ημέρες μετά την ημερομηνία τιμολόγησης- χωρίς τις επιστροφές φόρων ήταν στα 2,37 δισ. ευρώ με το 57% του συνολικού ποσού να προέρχεται από τα νοσοκομεία. Σε αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται οι αμφισβητήσεις, ενώ δεν έχουν υπολογιστεί οι επιστροφές από clawback και rebate.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε τον Απρίλιο τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών που υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών για τις αρχές δημόσιας υγείας). Είχε προηγηθεί άλλη μια παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Νοέμβριο του 2023 σε άλλη υπόθεση, για τις υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών ειδικά από τα δημόσια νοσοκομεία.

Στην κυβέρνηση έχουν ρίξει μεγάλο βάρος στην πλήρη λειτουργία της Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), μέσω της οποίας κεντρικοποιούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων όλης της χώρας. «Η πλήρης ενεργοποίηση της ΕΚΑΠΥ μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στην επιτάχυνση των πληρωμών, καθώς αυτές θα γίνονται κεντρικά και όχι από κάθε νοσοκομείο. Ωστόσο, μόνο αυτή η μεταρρυθμίσει μπορεί να μην είναι αρκετή, καθώς η θετική επίπτωση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορεί να μην είναι άμεση», σημειώνεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Μειώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις συντάξεις

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν σημειώνει ότι το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις συντάξεις συνεχίζει να μειώνεται. Μεγαλύτερη πρόοδος σημειώνεται στις οφειλές των κύριων συντάξεων που έχουν σχεδόν ελαχιστοποιηθεί, καθώς από τα 18 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2023 μειώθηκαν στα 11 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024.

Ωστόσο, οι πληρωμές των εφάπαξ επιβραδύνθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω του υψηλότερου από το αναμενόμενο αριθμού αιτήσεων συνταξιοδότησης. Το απόθεμα των οφειλών στα εφάπαξ υποχώρησε κατά 6 εκατ. ευρώ στα 114 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εφάπαξ στο δημόσιο τομέα θα μηδενιστούν μέχρι τον Ιούλιο και στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας – Συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα στην αγορά

Ανοίγει η πόρτα για managers από τον ιδιωτικό τομέα στις θυγατρικές του Υπερταμείου

Αλλάζουν τα πάντα στο Υπερταμείο – «Μοντέλο ΔΕΗ» στα ΕΛΤΑ, «μοντέλο ΕΦΚΑ» στον ΟΑΣΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider