Η χημική βιομηχανία της Ευρώπης είναι ένα χάος, λέει ο δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η χημική βιομηχανία της Ευρώπης είναι ένα χάος, λέει ο δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ
Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη είναι πέντε φορές υψηλότερες από αυτές στη Βόρεια Αμερική.

Το υψηλό κόστος της ενέργειας και του άνθρακα έχουν κάνει την πετροχημική βιομηχανία της Ευρώπης να αγωνίζεται να ανταγωνιστεί τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με τον Τζιμ Ράτκλιφ, επικεφαλής και ιδρυτή του βιομηχανικού κολοσσού Ineos Group.

«Η Ευρώπη είναι ένα χάος για τα πετροχημικά σήμερα», είπε ο Ράτκλιφ σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Όλοι εγκαταλείπουν τα πετροχημικά στην Ευρώπη, κάτι που δεν έχω ξαναδεί στην επαγγελματική μου ζωή».

Το ολοένα και αυξανόμενο ενεργειακό κόστος της Ευρώπης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε συρρίκνωση της παραγωγικής δυναμικότητας, προς όφελος των περιοχών όπου η παραγωγή ήταν φθηνότερη, ιδιαίτερα στην Ασία και τις ΗΠΑ. Ο Ράτκλιφ εξήγησε ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη είναι πέντε φορές υψηλότερες από αυτές στη Βόρεια Αμερική, καθιστώντας την παραγωγή στην περιοχή μη συμφέρουσα.

Τα χημικά είναι το κλειδί για την προμήθεια πλαστικών και προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε ο,τιδήποτε, από τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έως τα ηλεκτρονικά και τις κατασκευές. Εκτός από τον καθοριστικό ρόλο για τη βιομηχανική ανάπτυξη, ο τομέας αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% της ευρωπαϊκής μεταποίησης, με πωλήσεις αξίας περίπου 597 δισ. ευρώ πριν από την ύφεση.

Από το 2022, έχει σημειωθεί συρρίκνωση της παραγωγικής ικανότητας χημικών προϊόντων στην περιοχή. Η BASF έχει περιορίσει την παραγωγή της στο μεγαλύτερο εργοστάσιο χημικών της Γερμανίας. Το ίδιο και η Exxon Mobil Corp. στο μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου της στη Γαλλία, ενώ η LyondellBasell προχωρά σε αναθεώρησης της δραστηριότητάς της στην Ευρώπη τον Μάιο.

Ο Ράτκλιφ, ο οποίος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Βρετανίας με περιουσία άνω των 15 δισ. δολαρίων, είπε ότι αυτά καθ'εαυτά τα κέρδη της Ineos αντικατοπτρίζουν τη μετατόπιση, με τα περισσότερα κέρδη να προέρχονται πλέον από τις ΗΠΑ. Πριν από είκοσι χρόνια προέρχονταν κυρίως από την Ευρώπη, είπε.

Πάνω από 70 ηγέτες των επιχειρήσεων και του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του Ράτκλιφ, κάλεσαν νωρίτερα αυτό το έτος την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει το ενεργειακό κόστος και το ρυθμιστικό βάρος των πράσινων κανόνων για να βοηθήσει την περιοχή να παραμείνει ανταγωνιστική. Κομμάτια του τομέα των χημικών προϊόντων δεν θα συμπεριληφθούν επί του παρόντος στον Μηχανισμό συνοριακή προσαρμογή άνθρακα (ΜΣΠΑ) του μπλοκ όταν αυτός τεθεί σε ισχύ, ένα σχέδιο που έχει σχεδιαστεί εν μέρει για την προστασία της βιομηχανίας της περιοχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Hellenic Cables: Σύμβαση με την Elia Asset NV/SA για υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider