taz: Η Γαλλία δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
taz: Η Γαλλία δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας
Τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ξεκινάει η Κομισιόν για επτά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, που έχει το μεγαλύτερο χρέος σε απόλυτους αριθμούς στην ΕΕ ύψους 3,1 τρισ. ευρώ.

Τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ξεκινάει η Κομισιόν για επτά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, με τη χώρα να έχει το μεγαλύτερο χρέος σε απόλυτους αριθμούς στην ΕΕ ύψους 3,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

«Απειλείται η Γαλλία με ένα σενάριο όπως αυτό της Ελλάδας κατά την περίοδο της κρίσης;» διερωτάται η tageszeitung, συγκρίνοντας τις περιπτώσεις των δύο κρατών. «Υψηλή ανεργία, σημαντικά μειωμένο εισόδημα για τα νοικοκυριά ιδίως στις φτωχότερες οικογένειες, περισσότερα περιστατικά φυματίωσης, διασπορά του HIV, κατάθλιψη και αυτοκτονίες, σχεδόν διπλάσιες θνησιγένειες σε σύγκριση με άλλες περιόδους: Έτσι έμοιαζε η Ελλάδα κατά το διάστημα της οικονομικής κρίσης εξαιτίας και των αυστηρών μέτρων λιτότητας της ΕΕ, με τη χώρα να χάνει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής της δύναμης».

Θα μπορούσε να εξελιχθεί έτσι η κατάσταση και στη Γαλλία; Να επέλθει δηλαδή «κοινωνική κατάρρευση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και να καταστραφεί η διεθνής εικόνα της χώρας;»

Η taz εκτιμά πως κάτι τέτοιο αποκλείεται. Ωστόσο «η Γαλλία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Και αυτή θα είναι μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας δεδομένης της ταραχώδους κατάστασης στην εσωτερική πολιτική». Και με την άνοδο της ακροδεξιάς και τις εκλογές προ των πυλών η Γαλλία, «που άλλοτε ήταν παράγοντας σταθερότητας στην ΕΕ, μπορεί να μετατραπεί τώρα σε ταραχοποιό στοιχείο».

Όπως φαίνεται και από τις εξαγγελίες του ηγέτη του ακροδεξιού RN, Ζορντάν Μπαρντελά, η αντιπολίτευση δεν έχει καμία διάθεση για εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Την ίδια στιγμή «οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται πρωτίστως για μία ενδεχόμενη προσπάθεια υπονόμευσης της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Όλα αυτά ακούγονται ανησυχητικά. Όμως η Γαλλία δεν απειλείται να ακολουθήσει τον άλλοτε δρόμο της Ελλάδας. Η ΕΕ είναι πολύ ισχυρή σε οικονομικό επίπεδο για να συμβεί κάτι τέτοιο», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλειστά επαγγέλματα: Ποια βάζει στο στόχαστρο η Κομισιόν – Θηλιά για την ανταγωνιστικότητα

Τράπεζες: Ισχυρές επιδόσεις και 5 προκλήσεις – Τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν για το ιδιωτικό χρέος

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2025 - Τι προτείνει η Κομισιόν για καινοτομία, άμυνα, διάστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider