Αγορές ομολόγων: Τρομάζει ο πληθωρισμός και το πολιτικό ρίσκο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγορές ομολόγων: Τρομάζει ο πληθωρισμός και το πολιτικό ρίσκο
Νέα άνοδος αποδόσεων και spread στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Τα διάφορα σενάρια των γαλλικών εκλογών και πως αυτά θα επηρεάσουν τις αγορές. Στα ραντάρ των επενδυτών και ο πληθωρισμός. Πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα χρηματοδότησης της ΕΕ.

Μαζί με τις εκλογές στη Γαλλία, στα ραντάρ των επενδυτών μπαίνει και ο φόβος του πληθωρισμού εν αναμονή των αυριανών στοιχείων που θα δημοσιοποιηθούν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ εκτινάχθηκαν ενδοσυνεδριακά σήμερα σε υψηλό δύο εβδομάδων, με το premium κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για να τοποθετήσουν σε γαλλικό χρέος να διευρύνεται ξανά σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό επταετίας που άγγιξε πριν από λίγες ημέρες.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς αυξήθηκε στο 3,48% στην αρχή της συνεδρίασης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιουνίου, ενώ στο αντίστοιχο γερμανικό επέστρεψε στο 2,48%. Αυτό σημαίνει ότι το spread μεταξύ των δύο κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε στις 81 μονάδες βάσης, πολύ κοντά στα επίπεδα που άγγιξε στις 14 Ιουνίου. Οι ανησυχίες για μετάσταση των κλυδωνισμών ανέβασαν τις αποδόσεις και τα spreads και στην ευρωπεριφέρεια, με το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία να ξεπερνά το 4% και με το spread να ξεφεύγει στις 157 μονάδες βάσης. Στην Αθήνα, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,69% με το spread στις 125 μονάδες βάσης.

Ο φόβος των γαλλικών εκλογών

Οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι εν όψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αυτή την Κυριακή, με τις δημοσκοπήσεις να δίδουν προβάδισμα στο κόμμα της Μαρί Λεπέν Εθνική Συσπείρωση, με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, στη δεύτερη θέση τοποθετούν την Αριστερά με την κεντρώα συμμαχία, που περιλαμβάνει και το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν στην τρίτη θέση. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν κανένα από τα δύο πρώτα κόμματα να μην εξασφαλίσουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών στην Εθνοσυνέλευση και αυτή η πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τις πολιτικές δεσμεύσεις των δύο άκρων επικρέμεται τώρα πάνω από τις αγορές.
Ο Άντριου Κένινγκχαμ, οικονομολόγος της Capital Economics, αναφέρει ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν μία κεντρώα ή μία κυβέρνηση τεχνοκρατών ή η Εθνική Συσπείρωση και η Αριστερά να επανεξετάσουν τα προγράμματά τους σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωπα με την πραγματικότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Όμως, ακόμη και τότε, το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων θα παρέμενε σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με την περίοδο προτού ο Μακρόν προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, θα είναι μία άτακτη υποχώρηση των τιμών κρατικών ομολόγων μαζί με δημοσιονομική κρίση. Σε αυτή την περίπτωση, είτε η Εθνική Συσπείρωση είτε η Συμμαχία της Αριστεράς θα συγκροτήσουν κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού τους προγράμματος και απορρίπτοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ - κάτι που θα μπορούσε να διευρύνει το χάσμα μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ακόμη και στις 300 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τον Κένινγκχαμ. «Η ιστορία ωστόσο έχει δείξει ότι μία τέτοια εξέλιξη είτε θα αναγκάσει την όποια κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση ή να παραιτηθεί, όπως συνέβη με την περίπτωση της Λίζ Τρας στη Βρετανία, με την ιταλική κυβέρνηση του 2018 και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν το 1983. Εάν δε, η άνοδος των αποδόσεων τεθεί εκτός ελέγχου, τότε η ΕΚΤ πιθανόν να αναγκαστεί να παρέμβει, όπως έκανε και η Τράπεζα της Αγγλίας μετά την παρουσίαση του μίνι προϋπολογισμού της Τρας», εξηγεί ο οικονομολόγος σε δηλώσεις του στο Reuters.

«Παρότι δεν τίθεται θέμα Frexit, είναι διάχυτη η ανησυχία για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη Γαλλία....η χώρα έχει ένα χρέος προς ΑΕΠ της τάξης του 110%», αναφέρει επίσης στο Reuters ο Κρίστιαν Κέλερ της Barclays. Παρότι ο Μακρόν έκανε κάποιες προσπάθειες για να μειώσει το τεράστιο χρέος των 3 τρισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε το 2023 και γι΄ αυτό είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι ως προς αυτό, σημείωσε ο Κέλερ. Ωστόσο, για τον Μπιτ Γουίτμαν, πρόεδρο της Porta Advisors, η αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές της Γαλλίας προσφέρει στους επενδυτές μία καλή ευκαιρία για αγορές.

Το βλέμμα και στον πληθωρισμό

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού πυροδοτήθηκαν από τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή σε Αυστραλία και Καναδά αυτή την εβδομάδα, που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση αναζωπυρώνοντας τα σενάρια για επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων. Γαλλία και Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που θα δημοσιοποιήσουν αύριο Παρασκευή στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου, εν αναμονή των μετρήσεων για το σύνολο της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα.

Το κενό χρηματοδότησης

Πέρα από τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα υψηλά χρέη, μεγάλο ερωτηματικό μέσα σε αυτό το περιβάλλον παραμένει και το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι τεράστιες επενδύσεις που χρειάζονται οι χώρες της ΕΕ για να αντεπεξέλθουν στις βασικές προτεραιότητές τους. Με βάση έκθεση που εκπονήθηκε από συντάκτες blog και η οποία δημοσιοποιήθηκε από την EKT, σύμφωνα με το Reuters, οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν τον κοινό δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν βασικές επενδύσεις στην άμυνα, την ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβαση. «Το κενό των 900 δισ. ευρώ στη δημόσια χρηματοδότηση...δεν μπορεί να κλείσει χωρίς επιπλέον ανάμειξη της ένωσης», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι οικονομολόγοι της ΕΚΤ. Παρότι η ΕΕ συμφώνησε σε κοινό δανεισμό ύψους 800 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην κρίση της πανδημίας, ορισμένες χώρες μέλη, ειδικά η Γερμανία, επιμένουν ότι αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί και να υπάρξουν περαιτέρω εκδόσεις κοινού χρέους.

«Επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, νέοι ίδιοι πόροι και από κοινού δανεισμός είναι όλοι οι δρόμοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης, η οποία δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα τη γνώμη της ΕΚΤ, όπως σημειώνει το Reuters. Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που συμφωνήθηκαν από την ΕΕ θα δώσουν στις κυβερνήσεις κάποιο περιθώριο χρηματοδότησης επενδύσεων, αλλά αυτό δεν θα ήταν αρκετό και ορισμένα μέλη είναι ήδη υπερχρεωμένα. Το έλλειμμα χρηματοδότησης εκτιμάται μεταξύ 0,6% και 1% του κοινοτικού ΑΕΠ ετησίως. Οι συντάκτες του ιστολογίου είπαν επίσης ότι η κοινή έκδοση χρέους θα ενίσχυε την αγορά για ασφαλές ενεργητικό και θα άνοιγε το δρόμο για τη δημιουργία ένωσης κεφαλαιαγορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπόστιτς (Fed): Μία ακόμη μείωση επιτοκίων στο τέταρτο τρίμηνο

ΗΠΑ: Οριακή ανοδική αναθεώρηση για το ΑΕΠ α΄τριμήνου

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Πιθανή μία ακόμα μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider