ΕΣΥ: «Σπάει» το αυξητικό σερί των δαπανών- Μείωση το πρώτο 5μηνο του 2024

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΥ: «Σπάει» το αυξητικό σερί των δαπανών- Μείωση το πρώτο 5μηνο του 2024
Eντός του μήνα η τελική λίστα των ανατιμήσεων στα φάρμακα. Βελτιώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη. «Ναι» στην αύξηση του επενδυτικού clawback. Στόχος η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων. Σχέδιο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στο φάρμακο.

Υποχώρηση των δαπανών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) καταγράφεται το 2024, σε σχέση με το 2023, ανατρέποντας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, το ανοδικό σερί των προηγούμενων ετών. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 28th Annual Economist Government Roundtableη, η μείωση κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους είναι της τάξης του 1,5%, ένα ποσοστό το οποίο σε μία ευρύτερη βάση λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

«Το ποσοστό δεν είναι μικρό, γιατί οι δαπάνες του ΕΣΥ καταρχάς ανεβαίνουν χρόνο με το χρόνο, άρα η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη από το 1,5%. Συνήθως τα υπουργεία στο τέλος του χρόνου ζητούν επιπλέον πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, εμάς φέτος θα μάς περισσέψουν χρήματα», δήλωσε ο Υπουργός.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 οι δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 3,2 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Συστήματος Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Bi-Health) – Εισαγωγή Στοιχείων Μονάδων Υγείας» του υπουργείου Υγείας, το σύνολο των δαπανών των νοσοκομείων των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας (ΥΠΕ), διαμορφώθηκε το προηγούμενο έτος στα 3.216 εκατ. ευρώ, έναντι 3.082 εκατ. ευρώ το 2022. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τις δαπάνες για υλικά και υπηρεσίες αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες μισθοδοσίας (όχι τη βασική).

Μέσα στον Ιούλιο η τελική λίστα των ανατιμήσεων στα φάρμακα

Μιλώντας για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων ο Υπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της χρεοκοπίας της χώρας, είχαν ψηφιστεί νόμοι που προέβλεπαν μόνο μειώσεις τιμών. Αυτό μείωσε τη δαπάνη, όμως, τελικά έχει οδηγήσει σήμερα στο εξής φαινόμενο: σε φάρμακα φθηνά, δηλαδή της τάξεως του 0 -10 έως 15 ευρώ, έχουμε τόσο μεγάλη μείωση τιμών που πολλά από αυτά είναι πολύ κάτω από το κόστος της παραγωγής. «Το ότι εμείς πιέζουμε συνέχεια τις τιμές προς τα κάτω, οδήγησε μία σειρά φαρμάκων κάτω από το όριο του να είναι, όχι κερδοφόρα, να είναι έστω βιώσιμα. Αυτό έχει οδηγήσει με τη σειρά του στην απόσυρση πολλών εξ αυτών από την αγορά και στην αντικατάστασή τους από πολύ ακριβότερα. Έτσι, τελικά, αντί να γλιτώνει το σύστημα χρήματα, πληρώνει περισσότερα και αντί να γλιτώνει ο ασθενής συμμετοχή, πληρώνει μεγαλύτερη», εξήγησε.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει γίνει μία πρώτη ανάρτηση των προτεινόμενων από τον ΕΟΦ αυξήσεων με βάση τα κριτήρια της Υπουργικής Απόφασης που έχει εκδοθεί. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να δημοσιευτεί ο οριστικός πίνακας.

Βελτιώσεις στην πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης

Αναφερόμενος στην πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Υπουργός τόνισε ότι ειδικά στα νοσοκομεία έχει πάει «εξαιρετικά καλά» το 2024. «Αυτό από μόνο του αποτελεί επιτυχία για όσους καταλαβαίνουν από φάρμακο, δεδομένου ότι συνεχώς μπαίνουν στο σύστημα καινούριες θεραπείες», σημείωσε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η μείωση των συνολικών επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας κατά 200 με 300 εκατ. ευρώ μέσα στο έτος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτός θα επιτευχθεί.

«Οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε με τα κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την ψηφιακή μεταφορά των διαγωνιστικών εξετάσεων μέσω της ΗΔΙΚΑ, έτσι ώστε να κλειδώνονται τα πρωτόκολλα στ’ αλήθεια, δουλεύει και ήδη εντάχθηκε από προχθές και η δυσλιπιδαιμία», σημείωσε ο Υπουργός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διαφάνεια ως προς τη φαρμακευτική δαπάνη μέσω της σχετικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ, όπου μπορούν πια οι εταιρίες να τήν παρακολουθούν και να υπολογίζουν το clawback.

Η διείσδυση των γενοσήμων είναι άλλη μία προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, γι’ αυτό και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση στην Αριστοτέλους μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακοποιών. «Θέλω να τελειώσουμε μία εκκρεμότητα: να φτάσουμε στο στόχο των γενοσήμων εκεί που πρέπει να είμαστε. Για να επιτευχθεί αυτό θέλουμε μαζί μας και τους γιατρούς, αλλά θέλουμε μαζί μας και τους φαρμακοποιούς και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ναι» στην αύξηση του επενδυτικού clawback

Όσον αφορά στο επενδυτικό clawback, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι οι συνολικές επενδύσεις που κινητοποιήθηκαν μέσω αυτού του εργαλείου για την εξαετία 2020-2026 είναι 1,6 δισ. ευρώ, ένα «τεράστιο» -όπως χαρακτηριστικά είπε- νούμερο για την ελληνική οικονομία. «Έχει δώσει τη δυνατότητα διπλασιασμού και τριπλασιασμού των εξαγωγών ελληνικών φαρμάκων από την Ελλάδα προς την Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου. Υποστηρίζω τη συνέχεια αυτού του εργαλείου και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιστεύω ότι θα βρούμε τον τρόπο να το συνεχίσουμε. Υποστηρίζω την αύξηση του ποσού που διαθέτει το κράτος στο εργαλείο αυτό, γιατί αποδείχτηκε κατά τη χρήση του ότι τα χρήματα που παίρνει πίσω σε θέσεις εργασίας, επενδύσεις, κλινικές μελέτες κλπ. είναι υπερ -πολλαπλάσια αυτών που διαθέτει», είπε ο Υπουργός.

Τέλος, προσκάλεσε για μια ακόμη φορά τις διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν με μαζικότερο τρόπο στην Ελλάδα και όχι μόνο σε κλινικές μελέτες, αποκαλύπτοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει μία μεγάλη συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων. Όπως τόνισε, μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές η Ελλάδα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις με πολύ μεγάλη ταχύτητα, απορροφώντας παράλληλα τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. «Στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων είμαστε από τους πρώτους. Η κυβέρνηση πολύ σωστά έφερε πολλούς πόρους στην Υγεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία είναι χρήματα που θα δώσουν και για το μέλλον ζωή στο σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Εντελώς διαφορετικό και βελτιωμένο το ΕΣΥ το 2025

Μητσοτάκης: Κεντρική προτεραιότητα της 4ετίας η δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του ΕΣΥ

Νοσοκομεία: Ξεκινά η κεντρική προμήθεια όλων των φαρμάκων μέσω της ΕΚΑΠΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider