Νοσοκομεία: Ξεκινά η κεντρική προμήθεια όλων των φαρμάκων μέσω της ΕΚΑΠΥ

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νοσοκομεία: Ξεκινά η κεντρική προμήθεια όλων των φαρμάκων μέσω της ΕΚΑΠΥ
Eπί του παρόντος, η ΕΚΑΠΥ διαχειρίζεται τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, οι οποίες διενεργούνται κατόπιν διαγωνισμών που υλοποιεί η ίδια και συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων.

Στα «χέρια» της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) αναμένεται να περάσει τις επόμενες ημέρες η διαχείριση όλων των νοσοκομειακών φαρμάκων, η οποία αναλαμβάνει και στην πράξη το ρόλο κεντρικού προμηθευτή για όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος, η ΕΚΑΠΥ διαχειρίζεται τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, οι οποίες διενεργούνται κατόπιν διαγωνισμών που υλοποιεί η ίδια και συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και αφορούν κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς (περίπου το 20% της συνολικής δαπάνης).

Σε συνέχεια νομοθετικής ρύθμισης του Απριλίου 2024, που την καθιστά κεντρικό αγοραστή του συνόλου των νοσοκομειακών φαρμάκων, και με σκοπό την άμεση έναρξη της νέας διαδικασίας παραγγελιοληψίας, η ΕΚΑΠΥ προσκαλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να υποβάλουν μέχρι την Πέμπτη 4 Ιουλίου, την πρόταση/αίτηση τους για τη συμμετοχή στον υπο-διαμόρφωση Ηλεκτρονικό Κατάλογο Παραγγελιών Φαρμάκου, επισυνάπτοντας τα σχετικά έγγραφα.

Στη συνέχεια η Αρχή θα προβεί σε Δημόσια Ανακοίνωση της συνολικής λίστας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ανά δραστική και ανά εταιρεία, που θα είναι διαθέσιμα για παραγγελία από τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ.
Η τιμή προμήθειας των προς διάθεση σκευασμάτων θα είναι η Νοσοκομειακή Τιμή του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων (ΔΤΦ), όπως αυτή καθορίζεται κάθε φορά, επί της οποίας εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αφορά την τιμή των νοσοκομειακών φαρμάκων, το ποσό επιστροφής (rebate) επί της τιμής ή επί του όγκου αυτών, καθώς και οποιαδήποτε άλλη έκπτωση, αυτόματη επιστροφή (clawback) κ.α., για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, όπως αυτές ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία (τιμολόγηση και διακίνηση φαρμάκων).

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι εταιρείες θα κληθούν στην υπογραφή συμφωνίας με την ΕΚΑΠΥ, η οποία θα αφορά στο σύνολο των όρων που θα διέπουν τη διαδικασία της παραγγελιοληψίας και αποζημίωσης για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα δηλωθούν.

Ζήτημα ημερών η εφαρμογή

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εντός της εβδομάδας αναμένεται να λάβει η Αρχή τις σχετικές πιστώσεις από το υπουργείο Υγείας και μέσα στις επόμενες ημέρες -ενδεχομένως και από την ερχόμενη Δευτέρα- αναμένεται τεθεί σε εφαρμογή η νέα διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό, θα περάσει στη διαχείριση της ΕΚΑΠΥ ένας προϋπολογισμός της τάξης του 1 δισ. για τα νοσοκομεία (στοιχεία BI Health), γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στον έλεγχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Στόχος της ΕΚΑΠΥ είναι οι εξοφλήσεις να γίνονται εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής του τιμολογίου, χρονικό όριο που παρακολουθείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται και τροποποιήσεις στη διαδικασία των υποβολών, τόσο από την πλευρά των νοσοκομείων όσο και από την πλευρά των εταιρειών, ούτως ώστε να αποφεύγονται πιθανά λάθη και άλλα προσκόμματα που κωλύουν τη διαδικασία της εξόφλησης. Ένα άλλο «σενάριο» που έχει τεθεί προς συζήτηση είναι η προώθηση των κεντρικών τιμολογίων που παρουσιάζουν «κολλήματα», με την εξόφληση των τμημάτων αυτών που δεν εμφανίζουν τέτοιου είδους ζητήματα, αντί να αναμένεται η διευθέτησή τους προκειμένου να εξοφληθεί το συνολικό ποσό του τιμολογίου.

Με τον ίδιο νόμο η ΕΚΑΠΥ αναλαμβάνει και την έκδοση των rebate και clawback, δηλαδή των νομοθετημένων εκπτώσεων και των υποχρεωτικών επιστροφών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Insider, προχωρούν οι διαδικασίες ανάπτυξης της σχετικής πλατφόρμας, που αναμένεται να επιταχύνει την έκδοση των σχετικών σημειωμάτων, η οποία γίνεται με μεγάλες καθυστερήσεις, προκαλώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φάρμακα: Σε εξέλιξη μελέτη για το Ταμείο Καινοτομίας - Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός

Γρίπη των πτηνών: Εντείνεται η ανησυχία για μετάδοση σε ανθρώπους – Προετοιμάζεται η Ελλάδα

Υπογραφή σύμβασης για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 4 Κέντρων Υγείας στην 6η ΥΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider