Βρετανία: Αυξήσεις φωτιά στο νερό τα επόμενα πέντε χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Αυξήσεις φωτιά στο νερό τα επόμενα πέντε χρόνια
Αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα των αυξήσεων στην τιμή του νερού είναι οι Βρετανοί, αφού η ρυθμιστική αρχή Ofwat του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε ότι οι μέσοι λογαριασμοί νερού στην Αγγλία και την Ουαλία αναμένεται να αυξηθούν κατά 94 λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή περίπου αυξήσεις 19 λιρών ετησίως.

Αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα των αυξήσεων στην τιμή του νερού είναι οι Βρετανοί, αφού η ρυθμιστική αρχή Ofwat του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε ότι οι μέσοι λογαριασμοί νερού στην Αγγλία και την Ουαλία αναμένεται να αυξηθούν κατά 94 λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή περίπου αυξήσεις 19 λιρών ετησίως. Θα επιτρέψει να γίνουν αυτές οι αυξήσεις, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της αναβάθμισης των υποδομών των εταιρειών ύδρευσης, που θα φτάσει συνολικά τα 88 δισ. λίρες.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Στιβ Ριντ υπόσχεται να παρέμβει και να μην επιτρέψει τις αυξήσεις, γράφοντας μάλιστα στην Ofwat επιστολή, με την οποία ζητά πως θα διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση θα γίνει για επενδύσεις ζωτικής σημασίας σε υποδομές και μπορεί να αφορά μόνο αναβαθμίσεις προς όφελος των πελατών και του περιβάλλοντος. Ο Ριντ σήμερα θα είχε συνάντηση με τις 16 εταιρείες προμηθευτών νερού και όπως αναφέρει ο Guardian, θα ανακοινώσει μία σειρά από «αρχικά βήματα για τον τερματισμό της κρίσης στον τομέα του νερού».

Οι εταιρείες ύδρευσης από την πλευρά τους τόνισαν πως αυτή η αύξηση στην τιμή δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των διαρροών λυμάτων, τη διόρθωση σωλήνων που παρουσιάζουν διαρροή και την αύξηση της χωρητικότητας για έναν αυξανόμενο πληθυσμό. Θέλουν να αυξήσουν τους λογαριασμούς κατά μέσο όρο 33%, για να επενδύσουν 105 δισεκατομμύρια λίρες.

Η βιομηχανία ύδρευσης της Βρετανίας βρίσκεται στο στόχαστρο για την ποσότητα των λυμάτων που απορρίπτονται στις υδάτινες οδούς της, με τους επικριτές να λένε ότι οι εταιρείες έχουν υποεπενδύσει εδώ και δεκαετίες, ενώ λαμβάνουν δισεκατομμύρια λίρες σε μερίσματα και πληρώνουν μεγάλα μπόνους σε στελέχη.

Η αντιστάθμιση μεταξύ αυξήσεων τιμών, ιδιωτικών επενδύσεων και καθαρότερων ποταμών εν μέσω κρίσης χρηματοδότησης και δημόσιας οργής για τη ρύπανση είναι μια δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών, καθώς ο μεγαλύτερος προμηθευτής Thames Water βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και μπορεί να χρειαστεί να εθνικοποιηθεί. Το χρέος του έχει φτάσει τα 15 δισ. λίρες, και όπως ανακοίνωσε την Τρίτη θα ξεμείνει από χρήματα το επόμενο έτος εάν δεν αντλήσει 3,25 δισ. λίρες μετοχικό κεφάλαιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UBS για γαλλικές εκλογές: Πιέσεις και ρίσκο στα assets - Ποια θα ήταν η καλύτερη κυβέρνηση

Σε ρυθμούς ανάπτυξης επέστρεψε η βρετανική οικονομία τον Μάιο - Υψηλά ενός έτους για τη στερλίνα

«Ανάσα» για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ: Επιβράδυνση στο 3% τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider