Φαρμακοβιομηχανία: 40 επενδυτικά σχέδια προς συμψηφισμό με το clawback

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φαρμακοβιομηχανία: 40 επενδυτικά σχέδια προς συμψηφισμό με το clawback
Το συνολικό ύψος των επενδυτικών προγραμμάτων. Οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα σχέδια. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατανομή της ανά περιοχή.

Σαράντα επενδυτικά σχέδια υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο του επενδυτικού clawback, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 13 εκ των προγραμμάτων αφορούν σε παραγωγικές επενδύσεις και τα υπόλοιπα 27 σε επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α).

Πρόκειται για τη διαδικασία συμψηφισμού του clawback (επιστροφή της υπέρβασης του προϋπολογισμού για φάρμακα από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος) με επενδυτικές και ερευνητικές δαπάνες για τα έτη 2024-2025, με το ποσό της χρηματοδότησης να ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος των σχεδίων που κατατέθηκαν εκτιμάται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ και τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα φέρονται να έχουν καταθέσει οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ, DEMO, ΕΛΠΕΝ, RAFARM, Faran και Boehringer Ingelheim.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό των 230 εκατ. ευρώ, είναι σχεδόν ισόποσα μοιρασμένο σε επενδύσεις σε παραγωγή και σε Ε&Α. Από το σύνολο αυτό, ένα μόνο μέρος θα χαρακτηριστεί ως «επιλέξιμη δαπάνη», δίνοντας τη δυνατότητα να συμψηφιστεί (ολόκληρο ή μέρος του), με το clawback που έχει καταλογιστεί στην εκάστοτε εταιρεία, με δεδομένο ότι η σχετική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Παρότι τα αιτήματα είναι ισόποσα μοιρασμένα ( αξία) σε παραγωγή κα Ε&Α , αυτό δεν σημαίνει ότι και τα 150 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν κατά τον ίδιο τρόπο. Σαφής εικόνα σχετικά με τις εταιρείες που θα πάρουν έγκριση καθώς και την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται το φθινόπωρο.

Πάντως, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την αύξηση του ποσού που διαθέτει το κράτος στο επενδυτικό clawback, γιατί -όπως έχει πει χαρακτηριστικά- αποδείχτηκε κατά τη χρήση του ότι τα χρήματα που παίρνει πίσω σε θέσεις εργασίας, επενδύσεις, κλινικές μελέτες κλπ. είναι υπερπολλαπλάσια αυτών που διαθέτει.

Η κατανομή των 150 εκατ. ευρώ ανά περιοχή

Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί ως εξής:

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:
Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος,
Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα
40.000.000

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ:
Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο,
Κρήτη
35.000.000

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:
Αττική
70.000.000
Στερεά Ελλάδα 5.000.000
ΣΥΝΟΛΟ 150.000.000,00

Το επενδυτικό clawback

Όπως ανέφερε η σχετική πρόσκληση, η οποία έληξε στις 30 Μαΐου, η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Next Generation EU και αφορά στο συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής clawback με ποσοστά επί των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής. Ως ποσό υποκείμενο σε συμψηφισμό θεωρείται και η έκπτωση την οποία χορηγούν οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) ή οι φαρμακευτικές εταιρείες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών τους με την Επιτροπή διαπραγμάτευσης Τιμών και Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η οποία αντιστοιχεί έως το ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) που θα καταλογιζόταν σε βάρος τους εάν δεν είχαν ενταχθεί σε κλειστό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα συμψηφισμού των υποχρεωτικών επιστροφών με επενδύσεις θεσμοθετήθηκε το 2019. H εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε, με πόρους από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ στο τέλος του 2021 εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το ποσό του συμψηφισμού clawback - επενδύσεων για την περίοδο 1 Οκτωβρίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2023 είχε οριστεί στα 250 εκατ. ευρώ, τα οποία συμψηφίζονται με το clawback που καταβάλλουν οι εταιρείες σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναβρασμός στην αγορά για την επιβολή rebate στα ιατροτεχνολογικά – Έως 50 εκατ. η εξοικονόμηση

Γεωργιάδης: Ύστατη έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις

Θεμιστοκλέους: Εντός Ιουλίου η επιλογή διοικητών ΥΠΕ - Τον Νοέμβριο οι διοικητές νοσοκομείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider