«Γκάζι» στον πληθωρισμό παγκοσμίως από ένα... «Tραμπ 2.0»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γκάζι» στον πληθωρισμό παγκοσμίως από ένα... «Tραμπ 2.0»
Ντόναλντ Σάδερλαντ / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Η οικονομική ατζέντα του με υψηλούς δασμούς, χαμηλή φορολογία για επιχειρήσεις -η  οποία είναι από μόνη της πληθωριστική- θα αποδειχτεί ακόμη πιο επιζήμια αυτή τη φορά

Μια δεύτερη προεδρική θητεία για τον Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως καθώς οι φιλο-αμερικανικές πολιτικές του με προτεραιότητα στην πατρίδα του, τροφοδοτούν τη διεθνή ακρίβεια. Η οικονομική ατζέντα του με υψηλούς δασμούς, χαμηλή φορολογία για επιχειρήσεις -η οποία είναι από μόνη της πληθωριστική- θα αποδειχτεί ακόμη πιο επιζήμια αυτή τη φορά, εκτιμούν αναλυτές.

«Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος οι πολιτικές του Τραμπ να είναι πιο πληθωριστικές σε μια δεύτερη θητεία από ό,τι θα ήταν στην πρώτη», τονίζει ο Μάικλ Μετκάλφ, επικεφαλής μακροστρατηγικής της State Street Global Markets. «Σε σύγκριση με το 2016, όταν ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός, το 2024 και το 2025 θα είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση. Οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και ο Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αυξήσεις τόσο στο εσωτερικό, αλλά και έξω ​​από τα σύνορα των ΗΠΑ: σε Ασία και Ευρώπη» πρόσθεσε.

Οι υψηλοί δασμοί αποτελούν τροφή για την πληθωριστική λαίλαπα επειδή αυξάνουν το κόστος των εισαγόμενων αγαθών, επιτρέποντας στους εγχώριους παραγωγούς να αυξήσουν τις τιμές τους, με τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα. Οι φορολογικές περικοπές, εν τω μεταξύ, μπορούν να ενισχύσουν το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών.

Τόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ έχουν δώσει σήμα ότι θα αυξήσουν τους δασμούς στην Κίνα εάν εκλεγούν καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται. Ωστόσο, οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί υπό τον Τραμπ και του «America First», παρά το γεγονός πως ο Μπάιντεν αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλα πακέτα παροχών για να τονώσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο πληθωρισμός λόγω του δόγματος ΜAGA (Make America Great Again) θα μπορούσε να διαχυθεί και στην Ασία, προειδοποιεί ο Γκάρεθ Νίκολσον, αναλυτής της Nomura, ενώ συνολικά μια νέα θητεία του Ρεπουμπλικανού ηγέτη θα συνεπάγονταν με έναν συνολικό «αρνητικό παράγοντα κινδύνου» για τις μετοχές της Ασίας. «Μακροοικονομικά, η θητεία Τραμπ θα είναι πληθωριστική για την παγκόσμια οικονομία (ίσως και στασιμοπληθωριστική) και θα επιταχύνει περισσότερες αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού στην Ασία», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως ορισμένες εταιρείες διαφοροποιούν την παραγωγή τους για να μετριάσουν τον αντίκτυπο.

Στην Ευρώπη, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να επιδεινώσει κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα τον πληθωρισμό καθώς οι υψηλότεροι δασμοί επιβαρύνουν το παγκόσμιο εμπόριο. Η τάση του Τραμπ με τον συνδυασμό περαιτέρω φορολογικών περικοπών και επανεξέταση των κινεζικών δασμών θα μπορούσε να είναι ένα «κάπως μείγμα αναταραχής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης: Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις

ASML: Κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για το β' τρίμηνο

Βρετανία: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο - Στον στόχο της BoE

gazzetta
gazzetta reader insider insider