Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Λογικές οι προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Λογικές οι προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια
Οι επόμενες αποφάσεις τις ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα, αναφέρει ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Οι επόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το κόστος δανεισμού θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, προσθέτοντας ότι δεν θα κάνει πρόβλεψη για την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι «δεν θα κάνω πρόβλεψη (για τα επιτόκια) γιατί θα εξαρτηθεί από δεδομένα. Κοιτάμε περισσότερο τις προβλέψεις για το 2025 παρά τις διακυμάνσεις το 2024, καθώς θα υπάρχουν υψηλά και χαμηλά από τον ένα μήνα στον άλλο. Τούτου λεχθέντος, είμαστε ελεύθεροι να λάβουμε τις αποφάσεις μας, αλλά σήμερα οι προσδοκίες της αγοράς για την πορεία των επιτοκίων μου φαίνονται μάλλον λογικές».

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στον πληθωρισμό που αφορά στις υπηρεσίες, καθώς έδειχνε να «έχει κολλήσει».

Αναφερόμενος στην πατρίδα του, η οποία έχει συγκλονιστεί από αβεβαιότητα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο ντε Γκαλό είπε ότι «δίνεται προσοχή» σε αυτό που συμβαίνει.

«Υπάρχει το ζήτημα του spread, το οποίο ήταν 50 μονάδες βάσης με τη Γερμανία σε 10ετή επιτόκια πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου — αυξήθηκε σημαντικά, αλλά σήμερα είναι 65 μονάδες βάσης», είπε. «Δεν προβλέπω επιλογές που θα γίνουν, αλλά είναι πολύ σημαντικό η Γαλλία να διατηρεί τον έλεγχο του δημόσιου χρέους και του δημόσιου ελλείμματός της – αυτό είναι που θα παρακολουθείται περισσότερο και από τα spreads».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μούλερ (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να δεσμευτούμε εκ των προτέρων για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider