Μούλερ (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να δεσμευτούμε εκ των προτέρων για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μούλερ (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να δεσμευτούμε εκ των προτέρων για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο
Είναι δύσκολο να πούμε πόσες μειώσεις επιτοκίων μπορεί να υπάρξουν το 2024, ανέφερε ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να δεσμευτεί για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα πριν από την επόμενη συνεδρίασή της, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάντις Μούλερ.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό εάν η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι τον Σεπτέμβριο, να μην υποσχεθούμε πολλά εκ των προτέρων», είπε ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο γι' αυτόν να πει πόσες μειώσεις επιτοκίων μπορεί να υπάρξουν το 2024, αναφέρει το Bloomberg.

Σε συνέντευξή του σε ραδιόφωνο της χώρας του, ο Μούλερ ανέφερε ότι «αν κοιτάξετε τις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών για τις τιμές, είναι αλήθεια ότι αναμένεται τουλάχιστον μία ακόμη περικοπή - αλλά προσωπικά δεν θα το σχολιάσω».

Η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι η επόμενη σύνοδος της κεντρικής τράπεζας — στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου — είναι «ανοιχτή». Ωστόσο, με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμείνουν, οι αξιωματούχοι γίνονται λιγότερο σίγουροι ότι η πορεία για δύο περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων είναι ρεαλιστική και κυρίως δεν θέλουν οι επενδυτές να υποθέσουν ότι μια κίνηση τον Σεπτέμβριο αποτελεί ειλημμένη απόφαση, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

«Γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διακυμάνσεις» στην αύξηση των τιμών καταναλωτή, είπε ο Μούλερ, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών γύρω στο 4% και η αύξηση των μισθών στο 5% «δεν συμβαδίζουν με τον στόχο του 2%.

Ωστόσο, «νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό ότι στους επόμενους 12 μήνες, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παρουσιάζει επιβράδυνση», συμπλήρωσε ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Όλα ανοιχτά» από ΕΚΤ για επιτόκια τον Σεπτέμβριο: Στο «μικροσκόπιο» πληθωρισμός, μισθοί και ανάπτυξη

ΕΚΤ: Τι θα κρίνει τις κινήσεις της Λαγκάρντ το φθινόπωρο, ο άγνωστος Χ της Γαλλίας και στο βάθος... Τραμπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider