Μάταιες αποδεικνύονται οι προσπάθειες της νέας κυβέρνησης των Εργατικών της Βρετανίας να πείσουν την επιχειρηματική και οικονομική ελίτ της χώρας ότι διάκειται φιλικά προς αυτήν και ότι προσβλέπει στις επενδύσεις της –όπως έχει δηλώσει ήδη η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς–, καθώς υπάρχει ένα «αγκάθι».
Και ο λόγος, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η επιδιωκόμενη αναθεώρηση του φόρου κληρονομιάς, η οποία θα πλήξει κυρίως τους ζάμπλουτους του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το Bloomberg. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν σύμβουλοι επενδύσεων, «ο πλούτος δεν μένει πια ακίνητος και οι χρυσοτόκες όρνιθες έχουν φτερά και πετάνε». Σημειωτέον ότι ο φόρος κληρονομιάς απέφερε σε έσοδα 2,1 δισ. λίρες την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, ήτοι 83 εκατ. λίρες περισσότερο από την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες.
Ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ισχυρίζεται ότι η αναμόρφωση, αφενός, θα καταστήσει δικαιότερο το φορολογικό σύστημα της Βρετανίας, αφετέρου, θα αποφέρει κεφάλαια για ευρείες δημόσιες υπηρεσίες. Εν τω μεταξύ, και η απελθούσα κυβέρνηση των Συντηρητικών είχε αιφνιδίως παρουσιάσει τον Μάρτιο σχέδιο για σταδιακή κατάργηση του παμπάλαιου ευνοϊκού καθεστώτος που απήλλασσε τους πλούσιους ξένους ιδιώτες από τον φόρο για κέρδη αποκτηθέντα στο εξωτερικό.
Τώρα που έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός, επιχειρηματίες προτείνουν στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Οικονομικών να επανεξετάσουν τα σχέδια αυτά και να τα αντικαταστήσουν με έναν νέο ετήσιο φόρο στους έχοντες καθαρή περιουσία άνω των 5 εκατ. λιρών (6,52 εκατ. δολάρια). Οργανώσεις όπως οι «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι Βρετανίας», κάνουν εκστρατείες για την επιβολή ετήσιων φορολογικών εισφορών επί της περιουσίας των πάμπλουτων. Ένα 2% σε εισόδημα τουλάχιστον 10 εκατ. λιρών ετησίως θα αφορά περίπου 20.000 ανθρώπους, αλλά θα συγκεντρώσει έως και 24 δισ. λίρες ετησίως, εκτιμά η οργάνωση.
Αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο κατοικούν σχεδόν 37.000 ξένοι ιδιώτες που φορολογούνται βάσει εμβασμάτων, όπερ σημαίνει ότι δεν επιβάλλονται βρετανικοί φορολογικοί συντελεστές στο εισόδημα ή στα κεφαλαιουχικά κέρδη τους, εκτός και αν αποδοθούν στη χώρα. Σύμφωνα με τις οικονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας, αυτοί οι άνθρωποι πλήρωσαν συλλογικά περίπου 6 δισ. λίρες σε φόρο εισοδήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, εισφορές εθνικής ασφάλισης και φόρο κεφαλαιουχικών κερδών το 2020-2021.
Η κυβέρνηση των Εργατικών εκτιμά ότι μπορεί να συγκεντρώσει επιπλέον 5 δισ. λίρες ετησίως αντιμετωπίζοντας την εγχώρια φοροαποφυγή. Πάντως, η νέα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς προειδοποίησε ότι, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, προειδοποιώντας ότι δεν τρέφει αυταπάτες. Στόχος της, να μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ την προσεχή πενταετία, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται να ανακοινώσω φοροαπαλλαγές ή φορολογικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να αναφέρω από πού θα προέρχεται η χρηματοδότησή τους».