DBRS για τεχνολογικό black out: Οξύς αλλά περιορισμένης διάρκειας ο οικονομικός αντίκτυπος

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS για τεχνολογικό black out: Οξύς αλλά περιορισμένης διάρκειας ο οικονομικός αντίκτυπος
Ενώ η διαταραχή είναι οξεία, δεν αναμένεται να αποτελέσει παρατεταμένο πρόβλημα και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία αναμένεται διαχειρίσιμος και χωρίς επιπτώσεις στο πιστωτικό προφίλ των επηρεαζόμενων αεροπορικών εταιρειών.

Η DBRS αποκρυπτογράφησε την χθεσινή εκτεταμένη αναταραχή σε διάφορους εταιρικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς παγκοσμίως που επηρεάστηκαν από το τεχνολογικό blackout, εκτιμώντας πως θα οδηγήσει σε αυξημένο κόστος για ορισμένες επιχειρήσεις αλλά ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι οξύς, μεν, περιορισμένης διάρκειας, δε.

Εξετάζοντας τον αντίκτυπο σε διάφορους τομείς, όπως αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, ταξιδιωτική ασφάλιση, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, λιανοπωλητές και καταναλωτικά προϊόντα, αυτοκίνητα, υπηρεσίες και ασφάλιση διακοπής επιχειρήσεων, συνοψίζει πως ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένης διάρκειας.

«Ενώ ο αντίκτυπος είναι οξύς σε αρκετούς τομείς, δεν αναμένουμε ότι θα έχει μόνιμο αποτέλεσμα. Επομένως, από πιστωτική σκοπιά, αναμένουμε ότι η διαταραχή θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο σε ολόκληρο το επιχειρηματο-τεχνολογικό φάσμα», υπογραμμίζει η Ελίζαμπεθ Ρούντμαν, Διευθύντρια Managing του καναδικού οίκου.

«Ωστόσο, αναμένουμε ότι το περιστατικό θα εγείρει ρυθμιστικά ερωτήματα σχετικά με την ολιγοπωλιακή φύση της κρίσιμης υποδομής πληροφορικής παγκοσμίως» έσπευσε να συμπληρώσει, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο οργάνωσης του διεθνούς τεχνολογικού συμπλέγματος.

Άμεσος αντίκτυπος - Βραχύβιες οι συνέπειες στις αεροπορικές εταιρείες

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί τον άμεσο αντίκτυπο του τεχνολογικού black out της 19ης Ιουλίου καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες έπρεπε είτε να ακυρώσουν οριστικά τις πτήσεις τους. Στις ΗΠΑ, η American Airlines, η Delta Airlines, η United Airlines και η Allegiant Air καθήλωσαν τα αεροσκάφη τους αναφέροντας ζητήματα επικοινωνιών, ενώ στην Ευρώπη η Ryanair έχει επίσης προειδοποιήσει για προβλήματα που σχετίζονται με το σύστημα κρατήσεων.

Σύμφωνα με την DBRS, παρότι ο αντίκτυπος του τεχνολογικού black out αναμένεται να είναι έντονος, εκτιμά ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορέσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα προσφέροντας δωρεάν φιλοξενία στους επιβάτες που έχουν πρόβλημα, αλλαγές πτήσεων ή επιστροφές χρημάτων. Ενώ η διαταραχή είναι οξεία, δεν αναμένεται να αποτελέσει παρατεταμένο πρόβλημα και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία αναμένεται διαχειρίσιμος και χωρίς επιπτώσεις στο πιστωτικό προφίλ των επηρεαζόμενων αεροπορικών εταιρειών.

Στη Βόρεια Αμερική, μεγάλα αεροδρόμια όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης JFK και το Toronto Pearson έχουν επηρεαστεί. αλλά και στην Ευρώπη, για παράδειγμα στο Λονδίνο το Heathrow, το Paris Charles de Gaulle και το Amsterdam Schiphol έχουν επιπλοκές. Θα υπάρξουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις από τις διαταραχές στο αεροπορικό οικοσύστημα. Με δεδομένο ότι το πρόβλημα εχει εντοπιστεί και αντιμετωπίζεται, η διάρκεια της διαταραχής θα είναι πιθανότατα μικρή και ως εκ τούτου, οι αναλυτές δεν αναμένουν κάποια επίδραση στα πιστωτικά προφίλ των αεροδρομίων.

Οι επιπτώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Παρόλο που το λογισμικό κυβερνοασφάλειας της CrowdStrike είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις τράπεζες ο αντίκτυπος από το τεχνολογικό black out που προκάλεσε η ελλιπής ενημέρωσή του φαίνεται πως είναι περιορισμένος και οι περισσότερες τράπεζες είναι πλήρως λειτουργικές. Αν και ο αντίκτυπος φαίνεται περιορισμένος σε εύρος, πιθανότατα θα υπάρξουν επιπλέον διαταραχές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Ωστόσο οι διαταραχές αυτές δεν επηρεάζουν αρνητικά τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που παρακολουθεί η DBRS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank - Παγκρήτια: Στη Βουλή η σύμβαση συγχώνευσης – Την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή

Κλήρωση Eurojackpot 19/7/24: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

Oracle: Διακανονισμός 115 εκατ. δολαρίων για υπόθεση προσωπικών δεδομένων

gazzetta
gazzetta reader insider insider